Dramatisk kometstup mot Solen

I dag og i morgen kan vi følge en komet på dens spektakulære selvmordsferd mot Solen. I løpet av fredag vil kometen forsvinne inn i de ytre delene av Solens brennhete atmosfære og høyst sannsynlig fordampe i et dramatisk lysshow. Dette er antagelig den største kometen som noen gang er sett stupe inn i Solen.

Oppdatering 15.12 kl. 23.45: Kometen er nå Solsystemets nest største objekt etter at kometkjernen og halen har vokst dramatisk det siste døgnet. Årsaken er solvarmen som forårsaker voldsom fordampning. I løpet av natten vil kometen trolig være historie!

Kometen nærmer seg nedenfra. Bilde tatt 15.12 kl. 10.30 norsk tid. Foto: SOHO/ESA/NASA

Kometen nærmer seg nedenfra. Bilde tatt 15.12 kl. 10.30 norsk tid. Foto: SOHO/ESA/NASA

Kl. 08.30 norsk tid torsdag morgen er kometen mye nærmere og mye mer lyssterk. Foto: SOHO/ESA/NASA

Kl. 08.30 norsk tid torsdag morgen er kometen mye nærmere og mye mer lyssterk. Foto: SOHO/ESA/NASA

Bilde tatt på kvelden 14. desember. Kometen kommer inn mot Solen nedenfra. Foto: SOHO/ESA/NASA

Bilde tatt på kvelden 14. desember. Kometen kommer inn mot Solen nedenfra. Foto: SOHO/ESA/NASA

Oppdatering 15.12.11 kl. 14:20: De neste bildene er ventet inn i 17-tiden. Se oppdateringer på www.bangirommet.no.

Komet Lovejoy (C/2011 W3) ble oppdaget så sent som 2. desember av den australske amatørastronomen Terry Lovejoy. Kometen er et uvanlig stort medlem i den såkalte Kreutz-familien av solstrykere. Disse kometene er fragmenter av en antatt kjempekomet som (trolig i 1106) gikk i oppløsning. Med noen dagers mellomrom viser bilder fra romobservatoriet SOHO småkometer som stuper inn i Solen. Men disse er for det meste mindre enn 10 meter store. Kjernen til komet Lovejoy er 200 meter bred.

De siste dagene har lysstyrken til kometen økt kraftig og det ser nå ut til å kometen vil bli en av de sterkeste solkometene noen gang, trolig med omtrent samme lysstyrke som komet C/1979 Q1 (SOLWIND). På det nærmeste vil kometen passere 140 000 kilometer fra soloverflaten i morgen og fredag.

Dramatikken følges nå av solobservatoriet SOHO som befinner seg 1,5 millioner kilometer ute i verdensrommet.

På bildet over er selve Solen dekket til, men markert med en hvit sirkel. Når Solen er 1,4 millioner kilometer bred, er det åpenbart at kometen og dens hale begynner å få formidable dimensjoner. Og langt mer ekstremt skal det bli!

Kometer er klumper av skitten snø som kommer fra de ytre delene av Solsystemet. Der ute finnes det milliarder av klumper med frosne gasser, snø, is stein og støv som samlet seg da Solsystemet ble til for 4,6 milliarder år siden. En gang i blant kommer slike skitne snøballer ut av kurs og stupdykker innover mot det indre av Solsystemet. Da fordamper is, snø og frosne gasser og legger seg som en tåke rundt snøballen. Stråling og partikkelstrømmer fra Solen blåser stoffet utover og komethalen oppstår.

Når en komet kommer virkelig nær Solen, slik som i dette tilfellet, vil den vanligvis fordampe fullstendig på bare noen timer.

Følg saken på www.bangirommet.no de neste to dagene!

Dette innlegget ble publisert i komet, Solen. Bokmerk permalenken.

5 kommentarer til Dramatisk kometstup mot Solen

  1. Kenneth sier:

    Hadde man vært litt i forberedt kunne man i dette tilfelle utnyttet kometen som er delvis skjold og plassert instrumenter/satellitt på kometens ferd mot solen, – eller hva Knut Jørgen Røed Ødegaard, – hadde det latt seg gjøre i praksis?

  2. Hva da? At man hadde plantet «satelitter» på linje med kometen mot solen?
    Om 100 år så kan kanskje man plassere instrumenter på kometen som følger dennes ferd mot solen, ala Bergensbanen.

  3. Marianne sier:

    Lovejoy; snøballen som overlevde helvete gir håp for oss andre syndere også;-D

  4. God dag. jeg lurer på en ting.

    Lyset består jo av materie (fotoner), men beveger seg jo også i bølger med en frekvens. Men det jeg lurer på er hva er det som gir lyset denne konstante farten?

    og en annen ting jeg lurer litt på, hvis jeg er inne i en helt mørkt rom og tenner en lommelykt og lyser i ca. 2 sekunder og deretter slår av lykten. hvor blir det av lyset jeg har sendt ut? går fotonene gjennom veggen og fortsetter i all evighet eller går energien i lyset over i varme?

Det er stengt for kommentarer.