Verdens første opptaksmikrofon

FlashMicFront-2.jpg
Nå er det slutt på å drasse med seg tunge opptaksmaskiner, kabler og mikrofoner for reportere som skal ut å lage radio-innslag. HHB lanserer nå FlashMic DRM85; verdens første digitale opptaksmikrofon.
Les videre

Publisert i Ukategorisert | Skriv en kommentar

Nettradio med podkast-leser

asellus3-3.jpg

Asellus Nettradio 3 heter den nye nettradioen fra Norsk Tuner, som i tillegg til å være en vanlig nettradio også lar deg laste ned og høre podkaster gjennom samme avspiller. Nettradioen gir deg tilgang til over 100 norske radiostasjoner og omlag 2500 utenlandske.

Men herligheten er desverre ikke gratis. Det koster 298 kroner å abonnere på nettradioen i 12 måneder. Til gjengjeld har Norsk Tuner gjort en god jobb med å gjøre innhold tilgjengelig for brukerne sine, og tilbyr stadig nye kanaler, og du kan også foreslå egne kanaler dersom du synes noen mangler.

Besøk Norsk Tuner: www.ntuner.com.

PK

Publisert i Ukategorisert | Skriv en kommentar

Nå kan du designe din egen radio

Intempos nye DAB/FM-radio gir deg muligheten til å endre utseende på radioen, – enten med et utall forskjellige forhåndsproduserte deksel med ulike mønster, – dine egne designede cover, – eller ditt eget foto.

Radio3_HR-460.jpg

Modellen heter PP01, og ser nesten ut som en fotoramme, men med lyd. Radioen mottar både DAB og FM-signaler, og har et enkelt kontrollpanel med display og autotune. Den har også inngang for MP3-spillere.

Les mer på produsentens websider: Intempo PP01.

PK

Publisert i Ukategorisert | Skriv en kommentar

Telefonkampanje mot DRM

Fredag 23. juni kan RIAA (The Recording Industry Association of America – USAs svar på TONO) vente seg glødende linjer og et nedringt sentralbord. Da mobiliserer DefectiveByDesign en kampanje som går ut på å ringe RIAA for å protestere mot DRM (Digital Rights Management), – en kopisperre som begrenser bruk av lydfiler til et enkelt program eller en MP3-spiller.

DefectiveByDesign er en gruppe aktivister som med jevne mellomrom demonstrerer mot DRM (Digital Rights Management) og liknende kopisperrer. Nå oppfordrer de alle sine medlemmer og sympatisører til å ringe RIAA (som ikke er særlig populære i USA) og si hva de mener om dem og DRM. DefectiveByDesign regner med at rundt 480 telefoner i minuttet er det RIAA må forvente seg i kontortiden fredag.

– RIAA presser DRM på oss, – det er på tide å slå tilbake, sier talsmann for DefectiveByDesign.

DRM-sperren har fått massiv kritikk fordi den legger restriksjoner for bruken av musikk, filmer, bøker og software. Filene kan kun spilles av på de spillerne og programmene leverandøren har bestemt. Laster du for eksempel ned ei fil med DRM fra iTunes, kan du bare høre den på Apples produkter. DefectiveByDesign sammenligner implementering av DRM med et fengsel der brukere blir fratatt alle sine rettigheter.

DefectiveByDesign har tidligere arrangert store demonstrasjoner mot Apple, RIAA og andre som forsøker legge restriksjoner på bruk av filer. Apple er forøvrig i hardt vær i Skandinavia nå, – etter at det ble alment kjent at de bruker DRM som begrenser bruken av filer til deres egne produkter. Forbrukerombudet har sendt brev til Apple, og Sverige og Danmark støtter Norges utspill. Også Franskmennene har sett seg lei av dette, og jobber med en lov som kan forby DRM.

PK

Publisert i Ukategorisert | Skriv en kommentar

Podkasting – en kort historie

Konseptet podkasting ble foreslått av Tristan Louis i oktober 2000, og implementert av Dave Winer, en softwareutvikler som var innvolvert i utviklingen av RSS. David Winer diskuterte konseptet med Adam Curry, som brukte RSS-løsningen og ønsket å utvikle det til en audioblogg. Da utviklet Winer RSS 0.92, som hadde vedleggs-funksjonalitet, og som gjorde at mediafiler kunne vedlegges i RSS-strømmen. Den første podkasten sendte Winer ut på sin egen blogg 11. januar 2001. Den inneholdt blant annet en Greatful Dead-sang.

Men de første årene var det ikke slik at filene kom til deg. Du abonnerte riktignok på en RSS-strøm, men selve MP3-fila lå som en link i RSS-fila, og du måtte selv klikke på linken for å laste ned fila. Etter noen år ble Adam Curry og Dave Winer enige om å oppdatere teknologien bak RSS-strømmen slik at MP3-fila ble automatisk oppdaget og nedlastet av RSS-strømmen. Dave implementerte dette.

Den siste biten kom på plass da salget av MP3-spillerne tok av for alvor. Da programmerte Adam Curry den første podkast-softwaren, som lastet ned fila og overførte den til MP3-spilleren automatisk.

Den første gangen selve ordet «podcasting» ble brukt var i februar 2004, da Ben Hammersley skrev en artikkel om audioblogging for The Guardian, og brukte ordet «podcasting» som et synonym. Ordet ble en suksess, og i 2005 ble det kåret til årets ord av New Oxford American Dictionary.

Podkastingens historie fortsetter, og nye teknologier utvikles stadig. Det siste nye er «enhanced podcasting», – forbedret podkasting, med mulighet til å legge inn bilder og kapitler i MP3-fila.

PK

Publisert i Ukategorisert | Skriv en kommentar

Podkast som ikke er podkast

Det høres merkelig ut, men mange legger ut filer på nettet og kaller det podkast uten at det er det. Stadig vekk kommer jeg over websider som hevder de tilbyr podkasting, men som egentlig bare tilbyr vanlig nedlasting av MP3-filer.

…og hva er så forskjellen…?
Det er stor forskjell på podkasting og nedlasting. Podkasting skiller seg fra nedlasting ved at brukerne kan abonnere på innholdet, og klikke på en link bare en gang. Så vil podkast-leseren fikse abonneringen slik at hver gang det foreligger ei ny fil, får du den automatisk. Når du laster ned filer derimot, må du oppsøke webstedet som tilbyr fila, for så å laste den ned. Når det kommer ei ny fil, må du oppsøke webstedet på nytt.

I dag kom jeg over et typisk eksempel som illustrerer hvordan dette kan misforstås på flere måter. På sidene til Tungtvann, tilbys ei fil som podkast. Du kan laste ned ei vanlig MP3-fil på vanlig måte, men der er ingen RSS-strøm som gjør at du kan abonnere. Altså definitivt ingen podkast! MEN: Det står i tillegg at de i framtida skal streame fila i en «podcastplayer». Det er vel å gå litt langt… Podkast er i alle fall ikke streaming!!!

Man kan jo lure, men det er nok ingen tvil om at ordet podkasting er i skuddet nå, og at nedlasting er et utdatert ord. Men en spade er en spade, uansett hva man kaller den.

PK

Publisert i Ukategorisert | Skriv en kommentar

Glad i theremin-musikk?

Er du en av de som digger theremin-musikk? – Theremin, sier du… hva er det? En theremin er en eterofon. Ble du ikke klokere…? Jeg skal prøve å forklare.

En theremin er en av de tidligste elektroniske musikkinstrumenterne som ble utviklet. Det var fysikeren og musikeren Leon Theremin som utviklet den i 1920. Instrumentet lager lyd ved hjelp av to høyfrekventoscillatorer. Ved å bevege hendene mellom to antenner som står på instrumentet, varierer man frekvensene på oscillatorene, og får en lyd med varierende tonehøyde og modulasjon.

Hvorfor blogge om dette? Jo, det finnes selvsagt en podkast for theremin-musikk. Derfor! Sjekk http://spellbound.purplenote.com/

PK

Publisert i Ukategorisert | Skriv en kommentar

HD-radio

Mens de store sattelittradio-selskapene i USA konkurerer om lytterne, og vi her hjemme lurer på om vi skal kjøpe DAB, DMB eller hva det nå måtte være, etablerer nå HD-radio seg som er et alternativ for det digitale bakkenettet. Over 250 AM og FM-stasjoner i USA sender allerede på HD-radio.

clip_image002.gif

HD radio gjør det mulig for AM og FM-stasjoner å sende radio digitalt, med en lydkvalitet som utklasser den gamle analoge lyden. I tillegg til å sende lyd, er det også mulig å sende tekstinformasjon på HD-radio.

Lyden på en HD-radio har tilnærmet CD-kvalitet, og formatet byr på avanserte data-tjenester som on-demand lytting, trafikkmeldinger, værmeldinger, kart osv. HD-radio gir deg også opptaksmuligheter og har støtte for å motta flere kilder fra samme stasjon, – såkalt multikasting. Det er også mulig å sende flerkanalslyd på HD-radio.

PK

Publisert i Ukategorisert | Skriv en kommentar

Første trådløse stat

Mens det for tiden planlegges at Trondheim skal bli verdens første trådløse by, satser Rhode Island i USA på å bli verdens første trådløse stat. Delstaten har allerede øremerket 20 millioner dollar til prosjektet «Rhode Island Wireless Innovation Networks», som skal sørge for at hele staten får WiFi- og WiMAX-basert trådløst nettverk innen utgangen av år 2007. Dermed kan innbyggerne surfe på nettet, høre nettradio og se web-TV, uansett hvor de måtte befinne seg i delstaten.

Selv om Rhode Island er den minste delstaten i USA, er dens totale areal 2706 km² og har over 1 million innbyggere. I statens hovedstad, Providence, bor det over 150.000 innbyggere. Trondheim har til sammenligning et totalt areal på 341 km² og omlag 160.000 innbyggere.

PK

Publisert i Ukategorisert | Skriv en kommentar

Hurra for takknemlige lyttere!

Tilbakemeldinger fra lytterne er alltid velkomne, – spesielt når de er hyggelige… 😉 I dag kom en e-post fra en lytter i Sverige (!), som har hørt Kurer 29 mellom 20 og 30 ganger:

«Jag har prenummererat på Kurer podcast sedan det starten och tycker det är ett bra program. Programmet «Radioens betydning under krigen» är så intressant att jag lyssnat på det kanske 20 till 30 gånger.»

Her er det bare å ta av seg hatten; Hurra for podkasting og takknemlige lyttere. Vi sender ei t-skjorte i posten!

PK

Publisert i Ukategorisert | Skriv en kommentar