Desember full av høydepunkter på himmelen

Denne måneden kan vi få oppleve en total måneformørkelse og en kraftig meteorsverm med bare tre dagers mellomrom. En uke opplever vi årets mørkeste dag.

Formørkelsen 15. juni 2011: Begynnelsen av den delvise fasen var uvanlig oransje/rødlig. Det kan lett sees at jordskyggen er krum.  Den kommende formørkelsen kan komme til å bli ganske lik. Foto: Trym Norman Sannes

Formørkelsen 15. juni 2011: Begynnelsen av den delvise fasen var uvanlig oransje/rødlig. Det kan lett sees at jordskyggen er krum. Den kommende formørkelsen kan komme til å bli ganske lik. Foto: Trym Norman Sannes

Lørdag 10. desember opplever vi den tredje totale måneformørkelsen i Norge på under ett år. Denne gangen inntreffer formørkelsen på en perfekt tid for at alle skal kunne få oppleve den: Lørdag ettermiddag.

I sørlige deler av Sør-Norge står Månen opp etter at totaliteten har begynt, men i resten av landet kan den 51 minutter lange totaliteten sees i sin helhet. Da farges Månen antagelig vakkert burgunderrød. Men før og etter totaliteten er det spektakulære delvise faser hvor Månen beveger seg inn og ut av Jordens runde skygge.

Under en total måneformørkelse passerer sollyset gjennom Jordens atmosfære og treffer Månen mens denne befinner seg inne i helskyggen fra Jorden. Dersom vi hadde stått på Månens overflate ville vi opplevd en total solformørkelse. Rundt den kullsorte nattsiden av Jorden ville atmosfæren lyst som en tynn, rødlig ring. Atmosfæreringen befinner seg der hvor Solen står opp eller går ned. Måneformørkelser avspeiler derfor alle Jordens soloppganger og solnedganger på en gang!

Sett fra Månen er det under en total måneformørkelse en total solformørkelse! Den røde ringen er Jordens atmosfære som blir opplyst av sollyset. Vi ser alle Jordens soloppganger og solnedganger på en gang!  Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Sett fra Månen er det under en total måneformørkelse en total solformørkelse! Den røde ringen er Jordens atmosfære som blir opplyst av sollyset. Vi ser alle Jordens soloppganger og solnedganger på en gang! Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Forholdene i Jordens atmosfære bestemmer hvor lys eller mørk Månen blir under formørkelsen og dessuten hvilken farge Månen får. Dersom det er mye forurensning i atmosfæren (for eksempel fra branner eller vulkanutbrudd) eller det er mye skyer der hvor Solen står opp eller går ned, blir formørkelsen mørk og grå. Er atmosfæren ren, blir formørkelsen gjerne flott burgunderrød.

Formørkelsen er total fra 15.06 – 15.57 og i en drøy time både før og etter er det spektakulære delvise faser mens Månen beveger seg inn og ut av jordskyggen. I Sør-Norge sørvest for Oslo kommer Månen opp under totaliteten. Jo lenger nord i landet man befinner seg, jo høyere er Månen under formørkelsen, jo mer sees av de innledende fasene og jo mørkere er himmelen. De siste fasene blir svært severdige i hele landet.

Observasjonsguide og lokale forhold

Fire år til neste gang!

Dette er den tredje totale måneformørkelsen i Norge på under ett år, den forrige fant sted 15. juni. Men nå må vi vente helt til 28. september 2015 på å få oppleve en ny total måneformørkelse på norsk jord! Det kan derfor sterkt anbefales å få med seg denne formørkelsen dersom værforholdene tillater det! Det er også svært sjelden en slik formørkelse finner sted på et så gunstig tidspunkt for at alle skal kunne få oppleve fenomenet.

Totale måneformørkelser kan sees helt uten hjelpemidler.

Les mer om formørkelsen på www.astroevents.no der det også blir en webcast av begivenheten lørdag 10. desember.

Totale måneformørkelser kan være meget vakre!  Foto: Arne Danielsen /astronomi.no

Totale måneformørkelser kan være meget vakre! Foto: Arne Danielsen /astronomi.no

Meteorregn på Lucianatten

På kvelden 13. desember og særlig natt til 14. desember får vi en av årets aller flotteste meteorsvermer. Det er anslått at opptil 120 stjerneskudd i timen kan regne over oss, med antatt maksimum rett før morgengry 14. desember. Aktiviteten i denne svermen har tiltatt år for år, men i år forstyrrer månelyset såpass mye at de svakere stjerneskuddene forsvinner for oss. Det er derfor litt vanskelig å estimere hvor mange stjerneskudd som blir synlige. Men veldig severdig skal det bli!

Det viktigste er å kle seg godt, finne et mørkt sted der man kan se mye av himmelen og kikke tålmodig opp såpass lenge at man får godt nattsyn.

Les mer om denne meteorsvermen her.

Meteorer fotografert fra Italia i 1998.  Foto: Lorenzo Lovato

Meteorer fotografert fra Italia i 1998. Foto: Lorenzo Lovato

En ukes tid senere kommer vi til årets mørkeste dag, 22. desember. Kl. 06.30 norsk tid denne dagen har Solen sin sydligste posisjon på himmelen og deretter vil den sakte komme høyere på himmelen hos oss slik at vi får gradvis lysere og lengre dager.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.