Noe for alle – som har iPod?

En fin ting for oss som driver med podkasting er «enhanced» podkasting. Enhanced betyr forbedret, og forbedringen består i at man kan indeksere ei fil i kapitler og legge til bilder eller linker som dukker opp når de forskjellige kapitlene spilles. Dette er veldig oversiktlig, og gir mer innhold til podkasten.

Men problemet er at det bare er filer kodet i AAC (M4A- og M4B-filer) som kan indekseres på denne måten, og disse filene er proprietære for Apple-produkter. Det vil si at bare de som har iPod, iTunes eller QuickTime kan spille filene. I tillegg må du ha en Mac for å lage slike filer, så det virker som om Apple vil eie og kontrollere muligheten til å bruke enhanced podkast.

Nå finnes det riktig nok et par alternativ; et script som kan legges i ei WMX-fil sammen med flere WMV-filer, slik at fila kan indekseres for Windows Mediaplayer, men her treffer vi egentlig det samme problemet; du må ha et bestemt program for å høre på. Og dette er egentlig bare juks, siden du egentlig ikke indekserer ei fil, men lager ei fil som peker til flere andre. Et siste alternativ er å lage enhanced podkast i Flash som SWF-fil, men da dukker det opp et nytt problem: SWF støttes ikke av iTunes eller iPod. Hrmmmffff!!!

Tenk om du ikke kunne høre «Kurer» om du ikke hadde en JVC-radio, eller ikke kunne se «Norge rundt» om du ikke hadde en Panasonic flatskjerm…? Akkurat som du nå ikke kan høre en enhanced podkast uten en iPod…

Jeg blir sint, ja, faktisk så har jeg lyst å kaste hele iPoden min i søpla… Skal et filformat være mulig å spille bare på en gitt avspiller eller et bestemt operativsystem? Skal jeg kjøpe meg ny avspiller for hvert filformat noen velger å bruke, og skal jeg være nødt å gå til innkjøp av en Mac bare for å lage ei fil? Nei takk, niks!!! Takk til Apple og takk til Microsoft!

For å få suksess med et filformat bør en gjøre det kompatibelt med så mange platformer og operativsystem som mulig. Tenk om alle kunne forstått det…

PK

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *