Forslag om FM-slukk i 2017 i UK

Fredag før jul kom rapporten som bekrefter at radioens vugge, Storbritannia, tar et nytt stort steg i retning av digitalradio. Storbritannia har de siste årene ligget langt fremme i utviklingen av digitale radioplattformer. Nyheten etterfølger flere positive europeiske digitalradionyheter denne høsten.

Den britiske regjeringen fikk rett før jul overlevert en plan som tar for seg overgangen fra FM til full digital radiodistribusjon. I følge planen, som er utarbeidet av arbeidsgruppen Digital Radio Working Group, kan FM slukkes i 2017.

Arbeidsgruppen, som har vært bredt sammensatt av alle radioaktørene i Storbritannia, anslår at over 50 prosent av den totale radiolyttingen vil foregå på ulike digitale plattformer i 2015. Gruppen konkluderer også med at FM-båndet bør slukkes i løpet av en toårsperiode etter dette. I dag er om lag 20 prosent av all radiolytting på digitale plattformer i Storbritannia.Storbritannia har helt siden krigen vært et dominerende radioland med stor innflytelse i Europa når det kommer til utvikling og teknologi. Britiske BBC har sammen med en rekke kommersielle radiostasjoner satset stort på digitalradio (DAB) i flere år. Derfor er dette svært spennende nyheter for oss i den norske radiobransjen. I Norge har regjeringen knyttet slukking av FM opp mot at halvparten av husstandene skal ha en digital mottaker, mens det i Danmark nå er foreslått å avvikle FM i 2016. Sverige har planer om full utrulling av digitalradio fra 2010. I Tyskland er hele radiobransjen enige om å satse på digitalradio og det blir lyst ut konsesjoner både for hele landet og delstatene i løpet 2009.I kjølvannet av den europeiske radiodigitaliseringen er vi nødt til å ta en ny debatt om prosedyren for avvikling av FM, også her i Norge.  Det analoge radiomarkedet (FM) vil til slutt bli en ulønnsom plattform for kommersiell radio. I en presset økonomisk situasjon vil det likevel være mange radiostasjoner som ikke våger å investere i digital distribusjon før det foreligger en konkret plan for når FM skal avvikles.  Mitt klare nyttårsønske til myndighetene er derfor å gi landets radioaktører en slik plan.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *