Vår søsterplanet Venus er også vulkansk aktiv

Hvor vulkansk er Jordens søsterplanet, Venus? Planeten er innhyllet i tette skyer og det er derfor veldig vanskelig å observere overflaten og ingen vulkaner har blitt oppdaget – inntil nå.

Vulkanen Idunn Mons på Venus. Foto: ESA/NASA/JPL

Vulkanen Idunn Mons på Venus. Foto: ESA/NASA/JPL

Overflaten  til Venus er undersøkt med radar av romsonder som har gått i bane rundt vår hete søsterplanet. Mens Merkur; Månen og andre steinobjekter er dekket av kratre fordi asteroider og steiner fra rommet har pepret disse objektene i milliarder av år, har Venus er merkelig glatt overflate. Enten er Venus truffet av langt færre objekter enn andre måner og planeter, og det er utenkelig, eller så må overflaten være ung. Her på Jorden er det også få synlige meteorkratre. Det skyldes erosjon fra vær og vind og geologiske prosesser (slik som den som nå er i virksomhet på Island).

Antagelig er det vulkansk aktivitet som fornyer overflaten også på Venus. Men skjer dette langsomt eller hurtig? Det er tegn på at aktiviteten med noen hundre millioner års mellomrom er ekstremt kraftig og fornyer store deler av overflaten på en gang.

Men nye funn gjort med det europeiske observatoriet Venus Express som i fire år har gått i bane rundt planeten tyder på at fornyingen foregår emr gradvis slik som her på Jorden.

Venus Express har brukt instrumentet VIRTIS for å måle hvor mye varmestråling som sendes ut fra ulike deler av planeten. Forskerne plukket ut tre områder som geologisk sett ligner vulkanske Hawaii.

I disse områdene på Venus ser bergartene ut til å være unge, i hvert fall ikke mer enn 2,5 millioner år. Det betyr at det må ha vært vulkanutbrudd geologisk sett helt nylig. Men man ikke utelukket at vulkanene fortsatt er aktive. Dette tyder på at Venus kan ha drivende kontinentalplater slik som vi kjenner fra vår egen planet.

Venus kan derfor være mer jordlignende enn vi har ant til nå.

NB! Det er Venus som for tiden lyser svært sterkt på nordvesthimmelen etter solnedgang!

 Pressemelding fra ESA

Dette innlegget ble publisert i Venus. Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Vår søsterplanet Venus er også vulkansk aktiv

  1. john sier:

    Jeg merker meg dette mulige scenarioet som stadig gjentas av forskerne: «For 65 millioner år siden dundret en 15 kilometer stor asteroide ned på Jorden og forårsaket en katastrofe som utryddet dinosaurene og mye annet liv.»
    Men kan det være mulig at noe annet har skjedd? For eksempel: Er det noen av forskerne som har beregnet effekten av en planet slukt av solen?. Hvis det fantes en planet til som var nærmere enn disse to og slo inn i sola, så ville det jo ryste hele solsystemet i ganske lang tid. Mye ville slynges ut. Kansje jorda ville forskyves i forhold til sin opprinnelige bane og dette vil forrykke polariteten?

  2. Nyskjerrig jente :) sier:

    Hei Jørgen!
    Jeg satt nettopp ute og tittet tilfeldigvis opp på nattehimmelen da jeg så noe som kunne minne om ett stjerneskudd. Men det var så utrolig stort, aldri sett ett så stort stjerneskudd før, så jeg lurer på hva jeg egentlig så… Kula var nesten hvit og halen var diger og underlig nesten litt grønnaktig hvit i kantene. Den ble borte like fort som den dukket opp. Tror jeg så den i rettning vest… Hva kan dette ha vært??
    Kjempe takknemlig for svar, for jeg ble veldig nyskjerrig på hva jeg egentlig så!! Søkt på nettet men ser ikke at det skal være en slik nevneverdig aktivitet der ute i natt!?

    Mvh, Tove!

Det er stengt for kommentarer.