Skyte eller snakke?

Det er vel så enkelt. Og så vanskelig. Salmaan Taseer, guvernøren i Punjab-provinsen i Pakistan og medlem av regjeringspartiet, ble skutt og drept av 26 skudd i ryggen fra en Kalashnikov. Drapsmannen skal være Mumtaz Hussain Qadri, en av livvaktene. Ifølge rapportene skjøt han Taseer fordi guvernøren var motstander av blasfemiloven, som innfører dødsstraff for å krenke islam, Koranen eller profeten.

Det er nettopp dette hele den lange og stormfulle sivilisasjonsprossessen handler om: Hvordan håndterer vi uenighet og motsetninger? Løser vi dem ved å drepe eller ved å snakke?

I historisk målestokk er demokratiene enestående. Makthaverne gir fra seg makten fredelig når folket ikke vil ha dem lenger. Vi overlater hevnen til en objektiv instans. Motsetninger kan bo i samme bydel. Gelius og Kvarme kan nesten være i samme kirke.

Det er dette ISAF-styrkene prøver å få til i Afghanistan. Litt av en oppgave. Selv etter opplysningstiden i Europa tok det hundreår før demokratiet satt. Det er ikke mer enn snaut 150 år siden sentrale norske kirkeledere hevdet det samme som islamistene – at folkestyre er mot Guds vilje.

Men 26 skudd! Bakfra. 500 moderate pakistanske lærde roser drapsmannen:

There should be no expression of grief or sympathy on the death of the governor, as those who support blasphemy of the Prophet are themselves indulging in blasphemy.

De advarer: Enhver som beklager drapet, vil lide samme skjebne.

Vi kan vel kjenne det samme illsinnet i oss selv i gitte situasjoner. Og norsk presse puster så godt den kan på brennbart materiale – for øyeblikket en god krig mellom de to kirkens menn. Men innimellom bør vi vel sende en vennlig tanke for at vi lever akkurat her og akkurat nå.

Dette innlegget ble publisert i politikk. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *