En rekke planeter er iøynefallende denne våren og i midten av mars kan alle de fem blotte-øye-planetene sees! Allerede nå kan flere planeter sees og 22. februar kan vi se en spektakulær samling planeter og en uhyre tynn nymåne.
Venus har allerede i lengre tid vært iøynefallende på kveldshimmelen i sørvestlig retning. Den skydekkede planeten overgås i lysstyrke bare av Månen og Solen når disse er oppe. Nede til høyre for Venus kan Uranus skimtes med en kikkert. Men oppe til venstre for Venus, og et godt stykke høyere på himmelen, er det en annen klar planet – Jupiter. Denne gasskjempen som er Solsystemets suverent største planet er spesielt flott i en liten kikkert fordi man da kan se opptil fire av Jupiters store måner og kanskje også skybeltene på planeten. Månene sees som små prikker som flytter seg fra en kveld til neste.
Venus har for øvrig faser og kommer utover våren stadig nærmere Jorden, blir bredere, men samtidig ser vi en stadig mindre del av dagsiden. Dermed blir Venus smalere og vil utpå våren ende som en smal Venus-sigd. Fasene kan kun sees med en kikkert.
Fra 20-tiden på kvelden kan vi på østhimmelen se en rød flekk. Det er planeten Mars som også står veldig fint til nå. Om under et halvt år skal kjøretøyet og laboratoriet Curiosity lande der på spektakulært vis for å finne svar på et av de aller viktigste vitenskapelige spørsmålene: Finnes det liv på Den røde planet, eller har det vært liv der tidligere?
Se også filmene av den forestående landingen her.
Fem planeter
Men det er i mars vi virkelig får de store planetopplevelsene! Venus og Jupiter kryper nærmere hverandre på nattehimmelen, samtidig kommer Merkur til syne lavt mot vest og mot øst kommer Mars opp. Sent på kvelden får Mars følge av Saturn. Dermed kan vi i mars se alle de fem planetene som kan sees uten kikkert.
Det anbefales virkelig å følge med på himmelen utover våren og se hvordan planetene flytter seg, hvordan fasen til Venus endrer seg og hvordan månene til Jupiter beveger seg.
Venus-sigden forsvinner i sollyset i slutten av mai, men 6. juni passerer Venus rett over solskiven i et enestående sjeldent og viktig himmelfenomen.
For flere og større kart, se www.astroevents.no.
Jeg kjøpte teleskop i fjor og har storkoste meg med mine totalt amatøriske astro-evner. Det er bare så mye mer fasinerende å se ting i levende live enn gjennom bilder på nettet. Takk for god og interessant gjennomgang av vårens begivenheter.
Hei Knut Jørgen.
Jeg syns at dette med planeter er vanvittig spennende, så jeg lurte på om du kunne hjelpe meg med en ting. Trenger man stjernekikkert for å se disse planetene? Jeg vurderer å kjøpe meg en, og som en fattig student er jeg på finn.no for å lete etter billige brukte, men hva skal jeg se etter? Er det stor forskjell på de? Jeg bor i Sogndal hvor det er mye fjell, er det slik at jeg burde finne en topp med litt utsikt eller tror du jeg ser planetene fra bakken?
Håper du har tid til å svare meg! Da hadde jeg blitt utrolig bra!
mailen min er: ulrikke.go@live.no
Håper å føre fra deg! Elsker ditt engasjement og arbeid!
Hilsen Ulrikke Gjærder Olsen (stor fan)
Dette var utrolig intresagnt Knut Jorgen. Jeg er 12 ar gammel og elsker stjerner a planeter. jeg leser sidene dine hele tiden nar jeg kan. Ikke hor paa de som er negative. Jeg har egen stjerne kikert. Hvor er det best a staa nar du skal jeg skal se paa Merkur, Venus , Mars, Jupiter og Saturn? Hillsen en som liker stjerner kjempe bra.
Hotmailen min er kjeringatibjorn@hotmail.com
Hei, har fulgt med på Venus siden januar en gang og observert att den kryper stadig mer bort fra sola og er lenger på himmelen etter solnedgang, kommer dette av att den er på tur frem fra baksiden av sola? Vil vi da snart oppdage att den snur og går i mot sola og bort i fra Jupiter igjen? Sliter også med å se noe klart i kikkerten min (900mm), vil det være lettere når den nærmer seg jorda?