Fjernstyrt laboratorium skal lete etter liv på Mars

Sent i høst sender NASA kjøretøyet Curiosity mot Mars. Farkosten inneholder det største og mest avanserte laboratoriet som noen gang er sendt mot Den røde planet. I august 2012 skal Curiosity lande på spektakulært vis og begynne letingen etter tegn på liv.

Den fjernstyrte roveren Curiosity på Mars. Illustrasjon: JPL/NASA

Den fjernstyrte roveren Curiosity på Mars. Illustrasjon: JPL/NASA

Her kan du se filmer av den spektakulære landingen, samt ferden og undersøkelsene.

Mars Science Laboratory, som også kalles Curiosity, er dobbelt så stor som kjøretøyene Spirit og Opportunity som landet i 2004. Disse roverne har, fjernstyrt fra Jorden, i over 7 år undersøkt Mars og bevist at planeten en gang var langt mer gjestmild enn den er i dag. Det var elver, hav, regn og en mye tettere og varmere atmosfære enn i dag. Spirit mistet man kontakten med i fjor og regnes som tapt, mens Opportunity fortsatt brukes til utforskning.

I motsetning til Spirit og Opportunity skal Curiosity ikke ta seg frem på belter, men med seks brede hjul. Kjøretøyet er 2,7 meter langt og skal kunne tilbakelegge opptil 90 meter i timen. Dette er en enormt mye høyere hastighet enn Spirit og Opportunity kunne klare og de seks hjulene skal også kunne ta kjøretøyet over opptil 75 centimeter høye hindre. Kjøretøyet skal brukes i minst enn Mars-år (svarende til 686 jordiske døgn eller nesten to jordiske år)

Med sine 900 kg er Curiosity mer enn fem ganger så tung som Spirit og Opportunity og har nesten 10 ganger så mye vekt i form av vitenskapelige instrumenter.

Laboratoriet er utstyrt med en rekke instrumenter og skal brukes til å lete etter organiske molekyler, byggesteinene til liv og signaler på liv. Undersøkelsene skal vise om Mars har hatt  eller fortsatt har et miljø som kan gi muligheter for enkle livsformer. Instrumentene inkluderer en laser som får stein til å fordampe opptil 5-7 meter unna og et analysekamera som undersøker sammensetningen i dampen. I tillegg kommer flere andre kameraer, partikkelinstrumenter og et analysekammer som skal brukes til å gjøre kjemiske analyser av innsamlede steinprøver. En egen robotarm kan føre prøver av stein og jordsmonn inn i analysekammeret.

Utskytningen skal etter planen finne sted 25. november i år og landingen vil da skje 6. august 2012. Den vil foreta tidenes første presisjonslanding på Mars. Mot slutten av innflygningen vil roveren bli heiset ned mot bakken fra en rakettdrevet kran. Etter landing kuttes snorene og kranen skytes vekk.

Curiosity vil for første gang kunne fortelle oss om det er eller har vært livsformer på Den røde planet. I løpet av et par år kan vi derfor muligens finne svaret på et spørsmål menneskeheten har stilt til alle tider: Finnes det livsformer andre steder enn på Jorden? Det er ikke rart mange forskere er ytterst begeistret over dette prosjektet, som vi kommer til å høre mye mer om!

Her kan du se filmer av ferden, landingen og undersøkelsene. Anbefales sterkt!

Dette innlegget ble publisert i Mars. Bokmerk permalenken.

5 kommentarer til Fjernstyrt laboratorium skal lete etter liv på Mars

  1. Morten sier:

    Hei.
    Gleder meg til landingen.
    Skal nok følge med når den tid kommer.
    Vil bare påpeke 1 ting i artikkelen.
    Det står følgende «I motsetning til Spirit og Opportunity skal Curiosity ikke ta seg frem på belter, men med seks brede hjul»
    Hvis jeg ikke husker helt feil så hadde vel både Spirit og Opportunity hjul og ikke belter ?

  2. Øyvind sier:

    Dette er mye mer interressant enn all verdens sport og kjendiseri.

  3. Øyvind sier:

    http://www.youtube.com/watch?v=yYZ2pGkvBi0

    Om metan på mars. De oppstår fra lokale kilder, og mengden varierer med sesongen.

  4. Steinar sier:

    Det stemmer at Spirit og Opportunity har seks hjul, på samme måte som Curiosity. Artikkelen det vises til er tilsynelatende skrevet (og oppdatert) av Knut Jørgen Røed Ødegaard, og det er overraskende hvis han ikke vet dette.

  5. kaja sier:

    Hei Jørgen!
    Vi er to fysikkelever ved Nesbru videregående skole, og som har fått et prosjekt om astrofysikkprosjekt. Det er spennende, men litt vanskelig! Vi lurte derfor på om du kunne hjulpet oss litt når det kommer til HF-diagram, pleiadene og kulehop:):)
    Hilsen Siri Thorsen og Kaja Holen

Det er stengt for kommentarer.