Godt nytt radioår

Midt opp i all turbulens rundt tildelingen av lokalradiokonsesjoner, fikk vi på tampen av året en riktig god radionyhet fra kulturministeren. Vi i NRK kan gjennomføre vår digitalradiostrategi og avvikle FM-distribusjonen av digitalkanalen NRK Klassisk.

Årets konsesjonsrunde for lokalradio synliggjør den store svakheten ved FM. Det er flere som ønsker å sende radio i Norge enn det er plass til i sendenettet. Samtidig er det masse ledig kapasitet i det digitale radionettet. Dette understreker behovet for å få fortgang i digitaliseringsprosessen. Resultatet vil bli større plass, flere kanaler og ikke minst et langt bedre radiotilbud for alle norske lyttere.

Som en følge av at NRK Klassisk gjøres heldigital, frigjøres det fra 1. juli ekstra sendeplass på FM-båndet. Dette vil gi nye sendeflater for opptil 12 lokalradiokanaler rundt om i landet.

NRK Klassisk var den første digitalkanalen NRK etablerte tilbake i 1995. Tanken har hele tiden vært at kanalen bare skulle distribueres i en begrenset periode på FM. NRK fikk også på 90-tallet kritikk for å ta i bruk for mange FM-frekvenser og på den måten gi lokalradio for sterk konkurranse. Men da NRK mente at tiden var inne til å gjennomføre strategien og avvikle FM-distribusjonen av digitalkanalene, fikk vi helt overraskende nei fra myndighetene. Nå kan vi gjennomføre det, to år etter planen.

Mens vi med FM har nådd ut til 35 prosent av landets befolkning med NRK Klassisk, kan hele landet ta inn kanalen via det digitale bakkenettet for tv og over 80 prosent via DAB digitalradio. 

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *