Den som venter på noe godt …

NASA har de siste dagene sendt ut flere meldinger om at planetene Mars, Jupiter, Venus og Merkur står flott plassert ved siden av hverandre. Dette skuet kan vi ikke oppleve fra Norge. Men vi kan vente en langt mer eksklusiv og vakker begivenhet om tre uker!

Sett fra sydligere breddegrader står fire klare planeter tett ved hverandre på morgenhimmelen. I Norge har vi lyse sommernetter for tiden og det er ikke så lett å observere verken planeter eller stjerner. Sett fra Norge står dessuten de fire planetene opp omtrent samtidig med Solen og himmelen blir dermed altfor lys.

Men om tre uker, sent på kvelden 1. juni, kan vi i Nord- og Midt-Norge oppleve et virkelig vakkert og eksklusivt fenomen: En stor midnattssolformørkelse.

Midnattssolformørkelsen 1. juni 2011 slik den kan fortone seg fra Bodø. Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Midnattssolformørkelsen 1. juni 2011 slik den kan fortone seg fra Bodø. Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Opptil 60% av solskiven blir dekket av Månen. Fenomenet inntreffer rundt midnatt norsk sommertid og kan oppleves i Nord-Norge, Midt-Norge og Spitsbergen. Dette blir den første midnattssolformørkelsen i Norge siden år 2000. Punktet for størst formørkelse ligger rett øst for Nord-Norge.

Mens folk over hele Jorden til tider kan se planetene, er det bare områder nær polene som kan se solformørkelser om natten. Av noenlunde tett befolkede områder er det nesten bare Nord-Skandinavia som får slike opplevelser.

Fordi formørkelsen inntreffer nattestid er det på fastlandet nødvendig med god horisont mot nord for å følge begivenheten. Dette kan forventes å bli en spesielt vakker formørkelse siden den inntreffer sommerstid med en lav midnattssol. Effektene av rødlig lysstemning i forbindelse med lav sol vil kombineres med effektene av en stor delvis formørkelse.

Det er veldig viktig aldri å stirre på Solen uten tilstrekkelig beskyttelse. Solbriller holder ikke på noen måte. Eksponert film, sotet glass osv. er i beste fall utrygt å bruke. For de fleste vil solformørkelsesbriller være den enkleste og sikreste måten å få oppleve det flotte fenomenet.

Uten solformørkelsesbriller kan det bare merkes at lyset blir svakere og metallaktig, samt at skygger under trær kan bli rare. Med solformørkelsesbriller blir dette en minneverdig opplevelse! Slike briller kan skaffes blant annet hos Narvesen, Mix og via linken nedenfor.

For mer informasjon om formørkelsen, animasjoner, solformørkelsesbriller og lokale tider og forhold se

www.astroevents.no

Midnattssolformørkelse

Den 31. juli 2000 stod Solen lavt under en solformørkelse i Nord-Sverige. Denne gangen vil formørkelsen på sitt maksimale være over dobbelt så stor. Foto: Oddleiv Skilbrei

Dette innlegget ble publisert i formørkelser, himmelfenomen. Bokmerk permalenken.

9 kommentarer til Den som venter på noe godt …

 1. Hans Peter sier:

  Hadde ikke denne begivenheten kræsjet med eksamen og annen dill-dall, ville jeg garantert tatt meg en tur nordover. Gjerne til Høybuktmoen og Kirkenes 🙂

 2. AK sier:

  Fascinerende! Synd man må til Nord Norge for å bivåne skjønnheten.

  Har observert Saturn med teleskop mye i løpet av mars/april måned da den var sterk og klar på himmelen (østlandet). Vakkert å se ringene i detalj og sollyset som speiles i gasskjempen.

  Det som også fascinerte meg var faktumet at Google Sky viste samtlige planeter og solen i parallell oppstilling helt på andre siden av der Saturn var posisjonert. Spennende at planetene er i slik oppstilling og at vi får visuelle fenomener på planeten som følge av det.

  Lurer på om planetenes parallalle oppstilling er en typisk syklus som man vet om eller er det en førstegangs hendelse? Jeg vet ikke eksakt om det var alle planetene, men Saturn virket å være helt alene der ute i sin elliptiske bane.

 3. Mari Ann Ree sier:

  Dette skal jeg jammen få med meg! Fantastisk! 🙂

 4. Elisabeth sier:

  Så bra! 🙂

 5. May Britt Heggenes sier:

  eg er intersant å høre og lese om himmelen og stjernene.

 6. elna irene evensen sier:

  hei kan jeg se noe , er i tamilnadu i syd india

 7. georg sier:

  Last ned «Stellarium» frå stellarium.com, det er eit veldig bra stjerneprogram. Det erstatter alle hobbykikkerter! Det er veldig avansert og du får sjå heile stjernehimmelen heile året.

 8. JonAD sier:

  Til AK;
  AKK så synd at du må reise nordover…
  Jeg sier (og mener): endelig en super grunn til å reise ….!!

Det er stengt for kommentarer.