De siste dagene er det observert en rekke meget kraftige meteorer, eller ildkuler, i Norge. Senest i går kveld ved 23-tiden vakte en kraftig ildkule oppsikt i Nordland. I noen sekunder lyset den himmelen helt opp. Årsaken var antagelig en stein fra kometen 2P/Encke som kom inn i atmosfæren.
Bildet over viser en av de sterkeste ildkulene som er fotografert. Foto: Arne Danielsen
Hvert eneste år passerer jordkloden gjennom de meget fortynnede restene av kometens hale. Når partiklene treffer Jordens atmosfære med 104 000 km/r, brenner de opp. Sett fra bakken sees dette som et stjerneskudd, meteorer. Men i 2005 og i år passerer Jorden gjennom en spesiell tett partikkelsverm. Dermed får vi mange flere meteorer enn vanlig og noen av disse blir usedvanlig lyssterke.
Det gjaldt ildkulen som kunne sees fra Nordland i går kveld, men det har også vært flere andre lyssterke ildkuler i Norge de siste dagene.
Det er ikke for sent å få med seg ildkulene. Man regner med at den kraftigere delen av svermen varer frem til og med 12. november. Det går en god stund mellom de kraftigste ildkulene, så det er godt mulig at man må stå og kikke på himmelen en time eller mer for å se en slik, men fenomenet er så voldsomt at det er vel verdt å vente.
Svermen kalles Tauridene fordi stjerneskuddene ser ut til å strømme ut fra et punkt i stjernebildet Taurus. Stjernebildet er oppe hele natten, men tiden rundt og etter midnatt er vanligvis gunstigst for å se ildkulene.
Her finner du en film som viser aktiviteten sett fra et av NASA-sentrene i USA natten mellom 4. og 5. november. Den samme natten ble seks nedslag på Månen filmet fra Jorden. Månen har ikke noen atmosfære, så steinene fordamper i et lysglimt i det de treffer Månens overflate.
Slik ville det kanskje sett ut på Månens overflate når en av tauride-meteorsteinene treffer. Illustrasjon: NASA