Det radiodelte Norge

Debatten rundt radiodigitaliseringen har en tendens til å bli ført med utgangspunkt i det radiotilbudet vi har i Oslo idag. Men her er listen over de 119 kommunen som kun har fra tre til fem rikskanaler.

Andøy Audnedal Bardu Berg Berlevåg Bindal Bjerkreim Brønnøy Bygland Bykle  Bø i Vesterålen Båtsfjord Eid Eidfjord Eigersund Engerdal Etnedal  Evje og Hornnes Farsund Flatanger Flekkefjord Flora Flå Fyresdal Gamvik  Gloppen Gol Grane Granvin Hadsel Hamarøy Hasvik Hattfjelldal Hemsedal Herøy Hol Holtålen Hornindal Hægebostad Høylandet Jondal Karlsøy Kvinesdal Kviteseid Kvæfjord Kvænangen Kåfjord Lavangen Lebesby Leka Lenvik Lierne Lindesnes Loppa Lund Lurøy Lyngdal Lyngen Lødingen Meløy Meråker Modalen Målselv Namsskogan Nes Nord-Aurdal Norddal Nordkapp Nordreisa Nore og Uvdal Nærøy Odda Osen Porsanger Roan Rødøy Rømskog Røst Røyrvik Salangen Sauda Seljord Sirdal Skjervøy Skjåk Snåsa Sokndal Sortland Steigen Storfjord Stranda Stryn Sømna Sør-Aurdal Sørreisa Tana Tinn Tjeldsund Tokke Torsken Træna Tydal Tysfjord Ullensvang Ulvik Vaksdal Valle Vang Vardø Vega Vestre Slidre Vevelstad Vikna Vinje Vågsøy Øksnes Øystre Slidre Ål Åseral

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med , . Bokmerk permalenken.

3 kommentarer til Det radiodelte Norge

  1. Knut sier:

    Med bakgrunn i den eldre lytter, kan nok ståstedet være dagens FM.

    Ser man på digitalbruken til den yngre generasjon så er ståstedet forskjøvet til mobile enheter over bredbånd. Med et vell av programkanaler å velge mellom.

    Tidligere monopolist, nå smygmonopolist Telia leverer i Sverige alle sine tjenester på bredbånd, kopperbasert bredbånd. Tele, data, tv og radio. Det er denne avhengigheten brukerene vil bli av med og svaret er?
    Ja, just det, bredbånd, eller som du omtaler det, IP.
    Derfor vil DAB ha sin oppgang-og-fall periode. Og den vil ikke vare i 50-60 år. Ikke når man nå ser at programrevulsjonen er her allerede.

    Bredbånd til folket i kommunene, det må være et krav og her står vi ved sakens kjerne: Dette fremmer ikke allmenradioen som baserer seg på lisenspenger.

    Derfor nytter det ikke å vise til at argumentene for og imot FM radioens innføring for 50-60 år siden er lik den i dag, men det var interessant lesing. Dab vil bare være en parantes nå når informasjonslokomotivet fosser fram på IP.

    På 90 tallet prediket Bill Gates for å skyte opp 800 satelitter i sin visjon om ett apparat i hvert hjem for alle datatjenester. Med den kunnskapen man har i dag kan man nok kalle den visjonen for datidens DAB, mest sannsynlig en flaskehals om man legger dagens behov for databåndbredde til grunn. Hans visjon ble, om jeg husker riktig, lagt i grus fordi telemyndighetene i Europa satte seg på bakbena.

  2. Øyvind Vasaasen sier:

    Hei Knut

    Noe som undrer meg i denne saken, er hvorfor så mange på død og liv ønsker å avvikle kringkasting som distribusjon av innhold. Glem lydkoding og alt det andre rundt dab, men bare forklar meg akkurat det.

    Salget av helt vanlige radioer går opp, 15 prosent i fjor, til 833 000. Lyttingen går opp. Radio har overlevd all ny teknologi så langt i historien.

    Øyvind

  3. Knut sier:

    Innledning (se svar nederst).
    AM, FM, USB, LSB, RTTY, PSK, Spread Spektrum med mange fler er modulasjoner (informasjonsoverføringer) som i dag har liten utstrekning, sammenligninet med datatrafikken. Det er nok å vise til at telegrafisten forsvant fra nesten alle skip på 90 tallet på grunn av satelittkommunikasjon.

    Alle standarder må vike, før eller senere. Det er derfor min oppriktige mening at om landet ikke trenger en meldingskanal i tilfelle krig og katastrofer så ville ikke kringkasting gjennom eteren hatt en framtid, om moderne brukere fikk bestemme.

    Våre beslutningstagere har ikke all verdens innsyn i teknologier, og minst om de kommende.
    Statssekretær Kjell M. Bondevik uttalte når kampen om bred distribusjon av svenske tv kanaler til hele Norge ble debattert for ca. 25 år siden: «Det er nok med 1 tv kanal i Norge». Hans (visjonære?) evner førte ham til statsministerposten.

    Man må derfor skille mellom statsmaktens behov (NRK inkludert) og hvilken teknologi som er hensiktsmessig. Et besøk på NRKs hjemmeside viser svaret: Podcast, nettradio, netttv. Altså allmenkringkasting uten radio.

    SVAR: Allmenkringkasting via luften er gammeldags, uhensiktsmessig, unødvendig og fordyrende.
    NRK måtte avvikle sin apparatavgift på all radio/tv og relaterte apparateri sin tid, og før eller senere avvikles også radio/tv lisensen. Andre etater har måttet gjennomgå en transformasjon mot å finansielt å stå på egne ben.
    NRK forsøker å sementere sin stilling i samfunnet med å opprettholde kringkasting via eteren.

    For sent men likevel: La FM bestå og slukk den når skjæringspunktet er nådd, som for langbølgesenderen på Kløfta og mellombølgesenderen Kvitesøy tidligere. «Det kan ittj vara evigt, veit du».

    DAB er ikke fremmet for å gi ny teknologi, men for å gi NRK et konkurransefortrinn på det norske markedet med et antall kanaler som privatfinansiert kringkasting bare kan drømme om.
    Eller for å sitere Einar Førde, f.d. kringkastingssjef: «Det koster så lite å sende klassisk musikk på egen kanal» når han uttalte seg om hvorfor NRKsatset på dette.
    Et besøk på NRKs hjemmeside viser at dette er riktig. Nå er det så billig at det finnes 17 radiokanaler der. Hvor mange går/skal gå via DAB? Som du forstår er svaret ikke relevant for meg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *