Stor astrouke

Den siste uken har vært usedvanlig hektisk med svært mange viktige oppdagelser og hendelser i rommet.

Før og etter! Til venstre bilde av nedslagsområdet tatt før Deep Impact traff 2005. Til høyre bilde tatt av Stardust-NExT 15 februar 2011. Pilene viser krateret etter nedslaget. Krateret er omtrent 150 meter i diameter og det er en lysere topp i midten av krateret. Denne oppstod trolig da materiale som ble blåst ut av eksplosjonen, falt ned igjen.  Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Maryland/Cornell

Før og etter! Til venstre bilde av nedslagsområdet tatt før Deep Impact traff 2005. Til høyre bilde tatt av Stardust-NExT 15 februar 2011. Pilene viser krateret etter nedslaget. Krateret er omtrent 150 meter i diameter og det er en lysere topp i midten av krateret. Denne oppstod trolig da materiale som ble blåst ut av eksplosjonen, falt ned igjen. Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Maryland/Cornell

Forskningsmessig var nok nærpasseringen av kjernen til komet Tempel 1 natt til tirsdag det store høydepunktet. Bildene vi fikk fra romsonden Stardust-NExT, spesielt av nedslagsområdet til Deep Impact i 2005, fortalte antagelig mer om kometer enn vi har lært av alle tidligere prosjekter til sammen!

Fantastisk ny kunnskap om kometer

Kometer, ihvertfall Tempel 1, består av langt løsere materiale enn ventet. Da det 372 kilo tunge prosjektilet til Deep Impact traff med 36 000 km/t i 2005, ble det et intenst lysglimt og en voldsom utblåsning som skygget for kraterhullet. Bildene vi fikk denne uken viser at materiale ble blåst opp i været og falt rett ned igjen. Hullet ble nesten fylt igjen! Det blir som å fyre av en kinaputt i helt løs snø – det blir bare en slakt krater.

Videre analyser vil gi oss enda mer informasjon om hvordan kometkjernene er bygget opp. Og det er viktig siden kometene kan ha forsynt oss med mye av vannet som vi har på Jorden og molekyler som gjorde det mulig for livet å oppstå for flere milliarder år siden.

Se også Historisk kometpassering for mer om bakgrunnen og forhistorien til dette prosjektet.

Kjempesmell på Solen

Men knapt to timer tidligere oppstod kraftigste eksplosjonen på Solen på flere år. En såkalt X2-utblåsning slynget partikler, energirik stråling og en gass-sky ut  i rommet. Skyen traff Jorden og forårsaket et veldig vakkert nordlys, men virkningene ble litt svakere enn ventet og inntraff dessuten på dagtid norsk tid.

Kjempesmellet på Solen natt til 15. februar 2011.  Foto: SDO/NASA

Kjempesmellet på Solen natt til 15. februar 2011. Foto: SDO/NASA

Men det har vært flere solide smell på Solen denne uken og rundt hele Solen putrer, koker og smeller det nå friskt – vi kan vente oss skikkelig mye solaktivitet i dagene og ukene som kommer. Enkelte av flekkene har vært store nok til å romme flere titalls jordkloder og har vært mulig å se med solformørkelsesbriller.

Kraftigste eksplosjon på Solen på flere år (her ser du også film av utbruddet)

Lørdag kveld for en uke siden ble en kraftig ildkule sett over størstedelen av Sør-Norge. Den var temmelig kraftig, men utifra bservasjonene som har kommet inn er det tvilsomt om biter har nådd bakken som meteoritter.

Stor fullmåne

Mange har kanskje lagt merke til at fullmånen er spesielt imponerende denne helgen. Det skyldes at Månen er uvanlig nær Jorden. Men neste fullmåne, 19. mars, blir enda større! Det blir faktisk den største fullmånen på flere år og vi må vente 5,5 år for å få en som såvidt slår den!

Se opp for kjempestor fullmåne!

Månen var usedvanlig stor i helgen. Foto: Trym Norman Sannnes

Månen var usedvanlig stor i helgen. Foto: Trym Norman Sannnes

Dette innlegget ble publisert i himmelfenomen, komet, Månen. Bokmerk permalenken.

6 kommentarer til Stor astrouke

  1. Øyvind sier:

    Hei!
    Flotte bilder fra månen her. Fikk tatt noen bilder selv. Men langt fra så bra som disse. men skulle du være interessert så kan jeg sende dem. Spennende med Stardust. Håper de finner verdifullt vitenskaplig materialet der. Muligens materialer fra skapelsens begynnelse??

  2. EagleOneye sier:

    Min kommentar, er bare at det skjer så mange innterresante ting, her ute i universet vårt.,,,, at .. mener bare at det vi virkelig skal skal se etter, er tror jeg .er..Sattelittene,: Messenger/WISE.. Det blir Innnterressant Det Tror jeg!
    Hilse EagleOneye.

  3. EagleOneye sier:

    Klokken 02:00
    Min kommentar, er bare at det skjer så mange innterresante ting, her ute i universet vårt.,,,, at .. mener bare at det vi virkelig skal skal se etter, er tror jeg .er..Sattelittene,: Messenger/WISE.. Det blir Innnterressant Det Tror jeg!
    Hilse EagleOneye.

  4. Kenneth sier:

    Har hele tiden trodd at en komet ha forskjellig tetthet og også bestå av forskjellige mineraler og konsistens.

  5. Jostein sier:

    Tror du at sola har slukt planeter i vårt solsystem?

  6. Jostein sier:

    Har lest i illustrert vitenskap at det er blitt laget magnetfelt vha Bor og div andre tungmetaller som hadde en effekt på 25 000 ganger jordas magnetfelt.
    Jeg så dokumentaren på nrk om jordas magnetfelt, der de viste hvordan dette feltet hindret solpartikler å komme inn. Feltet var faktisk så utsatt enkelte ganger at man fikk en avbøyning.
    Er det forsket på å hindre tyngre partikler f eks radioaktiv stråling fra lekkasjer i f eks Fukoshima vha kunstige magnetfelt?

Det er stengt for kommentarer.