Telefonkampanje mot DRM

Fredag 23. juni kan RIAA (The Recording Industry Association of America – USAs svar på TONO) vente seg glødende linjer og et nedringt sentralbord. Da mobiliserer DefectiveByDesign en kampanje som går ut på å ringe RIAA for å protestere mot DRM (Digital Rights Management), – en kopisperre som begrenser bruk av lydfiler til et enkelt program eller en MP3-spiller.

DefectiveByDesign er en gruppe aktivister som med jevne mellomrom demonstrerer mot DRM (Digital Rights Management) og liknende kopisperrer. Nå oppfordrer de alle sine medlemmer og sympatisører til å ringe RIAA (som ikke er særlig populære i USA) og si hva de mener om dem og DRM. DefectiveByDesign regner med at rundt 480 telefoner i minuttet er det RIAA må forvente seg i kontortiden fredag.

– RIAA presser DRM på oss, – det er på tide å slå tilbake, sier talsmann for DefectiveByDesign.

DRM-sperren har fått massiv kritikk fordi den legger restriksjoner for bruken av musikk, filmer, bøker og software. Filene kan kun spilles av på de spillerne og programmene leverandøren har bestemt. Laster du for eksempel ned ei fil med DRM fra iTunes, kan du bare høre den på Apples produkter. DefectiveByDesign sammenligner implementering av DRM med et fengsel der brukere blir fratatt alle sine rettigheter.

DefectiveByDesign har tidligere arrangert store demonstrasjoner mot Apple, RIAA og andre som forsøker legge restriksjoner på bruk av filer. Apple er forøvrig i hardt vær i Skandinavia nå, – etter at det ble alment kjent at de bruker DRM som begrenser bruken av filer til deres egne produkter. Forbrukerombudet har sendt brev til Apple, og Sverige og Danmark støtter Norges utspill. Også Franskmennene har sett seg lei av dette, og jobber med en lov som kan forby DRM.

PK

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *