Mulig kraftig meteorsverm lørdag kveld

På kvelden lørdag 8. oktober passerer Jorden gjennom et støvbånd fra en komet. Resultatet kan bli et kraftig utbrudd av flotte og spesielle, saktegående stjerneskudd. Dette kan bli et virkelig sjeldent og spektakulært fenomen som er verdt å få med seg!

Oppdatering 08.10 kl. 22.30: Det har periodevis vært kraftig aktivitet med mange, sterke meteorer. Det pågår fortsatt! Selv om meteorene ser ut til å stråle ut fra et punkt høyt på nordvesthimmelen, kan de sees på alle deler av himmelen. Jeg så selv kveldens sterkeste lavt på østhimmelen, under Jupiter!

Se også flere oppdateringer og etterhvert bilder på www.astroevents.no.

Meteorer fotografert fra Italia i 1998. Foto: Lorenzo Lovato

Meteorer fotografert fra Italia i 1998. Foto: Lorenzo Lovato

Når støvkorn i verdensrommet kommer inn i atmosfæren, brenner de opp på grunn av luftmotstanden. Fra bakken sees dette som en lysende prikk eller strek som farer over himmelen – et stjerneskudd. Meteorer begynner som regel å lyse når de er 120-130 kilometer over bakken og slukner før de kommer ned til 40 – 60 kilometers høyde. De raskeste meteorene farer inn i atmosfæren med hele 272 000 km/t, men det finnes også noen som er sinker i forhold – slike får vi oppleve lørdag kveld.

Med 6,6 års mellomrom kommer komet Giacobini-Zinner inn i det indre av Solsystemet. Kometkjerner består av is og frosne gasser og omtales ofte som skitne snøballer. Når de er nærmest Solen i sine avlange baner, fordamper is og gass og blåses ut i rommet sammen med store mengder støv. Solvind – en strøm av partikler fra Solen – og sollyset blåser stoffet utover og lager kometens hale.

Komet Giacobini-Zinner fotografert i 1998. Foto: N.A.Sharp/NOAO/AURA/NSF

Komet Giacobini-Zinner fotografert i 1998. Foto: N.A.Sharp/NOAO/AURA/NSF

Med 6,6 års mellomrom lager derfor komet Giacobini-Zinner et nytt, tynt støvbånd. Støvbånd fra de ulike solbesøkene danner et nettverk i rommet og hvert år i begynnelsen av oktober farer Jorden gjennom dette “spindelvevet”. Som regel passerer Jorden mellom trådene eller båndene og vi opplever bare moderat aktivitet, kanskje noen titalls stjerneskudd per time.

Men en sjelden gang passerer Jorden rett gjennom et støvbånd og aktiviteten blir dramatisk mye større. 2011 ser ut til å bli et slikt år!

Forskere som studerer meteorsvermer er enige om at vi vil treffe minst tre støvbånd lørdag 8. oktober. Det ventes flere utbrudd av stjerneskudd og showet skal starte rundt kl. 18 norsk tid. Den største aktiviteten ventes mellom kl. 21 og 23 norsk tid.

Forskerne er ikke sikre på hvor sterkt meteorregnet vil bli, mest fordi kometen passerte nær Jupiter på slutten av 1880-tallet. Planetens tyngdekrefter påvirket kometens bane og støvbåndene, slik at vi kan være helt sikre på hvor støvbåndene som laget senere befinner seg. Estimatene varierer derfor fra noen titalls til mange hundre stjerneskudd i timen lørdag kveld.

Meteorstorm? Brøler Dragen?

Den erfarne meteoreksperten Paul Wiegert fra Canada mener at intensiteten kan nå 1000 meteorer i timen – grensen for en meteorstorm. Det vil i tilfelle ikke være første gang. Tilsvarende støvbånd forårsaket mer enn 10 000 meteorer i timen i 1933 og 1946 og mindre utbrudd i 1985, 1998 og 2005.

Stjerneskuddene fra denne kometen ser ut til å strømme ut fra stjernebildet Draco, Dragen. Svermen har derfor fått navnet Draconidene. Disse meteorene er blant de langsomste vi kjenner og treffer atmosfæren med “bare” 20 km/s – 72 000 km/t. Den moderate farten begrenser faren for skader på satellitter og romfartøyer og gjør at disse stjerneskuddene skiller seg ut fra andre.

Området som Draconide-meteorene stråler ut fra. Illustrasjon IMO

Området som Draconide-meteorene stråler ut fra. Illustrasjon IMO

En Draconide-meteor glir forholdsvis rolig over himmelen og er et imponerende skue.

Dessverre skinner Månen ganske sterkt lørdag kveld og mange stjerneskudd vil drukne i månelyset. Antallet vi kan se reduseres derfor med en faktor 2 – 10 i forhold til hva vi kunne ha sett.

Likevel er det virkelig verdt å ta turen ut lørdag kveld! Dette kan bli et sjeldent og svært spektakulært meteorshow dersom vi er heldige. Det må være minst mulig skyer og man bør være på et mørkt sted og stå ute en stund for å få fullt nattsyn.

Dragen står i Norge høyt på himmelen i nordvestlig retning under svermen. Men det lønner seg å overvåke en størst mulig del av himmelen siden stjerneskuddene kan være i alle områder på himmelen.

Se mer informasjon, linker, oppdateringer og les om de kommende himmelbegivenhetene på www.astroevents.no.

Dette innlegget ble publisert i himmelfenomen, meteorer. Bokmerk permalenken.

21 kommentarer til Mulig kraftig meteorsverm lørdag kveld

  1. Bengt sier:

    Hvis klarvær:
    Men, i hvilken himmelretning skal vi titte i kveld 18.00 og mellom 21.00 og 23.00 for å se disse sjerneskuddene?

    noen som vet.

    B. L.

  2. Nina Bugge Øyen sier:

    Her fra vårt franske jordbærsted spiser vi sen middag ute hver kveld, i milde grader. Over oss favner en dyp blå, stjernespekket fløyelshimmel. I horisonten blinker et belte av lys og middelhav. Med Dragen i aktivitet og forventede stjerneskudd, kommer denne kvelden til å bli enda mer spektakulær. Gleder oss!

  3. Hilde sier:

    Superspennende! Jeg gleder meg veldig. Endelig er det mørkt om kvelden her i nord, så vi også kan få med oss det som skjer der oppe. 🙂

  4. Thanks for the <> ! 😀
    trodde det skulle bli noe natt _til_ lørdag, men så ikke så mye, skal se i kveld! 😀 gleder meg

  5. S, j og t sier:

    Vi står ute og ser nå.. Har sett noen, og den lengste gikk over polarstjernen. Er vi helt på bærtur, eller er det flere som har sett??

  6. Tina Tangen sier:

    Hei jeg likers Astronomi. Håper Knut Jørgens leser detter for jeg er hans største fans!!!
    Jeg leser hveldig mye på Astronomi bok!!!!

    i l
    astronomi
    v
    e!!!!!!!!!!!!!!

  7. Kriz sier:

    Fått sett noen, men det blir selvsagt mer og mer disig over Bergen nå. Har sett noen av de «klassiske» som fyker over himmelen, og noen av den sakte typen som har goood tid:)

  8. SivCath sier:

    Bengt,
    Se rett opp! 🙂

  9. Ann-Alise sier:

    Så mange sterke over Bergen i kveld før det ble overskyet. Var ute i to timer. Fantastisk! 😀

  10. Vegard Mur sier:

    Stod ute i ca en time, fra 2140 – 2240. Vi telte mellom ca 50 meteroitter, sterke og svake, raske og seine. Jeg bor ute på en øy i nordvest, litt sør for Ona Fyr; Harøya. Rett før vi gikk inn, kom nordlyset og danset for oss. Fantastisk avsluttning på et fantastisk naturlig show.

  11. Frasknas sier:

    Kom hjem nå etter å sett mange flotte stjerneskudd fra sognsvann i oslo. Vi var heldige og fikk litt nordlys på kjøpet!
    takk for tipset, slik at jeg kom meg ut i kveld.

  12. Frasknas sier:

    Kom hjem nå etter å ha sett mange flotte stjerneskudd fra sognsvann i oslo. Vi var heldige og fikk litt nordlys på kjøpet!
    takk for tipset, slik at jeg kom meg ut i kveld.

  13. barnum snuggled sier:

    Fulgt med over Spydeberg i Østfold, sett ca 50 stk fra 21-23. Litt lysforurensing fra Ski og muligvis også Oslo. Og litt fra månen! En del svake og raske, men også noen veldig sterke med god tid. Flest mot nord og nordvest. Flott, men ikke så mange som jeg hadde forventa!

  14. Maria sier:

    Fikk ikke sett det jeg -.-

    er det håp å se enda? Eller når er det nestegang det er mye stjernesudd????????

  15. Guri sier:

    Var ute å så på stjernehimmelen i kveld. Slokket alle lysene inne og siden jeg bor på bygda ble det ganske mørkt! Tok på meg boblejakka og la meg i gresset. Så ingen stjerneskudd eller noe, men koselig likevel:)

  16. Ida sier:

    Har sett noen få. I Skien var det ikke kjempestor aktivitet desverre. Rundt 10-15 fra 22:00-23:30. De fleste var små og lyssvake, og to lyssterke som varte litt. Like gøy hver gang 😀

  17. valkyrja sier:

    Jeg bor i Oslo. Stjerneklart her. Sett haugevis av stjerner, men ikke noe mer. Har fra soveromsvinduet titta opp mot øst, nordøst, sørøst, fra verandaen titta opp mot vest, nordvest og sørvest så jeg har vondt i nakken. Ikke sett noe meteorsverm.

  18. Kan rapportere om god aktivitet fra Tromsø, selv om lett snøfall avløste observasjonene. Uten mulighet til noen nøyaktig telling så var det ca 30 meteorer/time ved kl 23-00, og en svært sterk (og langsom) ca ved Jupiter som jeg dessverre ikkje fikk med på bilde. Bildeoppdatering fra Troms kommer etterhvert her: http://nordlysfoto.blogspot.com/

  19. Vidar sier:

    Hvem vekket dragen?

  20. Per Erik Hagen sier:

    Jeg har vært ute av samfunnet en stund og har en enorm entusiasme for alt som har med planeter, måner, dvergplaneter, astereoidebeltet, exoplaneter med flere. Finnes bilder av vår nærmeste stjerne; Proximus zentura (ekller lignende)? Hadde satt pris på tilbakemeldinger?

Det er stengt for kommentarer.