Podkasting – en kort historie

Konseptet podkasting ble foreslått av Tristan Louis i oktober 2000, og implementert av Dave Winer, en softwareutvikler som var innvolvert i utviklingen av RSS. David Winer diskuterte konseptet med Adam Curry, som brukte RSS-løsningen og ønsket å utvikle det til en audioblogg. Da utviklet Winer RSS 0.92, som hadde vedleggs-funksjonalitet, og som gjorde at mediafiler kunne vedlegges i RSS-strømmen. Den første podkasten sendte Winer ut på sin egen blogg 11. januar 2001. Den inneholdt blant annet en Greatful Dead-sang.

Men de første årene var det ikke slik at filene kom til deg. Du abonnerte riktignok på en RSS-strøm, men selve MP3-fila lå som en link i RSS-fila, og du måtte selv klikke på linken for å laste ned fila. Etter noen år ble Adam Curry og Dave Winer enige om å oppdatere teknologien bak RSS-strømmen slik at MP3-fila ble automatisk oppdaget og nedlastet av RSS-strømmen. Dave implementerte dette.

Den siste biten kom på plass da salget av MP3-spillerne tok av for alvor. Da programmerte Adam Curry den første podkast-softwaren, som lastet ned fila og overførte den til MP3-spilleren automatisk.

Den første gangen selve ordet «podcasting» ble brukt var i februar 2004, da Ben Hammersley skrev en artikkel om audioblogging for The Guardian, og brukte ordet «podcasting» som et synonym. Ordet ble en suksess, og i 2005 ble det kåret til årets ord av New Oxford American Dictionary.

Podkastingens historie fortsetter, og nye teknologier utvikles stadig. Det siste nye er «enhanced podcasting», – forbedret podkasting, med mulighet til å legge inn bilder og kapitler i MP3-fila.

PK

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *