Regn likevel

Gorm Kallestad/Scanpix

Saftig regnvær i Trondheim 14. januar 2003 (Foto: Gorm Kallestad/Scanpix)

Fra en værmelding som tydet på godt vær i begynnelsen av Ekstremværuken og Regnsjekken, ser det ut til at regnmålerne skal bli fylt opp likevel. Tirsdag kan det bøtte ned i Sør-Norge.

Mandag: Uken ser fremdeles ut til å begynne ganske rolig med små nedbørsmengder i vest og lengst i nord. Det dreier seg om mindre enn fem millimeter i løpet av natten, og det er ikke rare greiene. Likevel blir nok ikke målebegrene helt tomme i hele landet mandag morgen. Sommervær i hele Sør-Norge, i hvert fall ut på ettermiddagen.

Tirsdag: På dette tidspunktet skal det som kalles en «front» ligge utenfor kysten av Vestlandet. Denne strekker seg helt ned til Sør-Europa, og kan sees på satellittbildene allerede:

met.no

Her ser vi fronten som skal bevege seg inn mot Sør-Norge der den foreløbig strekker seg fra De britiske øyer ned til Sør-Spania (met.no).

Det er de tette skymassene som utgjør fronten. Langs denne stiger luften og danner skyer og nedbør når den fuktige luften langs bakken blir presset opp og kjølt ned. Da klarer ikke luften å holde på fuktigheten mer, og vanndampen blir omgjort til dråper og iskrystaller. Nettopp slik dannes skyer, og det skjer som oftest langs fronter.

Onsdag: Tirsdag kveld begynner det å hølje ned i Sør-Norge, og da helst på vestsiden av Langfjella (som alltid). Kanskje blir det så ille at vi må tømme målebegrene tirsdag kveld og gjøre en midlertidig måling? Antageligvis ikke, men dette blir nok den første virkelig interessante dagen. I løpet av onsdag ettermiddag beveger fronten vår seg nordover, og ut på kvelden kommer det nok litt i Trøndelag og Nordland også. Endelig!

Torsdag: Nå begynner det å bli så langt frem i tid at varslene er usikre, men en ny front ser ut til å kunne komme inn mot Vestandet, og kanskje særlig fra Møre og Romsdal til Nordland. Med litt velvilje kan dette sies å være restene etter den tropiske orkanen Helene. Dette råskinnet er på vei inn mot De britiske øyer, og vil føre til store nedbørsmengder der tidlig i uken. Dette bildet av henne ble tatt midt på dagen på fredag 22. september:

NOAA

Orkanen Helene ligger her midt i Nord-Atlanteren på vei nordøstover mot Europa (NOAA). Den er nå en tropisk storm, og går over til å være et såkalt utenomtropisk lavtrykk snart.

Jeg har brukt varsler fra met.no og Weather Underground til disse spådommene.

Helt til slutt: For de som skulle finne snø i målebegrene om morgenen, må dere huske å la snøen smelte før dere leser av nedbørsmengdene. Lykke til!

Dette innlegget ble publisert i Ekstremværuka 2006. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *