Raskere enn sin egen skygge

372675_2159.jpg

Listig, kvikk og kamuflert; få rovdyr er mer fascinerende å se i aksjon enn en kneler på jakt etter sin neste munnfull. Darwinekspedisjonen har filmet insektverdens kanskje mest spektakulære jeger i aksjon.

Knelere trives best i tropiske, sub-tropiske og varmere tempererte strøk og finnes dermed ikke naturlig i Norge. Det er på mange måter synd. Dette er nemlig helt fantastiske insekter.

Rovdyr
Navnet kneler kommer av måten disse dyrene holder frambeina sine på, ofte bøyd inn mot kroppen, som om de ber eller kneler. Men la deg ikke lure av navnet. Disse dyrene er nemlig notoriske rovdyr, og det er nettopp frambeina som er deres mest effektive våpen og fangstredskap.

Dietten består for det meste av andre insekter, men mange går heller ikke av veien for å nyte et måltid bestående av individer fra sin egen art. Kannibaler, med andre ord.

Enkelte store arter knelere er utrolig nok i stand til å fange og spise små fugler, fisk og frosk.  For mennesker er derimot knelere helt harmløse. De kan riktignok bite (ikke veldig hardt), og fangarmene kan kanskje se skumle ut, men er ikke sterke nok til å volde mennesker mye smerte. Knelere er heller ikke giftige.

Godt tilpasset
Knelerer har flere tilpasninger som gjør dem til de effektive rovdyrene de er. I tillegg til å ha et veldig godt syn er de for eksempel i stand til å rotere hodet nesten 300 grader. Dette gjør at de kan stå stille med kroppen mens de speider etter sitt neste offer.

Mange knelere jakter ved å snike seg inn på byttet sitt, for så å sette inn ett lynangrep når byttet er innen rekkevidde. For å jakte effektivt er derfor de fleste godt kamuflert og vanskelig å få øye på, både for byttedyr og biologinerder fra Norge.

Darwinekspedisjonen var likevel i stand til å få øye på en sulten kneler. Kneleren på sin side hadde fått øye på et potensielt måltid. Ta en titt på videoen:

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/jl4Umb1wCeU" width="510" height="420" wmode="transparent" /]

Sært sexliv
Mange knelere har et svært snodig seksualliv. Seksuell kannibalisme, dvs at et av kjønnene spiser partneren før, under eller etter kopulasjonen, er nemlig utbredt blant mange arter. Det er som oftest hunnene som tar for seg og et vanlig scenario er at hannene ender opp hodeløse mens akten pågår (hvis du ser nøye etter på videoklippet biter faktisk kneleren av hodet på byttedyret det fanger). Litt av et antiklimaks!

Men hvordan kan evolusjonen forklare en adferdstype som seksuell kannibalisme?

Tro det eller ei, at hunner spiser partneren sin kan være gunstig for begge parter. Når hunnen spiser hannen får hun nemlig i seg masse næring og energi, noe som igjen kommer hennes (og den døde farens) avkom til gode.

At far blir matpakke kan derfor sikre at mor oppfostrer flere og mer levedyktig avkom enn hun ellers ville gjort. Hannen ofrer altså livet sitt for å øke sjansene for at barna sine skal få en flying start på livet.

Den som sier at biologi er kjedelig, har neppe sett eller hørt om knelere.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert, Video. Bokmerk permalenken.

En kommentar til Raskere enn sin egen skygge

  1. Ragnhild sier:

    Fantastisk!
    Hvem hadde trodd at de kunne begeve seg så raskt? Perfekt kamuflasje og strategi 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *