Vårt familiemedlem sjimpansen

 chimp.jpg

I likhet med alle arter på jorda er mennesket (Homo sapiens) et produkt av millioner av år med evolusjon. Vår art har derfor ikke alltid eksistert, men har utviklet seg gradvis fra tidligere livsformer gjennom enormt mange år. Men i motsetning til hva mange synes å tro, har vi ikke utviklet oss fra sjimpanser. Kan vi allikevel kalle oss aper?

Det som derimot er riktig er at sjimpanser er menneskets nærmeste (nålevende) evolusjonære slektning. Men hva betyr dette egentlig?

Ettersom alle livsformer på jorda stammer fra den samme ”urorganismen” (som levde noen milliarder år tilbake), er alle arter i slekt med hverandre. Darwin benyttet blant annet metaforen om ”livets tre” for å tydeliggjøre dette slektskapet.

Livets tre 
Darwins metaforiske tre representerer alle organismer som noen gang har eksistert på jorda; knoppene ytterst på hver grein representerer arter som lever på jorda i dag, greinene symboliserer alle tidligere individer som har eksistert, og hver enkelt forgreining representerer en artsdannelse (se bildet nederst som inspirasjon for å se for deg ”livets tre”).

Beveger man seg langs en grein, i retning stammen, reiser man altså bakover i evolusjonær tid.

La oss ta for oss greina der menneskearten sitter på tuppen. Hvis vi starter å bevege oss innover denne greina, beveger vi oss altså bakover i tid langs vår evolusjonære linje. Etter å ha passert hundretusener av forfedre, vil vi etter hvert komme til en forgrening. Hvilken nålevende art tror du vi møte på hvis vi følger denne nye greina i retning nåtid?

Kan vi kalle oss aper? 
Siden sjimpanser er menneskets nærmeste evolusjonære slektning, er svaret selvsagt nettopp sjimpanser. Forgreiningen vi støtte på representerer nemlig menneskets og sjimpansens felles forfar. Individene som tilhørte denne arten er ikke lenger blant oss (de levde for mellom 5-8 millioner år tilbake), men vi kan allikevel si en god del om dem på grunn av fossiler som strekker seg langt tilbake mot forgreiningen.

Det vi med sikkerhet kan si er at forfaren vår var en ape. Og den så helt annerledes ut enn det både sjimpansen og vi gjør i dag. Betyr dette at vi er aper?

756867_79323802.jpg

Dette innlegget ble publisert i Myter om evolusjon, Om evolusjon, Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Vårt familiemedlem sjimpansen

  1. Norith sier:

    Siden hester, hunder og andre kjæledyr nå har fått egne pass, lurer jeg på om det rent praktisk blir lettere dersom alle – i likhet med kryss av for kjønn og alder – presiserer på sine pass hvilken familie, slekt og art de tilhører. Det hadde ihvertfall bidratt til at flere mennesker pugget fylogeni. Videre en masse morsomme puggeregler og mye latter. Alt i alt en bedre verden. Forresten, jeg kunne godt tenkt meg å hørt mer om disse redskapene til Homo ergaster, også kjent som reiskapsmestaren eller 007.

  2. Elianne sier:

    Jeg leste denne artikkelen i går kveld, og i natt drømte jeg at jeg våknet med lang pels over hele kroppen.. Kanskje vår og sjimpansenes felles stamfar prøvde å fortelle meg noe.
    Men bortsett fra foruroligende drømmer i ny og ne er det kjempegøy å følge med på bloggen deres!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *