Teleskop ser rommet på ny måte

Romteleskopet WISE som NASA sendte ut i  bane rundt Jorden sist høst har siden 14. januar levert tallrike blinkskudd av galakser, galaksehoper, stjernefabrikker og kometer. WISE skal frem til oktober kartlegge hele himmelen i infrarødt lys.

WISE Infrared View of Andromeda Galaxy and Companions

Mange objekter og fenomener i rommet kan knapt observeres med vanlig, synlig lys. Kjølige objekter og fenomener som er skjult bak tette skyer av støv og gass sees best med kameraer som er følsomme for varmestråling, infrarødt lys. Problemet er at slik stråling for det aller meste blir absorbert av jordatmosfæren. Man må derfor ut rommet for å studere slike objekter. Den andre utfordringen er at kameraene selv stråler nettopp slikt lys. Kameraene må derfor kjøles svært kraftig ned for å kunne gjøre meningsfulle observasjoner. WISE kjøles til minus 221 grader ved hjelp av flytende hydrogen og kan brukes frem til hydrogenet er oppbrukt en gang i oktober.

I mellomtiden skal hele himmelen undersøkes i en type infrarødt lys som sjelden er observert. En rekke fenomener kan derfor sees på en helt ny og unik måte.

Et fantastisk utvalg av praktfulle bilder WISE er nå frigitt.

Vår nabo i nytt lys

Andromedagalaksen er det fjerneste objektet vi kan se på himmelen under normale forhold. Den enorme, spiralformede galaksen med anslagsvis 400 milliarder stjerner befinner seg for tiden 2,7 millioner lysår fra Jorden, men kommer stadig nærmere. Om rundt 5 milliarder år kommer Andromedagalaksen til å kollidere med Melkeveien.

Stjerner vil bli slengt i alle retninger, enorme skyer av støv og gass blir trykket sammen og dermed utløses eksplosiv stjernedannelse: Milliarder av intenst lysende stjerner vil skinne i noen millioner år før mange av de smeller av i et formidabelt kosmisk fyrverkeri. Resultatet blir store mengder sorte hull og andre tette stjernerester.

Men allerede nå foregår ganske mye stjernedannelse i Andromedagalaksen – det avslører WISE. Den lysende ringen på bildet over består av varme, nydannede stjerner i milliardtall.

På denne filmen (litt ned i saken) kan du hvordan galaksene smelter sammen til en kjempegalakse og hvordan de sultne sorte hullene i kjernene deretter.  Du finner også filmer av denne og andre galaksekollisjoner her.Siding Spring sees her på en måte vi aldri klarer fra bakken.Komet Siding Spring sees her på en måte vi aldri klarer fra bakken.

WISE Infrared View of Comet Siding Spring 

Komet Siding Spring sees her på en måte vi aldri klarer fra bakken.

Her finner du flere fantastiske bilder tatt med WISE.

Dette innlegget ble publisert i komet, Melkeveien. Bokmerk permalenken.

4 kommentarer til Teleskop ser rommet på ny måte

  1. Nina-Mari og Marthe sier:

    Hei Hei Knut Jørgen! 🙂

    På trikken her ein dag, såg eg og ei veninne ut av vindauget. Der kunne vi sjå at månen allereie hadde karra seg opp på himmelen. Då kom vi til å tenkje på eit lite fenomen: Er det mogleg å sjå sola og månen på himmelen til same tid? Vil det då sei at dei som held til på hi sida av jorda ikkje kan sjå nokon av dei? Når vi har ny-måne, er det slik at på andre sia av jorda har dei ne-måne?

    Frå våre yngre dagar har vi lært; om vi legg den runde sida til månen i venstre hand har vi ne-måne. Likeså hvis vi legg den i høgrehanda, har vi ny-måne. Er dette ein internasjonal regel? Og kva er greia med dei som har «skalken» liggande å lure på undersida av månen?

    So tek vi tak i siste undring: Når vi har nesten fullmåne, vil då motsatt side av jorda ha den resterande biten for å utgjere heile månen? Eller vil dei sjå det same som oss, berre speglvendt?

    Vi hadde satt stor pris på om du ville svart oss på desse undringane.

    Helsing Marthe og Nina-Mari

  2. Jørgen L sier:

    Har også lurt litt på dette, hehe. Du vil vell kunne se månen og solen på samme tid, men det vil aldri være fullmåne vil jeg tro?
    Og månen fant jeg ut at den vil se samme ut uansett hvor du er. Siden jorden bruker 24 timer på en omdreining vil månen nesten være på samme plass etter 1 døgn, dette er fordi månen bruker litt over 27 dager rundt jorden.
    moon + orbit på youtube gav en fin illustrasjon på dette 🙂

    Får håpe kanskje Knut Jørgen kommer med et bedre forklart svar 🙂 Jek er ikke så flink på dette, hehe.

  3. Gunhild sier:

    Hei.Jeg så i går kveld,ca åtte,en lysende grønn kule på himmelen.Den kom fra sør mot vest.Kula så ut som forsvant,men så en bue gå mot bakken.Jeg bor i Solør,nærmere bestemt Grinder.

  4. Camilla sier:

    Hei.
    Tirsdag 02.03.10 så jeg et «forvokst» stjerneskudd mot syd (tror jeg). Det var veldig spektakulært og jeg lurer på hva det var. Jeg har hørt at du skrev noe i Aftenposten på nett opp dette, men kan ikke finne det nå. Jeg bor i Ski kommune i Akershus.

Det er stengt for kommentarer.