Nedbør i Norge

tanakawho/flickr.com

Regndråper på løvetann (Foto: tanakawho/flickr.com).

Vi er godt i gang med Regnsjekken, og i skrivende stund hadde hele 1580 målinger blitt registrert i løpet av mandagen. Hvorfor er dette viktig?

Norge er et land med mange fjell, fjorder og daler. Dette gjør at det er veldig vanskelig for meteorologene å spå nedbør på forhånd. Luften blir presset opp av de mange fjellene, og det kan i noen tilfeller regne kraftig på den ene siden av en dal, mens det er helt tørt på den andre siden.

Et godt eksempel på dette er Lærdal i Sogn og Fjordane, hvor det normalt faller bare 491 mm nedbør i løpet av et helt år, altså mindre enn en halv meter. Ikke langt unna, i Brekke i Sogn, er det tilsvarende tallet 3 575 mm – mer enn sju ganger så mye. Som vi ser under, er ikke disse to stedene så langt fra hverandre:

Google Earth

Tønjum i Lærdal kommune og Brekke i Gulen kommune er bare 110 kilometer fra hverandre (Bilde: Google Earth).

Derfor er det veldig viktig for meteorologene å vite hvor mye nedbør som kommer på mange steder samtidig. De har nemlig ikke nok målestasjoner til å dekke alle steder, som regel har de bare en regnmåler i hver kommune. I dag kom det inn 123 målinger bare fra Bergen kommune, som for øvrig var det stedet som leverte flest observasjoner.

Det var nemlig i Hordaland folk var ivrigst i dag, med 0,52 målinger per 1 000 innbyggere. Tett etter kom Trøndelagsfylkene med 0,45. Dårligst var Oslo med bare 62 målinger totalt, altså kun 0,12 per 1 000 innbyggere. De må skjerpe seg til i morgen!

Nedbørsrekorden for Norge er så mye som 229,6 millimeter på ett døgn. Dette tilsvarer nesten seks hele Newton-målebegre, og rekorden ble satt i Indre Matre i Hordaland 26. november 1940. Til sammenligning er verdensrekorden på ufattelige 1 825 mm – åtte ganger så mye som norgesrekorden! Denne ble satt i januar 1966 på øyen La Réunion rett øst for Madagaskar.

I fjor ble det satt ny septemberrekord mange steder på Vestlandet, da restene etter den tropiske orkanen Maria kom inn mot Norge. Bergen fikk da 156,5 mm på ett døgn, mens Optveit i Hordaland satte ny norgesrekord for september med 179,5 mm.

Så mye nedbør kommer det ikke denne uken, men målingene er viktige likevel. Faktisk er det viktig at alle registrerer nedbøren selv om det ikke kom noe! Legg inn bilder av dere selv sammen med målestasjonen, så kan dere vinne en sydvest og få bildet deres på TV. Følg med i morgen på Nett-TV kl. 12.00 her:

Ekstremvær-TV!

Dette innlegget ble publisert i Ekstremværuka 2006. Bokmerk permalenken.

7 kommentarer til Nedbør i Norge

  1. Lise sier:

    Hei!!
    Jeg ville bare si at det var stilig bilde av den løvetannen;)

  2. Andy sier:

    Hei
    Jeg lurte bare på om du hadde noen gode internettsider om meteorologi og vær. Jeg er nemlig interessert i å lære mer om det.

  3. Erik sier:

    Hei Lise og Malin,
    Ja, det er et tøft bilde, og jeg tror nok at det er en løvetann!

  4. Erik sier:

    Hei Andy,
    Fint at du er interessert i været! Jeg har en hjemmeside hvor det står en god del om været. Ellers har Meteorologisk Institutt noen ganske gode sider om vær og klima. Newton har også skrevet litt om det, mens disse sidene også gir mye informasjon. Det kan også være verdt å sjekke ut sidene til Bjerknessenteret. Lykke til!

  5. Malin sier:

    er det en løvetann??? ikke vet jeg =D

  6. Anonym sier:

    kult bilde!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *