Ny type planeter oppdaget: Vanligere enn stjerner?

NASA har i dag kunngjort at 10 frittflygende planeter er oppdaget mellom stjernene. Denne typen objekter er ekstremt vanskelige å finne og ikke tidligere observert. Men mye tyder på at de er mer tallrike enn stjerner! I så fall er dette en virkelig stor oppdagelse.

Alene i rommet. En frittflygende, Jupiterlignende gassplanet svever ensom gjennom rommet etter at en gang for lenge siden ble slynget ut av solsystemet der den oppstod. Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech

Alene i rommet. En frittflygende, Jupiterlignende gassplanet svever ensom gjennom rommet etter at en gang for lenge siden ble slynget ut av solsystemet der den oppstod. Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech

Oppdagelsen er gjort med hjelp av et felles Japansk-New Zealandsk prosjekt som undersøkte kjernen i Melkeveien i 2006 og 2007. De har funnet bevis for opptil 10 frittflygende planeter med masse omtrent som Jupiter i vårt solsystem. Planetene går ikke i baner rundt noen stjerner og har antagelig blitt kastet ut fra sine solsystemer under planetdannelsen. Den første tiden etter dannelsen kan være preget av ganske turbulente forhold i mange solsystemer.

Man har ventet at det eksisterer slike frie planeter ute i det ellers nesten tomme verdensrommet mellom stjernene, men slike planeter er ekstremt vanskelige å oppdage og det er først nå de har blitt identifisert. Funnet har stor betydning for forståelsen av hvordan planetsystemer dannes og utvikler seg.

Oppdagelsen tyder dessuten på at det kan være dobbelt så mange av slike planeter som det er av stjerner!

Planetene er oppdaget ved hjelp av den såkalte mikrolinsemetoden. Tyngdekreftene fra stjerner og planeter bøyer lyset litt. På den måten kan de fungere som en enorm linse og sett fra Jorden kan usynlige objekter en kort periode forsterke lyset fra fjernere objekter som tilfeldigvis passerer i bakgrunnen. Det skal ganske mye til for at en planet og en fjernere stjerne ligger eksakt på linje gjennom verdensrommet og det er grunnen til at disse 10 planetene antyder eksistensen av ekstremt mange frittflygende planeter.

Funnet antyder sterkt at mange planetsystemer er ustabile og at planeter dermed lett kan bli kastet ut.

De frittflygende planetene er dømt til å sveve rundt i mørket og kulden i all fremtid. Sjansen er svært liten for at de skulle bli fanget opp av en annen stjerne. Det er vanskelig å forestille seg et stusseligere og mer ensomt sted enn på en slik planet. Temperaturen er rundt 260-270 minusgrader, det er aldri noen form for sollys og ingen andre objekter kommer noen gang i nærheten.

Her finner du en animasjon som viser hvordan mikrolinser fungerer.

Gigantisk storm på Saturn

En av de største stormene, eller heller orkanene, som er observert på Saturn, raser for tiden på denne store planeten. Det er den 6. stormen av denne typen som er observert på denne planeten og den første siden 1990. Men viktigere er at romsonden Cassini som går i bane rundt Saturn har perfekt utsikt til dramatikken.

Forskerne hadde ikke trodd et uvær kunne ha så stor betydning som det man ser her.

Se pressemeldingen fra NASA.

Kjempestorm i atmosfæren til Saturn. Foto: NASA/JPL/Univ. of Arizona

Kjempestorm i atmosfæren til Saturn. Foto: NASA/JPL/Univ. of Arizona

Så må jeg minne om at det er meget kort tid igjen til fristen i Mars-konkurransen. Så for de som har lyst på en tur i verdensrommet gjelder det å forte seg, se mer informasjon nedenfor i tidligere blogg.

Dette innlegget ble publisert i exoplaneter, Saturn. Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Ny type planeter oppdaget: Vanligere enn stjerner?

  1. HK sier:

    Angående de frittflygende planetene:

    Kan det tenkes at noen av de store, jupiter-lignende planetene som hovedsakelig består av hydrogen og helium aldri har tilhørt noe solsystem, men ble dannet for seg selv på samme måte som stjernene?

  2. Tilbaketråkk: Heimlaus planet 100 lysår unna oss - Web Guiden | Web Guiden

Det er stengt for kommentarer.