På vårparten skrev jeg om at Solen den siste tiden har vært unormalt stille, men at det så ut til å begynne å våkne til med flekker og kanskje etterhvert utbrudd. Det gikk imidlertid bare kort tid, så var alt helt stille igjen! Nå er det rekordartede 50 døgn siden sist det ble sett en ordentlig flekk på Solen.
Solen er helt, fullstendig blank. På 1600- og 1700-tallet var det en meget langvarig periode uten flekker – det såkalte Maunder minimum. Samtidig var det, ihvertfall i vår del av verden, tildels meget kaldt. Fenomenet kalles Den lille istid. Mange mener at nedkjølingen kan skyldes den vedvarende mangelen på flekker.
Dersom vi igjen er på vei inn i en langvarig flekkmangel, blir det ytterst spennende å se hvordan klimaet reagerer. Nå er den menneskeskapte drivhuseffekten enormt mye større enn under Den lille istid og det er umulig å spå hva som eventuelt vil skje.
Men merk at det slettes ikke er sikkert at Solen fornlir lite aktiv. Den kan begynne på en ny runde med flekker. Forskerne kan ikke gjøre annet enn å overvåke Solen. Omtrent alle varsler har så langt slått feil og bare tiden kan vise hva lags solfenomen vi nå har å gjøre med og hvilke konsekvenser dette eventuelt vil få for oss!
Hei, jeg lurte på hvordan solflekker blir til og hvorfor soflekker kan føre til utbrudd