Nærgående himmelobjekter i oktober

Grytidlig om morgenen 7. oktober ble Jorden truffet av en liten asteroide. For første gang var kollisjonen forutsagt. Objektet ble oppdaget dagen før, men forårsaket ikke noen skader fordi steinen bare var tre meter stor. Men snart får vi en ny nærpassering: 22. oktober kommer en komet usedvanlig nær Jorden.

Ildkule 

Av og til blir jordkloden truffet av asteroider som forårsaker ekstreme eksplosjoner. Antagelig skyldes dinosaurenes utryddelse for 65 millioner år siden et slikt nedslag. Fordi de kan være så farlige, letes det intenst etter slike kampesteiner som kan kræsje med oss. Det var et slikt leteprogram som et knapt døgn før sammenstøtet oppdaget den tre meter store 2008 TC3.  Objektet eksploderte i atmosfæren over det nordlige Sudan og antagelig regnet det meteoritter på bakken rett etterpå. Men vi vet ikke hvor mye som overlevde ferden gjennom atmosfæren. Noen skader ble det ihvertfall ikke i dette meget øde området.

Det artige er at Norge ble truffet av et nesten identisk objekt for to år siden. Natt til 7. juni 2006 eksploderte en ekstremt kraftig ildkule over Nord-Troms. Foreløpig er det ikke funnet noe på bakken.

Asteroider og steiner kommer i alle størrelser og nærmer seg Jorden av og til. Men kometer er sjeldnere. Likevel vil kometen Barnard-Boattini komme uvanlig nær Jorden 22. oktober. På det minste er avstanden 75 ganger avstanden til Månen, eller  29 millioner kilometer. Dette er en fullstendig trygg avstand og den vil ikke kunne kollidere med Jorden, men avstanden er kort nok til at forskerne kan studere kometen i ganske bra detalj. Kometkjernen er antagelig gammel og temmelig lite aktiv, ellers ville lysstyrken vært mye større. Til tross for den beskjedne avstanden trengs nemlig et ganske stort teleskop for å skimte objektet. Vi vet lite om kometen og ikke en gang hvor stor kjernen er.

Du kan selv undersøke konsekvensene ved asteroidekollisjoner med katastrofekalkulatoren.

Dette innlegget ble publisert i asteroider, Ukategorisert. Bokmerk permalenken.