Evolusjonsteorien KAN motbevises

 archaeopteryx_bavarica_detail.jpg

Å hevde at evolusjonsteorien ikke kan motbevises er det samme som å si at det ikke går an å teste den. Ingen av delene er riktig.

Det er faktisk mange tester og observasjoner som kan slå beina under teorien.

Harde fakta
For eksempel er Darwins ideer på tiltalebenken hver eneste gang et nytt fossil blir funnet. Et hovedprinsipp innen evolusjonsteorien er nemlig at alt liv på jorda er i slekt med hverandre og har utviklet seg fra tidligere livsformer.

Nye fossiler forventes derfor å passe inn i den rekkefølgen evolusjonsteorien påstår livet utviklet seg i; de eldste encellede organismene bør finnes i eldre lag enn flercellede organismer, fossile pattedyr bør være yngre enn de tidligste fossilene av reptiler osv.

Et kanin-fossil i tidsperioden kambrium (542 – 488 millioner år tilbake, dvs. på et tidspunkt det i følge evolusjonsteorien ikke eksisterte et eneste pattedyr) ville derfor vært dårlige nyheter for evolusjonsteorien.

Men kaniner fra kambrium eller fullstendig malplasserte fossiler har enda til gode å bli funnet. Dette til tross for at det i dag er blitt oppdaget millioner av fossiler verden over.

Ingen fugler med bryster
Fossiler som utgjør overgangsformer mellom ulike grupper av organismer er kanskje spesielt interessante med tanke på evolusjonsteoriens troverdighet.

I dag finnes flere eksempler på slike overgangsformer, men den mest kjente er kanskje Archaeopteryx, også kjent som urfuglen. Med tenner i munnen og fjær på kroppen er Archaeopteryx på mange måter en blanding av reptil og fugl. Likevel passer denne merkelige organismen fint inn i teorien om evolusjon. Grunnen til dette er at man mener fugler utviklet seg fra reptiler.

Derimot er det ingen som forventer å finne fossiler av fugler med bryster eller fjærkledde pattedyr. Grunnen til dette er at fugler og pattedyr utviklet seg fra forskjellige grupper av reptiler, og er slikt sett ikke del av den samme evolusjonære linja. Funn av overgangsformer mellom fugl og pattedyr ville derfor vært vanskelig å forklare for evolusjonsteorien. Men slike fossiler har heller aldri blitt funnet.

Genenes klare tale
De siste tiårenes voldsomme teknologiske utvikling innefor fag som genetikk og cellebiologi har også satt evolusjonsteorien på prøve.

Forskning innenfor disse fagene har vist at alle organismer har den samme strukturen på arvematerialet sitt. Bakterier, alger, sopp, planter og dyr har alle DNA i cellene sine, og mange av de samme genene er å finne i alt fra gjær til mennesker.

Siden evolusjonsteorien påstår alt liv på jorda har utviklet seg fra én opprinnelig livsform (for noen milliarder år tilbake), er det ingen overraskelse at alle organismer har lik struktur på arvematerialet sitt, eller at vi deler mange av de samme genene.

En robust teori
Evolusjonsteorien har vist seg å tåle tidens tann. I 150 år har forskere satt et kritisk søkelys på om teorien holder vann. I dag er det klart at teorien mildt sagt er en meget god forklaring på livets utvikling.

Dette innlegget ble publisert i Myter om evolusjon, Om evolusjon, Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

En kommentar til Evolusjonsteorien KAN motbevises

  1. Albert sier:

    Gooooooooo Darwin!! Woff!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *