Å komme hjem fra krig

thepasific

Handler virkelig om å komme hjem fra krig. TV-serien The Pacific

Martin Ross i Kongshavn prøver seg på den norske hverdagen etter å ha tjenestegjort seks måneder i Afghanistan. Her kan du høre intervju med en soldat som har samme erfaring. For fire uker siden arrangerte Radioteatret debatt om «Å komme hjem fra krig.» Høydepunkter her.

Noen hevder at de norske FN-soldatene i Libanon fra 1978 hadde vanskeligere erfaringer. Riktignok fikk FNs fredsbevarende styrker Nobels fredspris i 1988, og  styrkene i Libanon (UNIFIL) var på det tidspunktet eneste operative FN-styrker. Men fredsbevaring kan åpenbart være vel så traumatisk som krig, for du kan ikke skyte igjen. Du er maktesløs og må nøye deg se på henrettelsene , og at israelske stridvogner raser gjennom stillingene. Og framfor alt kan man vanskelig finne støtte i at oppdraget hadde en hensikt, at det skapte fred i området.

De norske soldatene i Afghanistan kan agere, som det heter på fagspråket. De kan skyte, de kan føre krig. Om oppdraget blir historisk mer vellykket enn fredsbevaringen i Libanon, er kanskje mer tvilsomt.

Men hva det virkelig innebærer å komme hjem fra krig, viser den store tv-serien The Pacific, vist på NRK tidligere i år. Det var også litt av en krigføring de kom hjem fra.

Dette innlegget ble publisert i krig. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *