På Lucia-kvelden 13. desember inntreffer en av årets kraftigste og flotteste meteorsvermer – Geminidene. Opptil 120 stjerneskudd ventes å fare over himmelen hver time. Svermen, som kan sees fra hele landet og generelt har blitt finere og finere år for år, finner sted under meget gunstige forhold.
Men i år kan det dukke opp noe virkelig spennende: En helt ny meteorsverm! Maksimum forventes tidligere på kvelden, men vi vet ingenting om intensitet eller hvor sterke meteorene blir. Flere oppsiktsvekkende Geminide-stjerneskudd er allerede sett!
Meteor-regn
Meteorsvermer skyldes at Jorden passerer gjennom støvbånd i rommet som kometer har etterlatt seg. Men dette ser merkelig nok ut til ikke å gjelde for Geminidene. Partiklene i denne svermen kommer fra asteroiden 3200 Phaethon som ble oppdaget i 1983. Objektet ligner i utseende og sammensetning på en av de store asteroidene i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter, men er det i virkeligheten snakk om en utdødd komet?
Kometer er isete objekter som kommer fra de ytterste delene av Solsystemet. Kometene har meget langstrakte baner som fører de inn til solvarmen en gang på kanskje flere hundre eller flere tusen år. På vei innover fordamper store mengder is og frosne gasser og drar med seg mye støv ut i rommet. Noen ganger passerer kometer så nær Jupiter at banen blir forandret. Kometen kan da bli slynget ut av Solsystemet og bli borte, eller den kan bli kortperiodisk og aldri mer komme ut til den virkelige iskulden svært langt fra Solen. I så fall vil det ikke ta veldig lang tid før all is og alle frosne gasser er kokt bort av solvarmen. Tilbake blir det liggende stein og støv. Dette kan være forklaringen på 3200 Phaethon.
Den 5 kilometer store 3200 Phaethon ligner i sammensetning sterkt på den 544 kilometer store asteroiden Palles og kan være en bit av denne. I så fall kan meteoroidene være biter fra sammenstøtet som slo løs 3200 Phaethon.
Uansett forklaring passerer Jorden hvert år på Lucia-kvelden gjennom de tetteste delene av støvbåndet fra 3200 Phaethon. Støv- og sandkorn kommer inn i atmosfæren med 127 000 km/t og brenner opp på grunn av luftmotstanden.
Geminidene har fått sitt navn fordi stjerneskuddene ser ut til å strømme ut fra et punkt i stjernebildet Tvillingene (Gemini). Stjernebildet står i sørøst sent på kvelden og i vest ved 06-tiden om morgenen. Svermen inneholder enkelte større partikler som kan gi virkelig kraftige og oppsiktsvekkende stjerneskudd. Svermen vedvarer en god del dager før og etter maksimum og flere kraftige meteorer blir gjerne observert tidlig i perioden.
Det har de siste dagene kommet en lang rekke rapporter om at svært kraftige Geminide-meteorer er sett. Undertegnede har også observert et par ildkuler.
Flest meteorer opptrer vanligvis sent på kvelden og gjerne etter midnatt, frem mot morgengry.
Ny meteorsverm?
NASA melder at en ny meteorsverm kan dukke opp i år, samtidig med Geminidene. Årsaken er at Jorden forventes å passere gjennom et støvbånd fra kometen Wirtanen. Det er mulig vi vil få fire utbrudd mellom 10. og 14. desember. Siden dette i tilfelle blir en helt ny sverm, er forskerne fortsatt usikre på om den virkelig vil dukke opp.
På selve Lucia-kvelden vil disse nye meteorene i tilfelle kunne sees best tidlig på kvelden, mens Geminidene kommer senere på kvelden og frem mot morgenlyset dukker opp 14. desember.
De nye stjerneskuddene, som vil være uvanlige langsomme, vil i tilfelle stråle ut fra stjernebildet Fiskene.
Hva skjer med Geminidene?
Intensiteten til Geminide-svermen har gradvis tiltatt siden svermen første gang ble registrert i 1862. Den gangen var det kun 30 – 40 stjerneskudd i timen. Sakte, men sikkert har det blitt flere stjerneskudd fra svermen etter hvert som tiårene har passert og i fjor ble det 170 per time på det meste. Men det slutter ikke der!
Jupiters tyngdekrefter forstyrrer båndet med partikler fra den utdødde kometen Phaethon slik at båndet kommer stadig nærmere jordbanen. For hver desember trenger vi lenger inn i partikkelstrømmen. Ekspertene venter at aktiviteten vil tilta ytterligere de neste tiårene og bli 20 – 50 % høyere enn i dag. Da vil vi passere 200 stjerneskudd i timen. Et meget imponerende tall for en årviss og sikker sverm! I tillegg vil mengden av sterke stjerneskudd øke ifølge simuleringene og Geminidene kan bli en sverm av ildkuler på nattehimmelen. Men disse forutsigelsene er usikre.
Se også mer på www.astroevents.no.
Dersom du klarer å ta bilder av meteorsvermene som du vil at andre skal se, kan du gjerne sende disse til knutjo@astroevents.no!
Vi både gleder oss og gruer oss her i sør-vest. Det blir visst klarvær i morgen natt, og det er nymåne, så allt ligger tilrette for årets opplevelse, MEN: Det er meldt -3 grader og sterk kuling, dvs. effektivt -22 grader. Må visst til Europris å kjøpe ny termodress i morgen, den gamle har ødelagt glidelås… God Geminidenatt Knut Jørgen!
Og by the way: takk for all inspirasjon: Jeg tar fra januar Astronomi på Universitetet i Stavanger (faget er et samarbeid med Stavanger Astronomiske forening), takket være bl.a. dine utallige spektakulære og herlige innslag. Keep up the good work, og god Jul til deg og Anne Mette!
Bilder fra flere av høstens utflukter!
Må visst være pålogget facebook for å se bildene over. DS.
Åh! Jeg bor i Oslo, og her snør det og er tåke for øyeblikket. I følge yr.no kommer det ikke til å forandre seg i løpet av dagen. Hva gjør man da!?
Når på døgnet kan vi vente oss det mest spektakulere?
Hei!
Så spennende!
Hva legger du i «uvanlige langsomme» når dt kommer til meteorsverm?
Hvis vi bor i Oslo området og det er de sedvanlige hvite natteskyene/nattedisen, hvor er det greit å reise for å se? Nærmest garantert skyfritt?
Mvh
Claudia
Hei. Jeg er 110% sikker på at jeg så noe som ligner veldig på det første bildet, bildet til Arne Danielsen. Jeg var på vet til jobb(gående), og hadde ikke blikket opp på himmelen engang. Jeg gikk å kikket ned mot mobilen, og selv da merket jeg at jeg nermest ble lyst på av en eller annen med lommelykt. Jeg kikket opp, og der var det er helt utrolig «stjerneskudd». Har aldri sett noe større i hele mitt liv! ble stående å se på det i kanskje ett sekund før det brant opp, men den siste feite stipen til «stjerneskuddet» var faktisk værende på himmelen i ganske opp til 2 sekunder. Kanskje dette bare er noe jeg så pga det sterke lyset på den mørke himmelen, men det var hvertfall slik jeg så det! Var med engang rask til å gripe fatt i mobilen igjen for å sjekke nettaviser om det samme fenomenet hadde blitt sett eller spådd/meldt, men fant ingenting. Kan dette ha vært et slikt Geminide-stjerneskudd? Uansett, et helt fantastisk syn. Har også sett et slikt lys fare over himmelen for mange år siden. Da var jeg nok bare 12-13 år(nå 20), og den gang hadde jeg heller ikke øynene festet mot himmelen, men lyset fra sterneskuddet reflektere i inngangsdøra hu huset i det jeg skulle gå inn. Ikke uten grunn at jeg husker dette som om det var i går, for dette var også helt utrolig. Det var nesten så jeg kunne høre lyden av det! Dette lyset varte i mye mer enn 3-4 sekunder. Og stjerneskuddet hadde et grønnskjær i seg. Er dette noe som kan være kjent? Veldig fasinert!
Jeg så noe lignende i går (3januar kl:18-20) to ganger. Det var som stjerneskudd, men hadde en slags grønn farge over seg. Begge varte i ca.2-3 sekunder. Hva var det jeg så?
Jeg lagde meg en plass på verandaen og så masse stjerneskudd. det var veldig spenende for enn som aldri har sedd det før.