Det var mange virkelig flotte stjerneskudd i natt. Noen var langt mer lyssterke enn både de sterkeste stjernene og planetene. Det er ikke lett å fotografere stjerneskudd, men det er mulig det kommer bilder av nattens fyrverkeri her senere i dag. Men så kan vi begynne å telle ned til neste begivenhet – den totale måneformørkelsen 21. desember og den store solformørkelsen 4. januar!
Se her for mer informasjon og tider for den store totale måneformørkelsen 21. desember.
Den neste største solformørkelsen i Norge etter 1954 finner sted 4. januar. Her finner du mer informasjon og lokale forhold.
Jeg finner ikke noe sted som vi «på direkten» kan få greie på når den store svermen gjør sin entre. Kan vi bli medlem noe sted og få en SMS, eller er det et forum her som f.eks sier:kom dere ut folkens, det er nå det virkelig tar av?
Og er du reiseleder for norlyssafarier til det nordlige Norge når det forventes stor aktivitet?
MVH Kari Lie
Jeg har forsøkt å forklare for mine barn hvorfor månen er hel og halv, men ser nå at den forklaringen blir veldig lik forklaringen på måneformørkelse.
Så jeg lurer på hva som er forskjellen, og hva som er rett forklaring på ny og ne. Fint om du kan forklare det på en måte så både barn og mor forstår 😛
@ina: så vidt jeg har skjønt er det kun den ene siden av månen som er opplyst av solen. vinkelen mellom solen, jorden og månen resulterer i de forskjellige månefasene, det er altså ikke fordi vi skygger for månen at vi ser den som ny og ne, men vinkelen som månen reflekterer lyset fra. denne linken er veldig hjelpsom da man får «sett» hva som foregår: http://www.youtube.com/watch?v=2aFGNGEcDOk
håper dette hjelper litt 🙂
PS: linken viser fasene i baklengs rekkefølge, men det gir fortsatt en ganske bra innsikt på hvordan det fungerer 🙂