Hva betyr Fosses nye dikt?

– Jeg vil helst leve så skjult som det bare går an, sier Jon Fosse. Han slapp likevel Bokprogrammet inn i æresboligen Grotten for en eksklusiv omvisning.

Her kan du se vårt møte med Jon Fosse hjemme i Grotten, i anledning hans nye diktsamling, «Stein til stein», den første på ti år (programmet blir også sendt på NRK2 tirsdag kveld):


 Jeg visste på forhånd at Fosse ikke er noe glad i å tolke sine egne dikt, men hadde valgt ut noen jeg ville prøve å få ham til snakke nærmere om.  Hvordan det går, får du se i programmet. Hvis du vil stifte bekjentskap med disse diktene og gjøre deg opp dine egne tanker om hva de betyr, har Fosses forlag gitt oss lov til å legge ut noen av dem her en stund.Jeg er blitt veldig glad i dem, (kanskje med Snøsong som en liten favoritt) og håper du vil like dem også!

Det mørknar

eg står og ser på dei to hjortane
og dei to hjortane står og ser på meg
lenge står vi slik
eg står urørleg
hjortane står urørlege
 
ikkje noko kan høyrast
ikkje ein vind i lauvet
 
det mørknar

Ingenting

ei stor og kvit stille
teier og teier
og så seier ho
nettopp det som skal seiast
i denne kvelden
på denne staden
der eg sit og ser
og ingenting ser
der eg sit og høyrer
og ingenting høyrer

Snøsong

Det å sitja og sjå på eit fjell
gjer meg godt
hjarta blir roleg
og snøen på eit fjell
lyfter andletet mitt mot ein stad
inne i den skimrande snøen
og snøen
i lyset
seier meg
det er deg det gjeld
og då trur eg
at det finst ein stad
som også eg skal finna
der vinden snakkar lågt
og der kjærleik andar
i si lyse stille
av himmel og jord
og er ein stad for kvile
i ei sky som driv forbi

Dette innlegget ble publisert i Bokprogrammet, forfatterintervju, Lyrikk og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

9 kommentarer til Hva betyr Fosses nye dikt?

 1. Gro Tove Sandsmark sier:

  Siss Vik har gjort eit storverk i dette programmet. Ved å møta Jon Fosse der han er, i den nakne kjerna av intellekt, stoff og naivitet, klarer ho å spegla det lyset som alt skin i dikta hans. Fantastisk! Siss er utan tvil ein av dei viktigaste literaturformidlarane i vår tid. Ho får forfattarar til å snakka og tekstar til å klinga. Hurra for henne!

 2. Petter sier:

  Det at Jon Fosse ikke liker å tolke sine dikt er jo forstålig. Han har skrevet dikt som det er opp til leseren selv å danne seg en følelse rundt. Det er nettopp det jeg syns Jon Fosse er utrolig flink til, han klarer å fange ett øyeblikk med få ord. Små øyeblikk som er så vakre men som vi ikke enser i vår «travle» hverdag. Han skaper en stemning med sine dikt, det er på den måten jeg blir dradd inn i diktene og føler at jeg står der selv og ser på de majestetiske hjortene. Med få men velvalgte ord kan man få en følelse av indre fred, hvert fall føler jeg en avslappende ro når jeg setter meg ned, tar på lese brillene og leser dikt av Jon Fosse.

 3. Robin sier:

  Hei Siss, Hvem er det som leser Fosses dikt i bokprogrammet? Er det gitt ut som lydbok?
  Beste hilsen

 4. RandiA sier:

  Veldig bra Bokprogram i kveld….ikke lett å intervjue Fosse, men her synes jeg han fremstod slik jeg har oppfattet han..interessant.

 5. Jeg er veldig glad i Jon Fosse , og hans diktning!! Når han gjør et portrettintervju, så er det hårreisende å høre på.. Ikke på grunn av ham, men intervjueren.. Det er jo ikke samstemt i det hele tatt.. Og hun som stiller spørsmål, har ikke innsikt i hva det er denne store forfatter og dikter, vil formidle.. Det var en merkelig og til tider vond opplevelse, men takk Jon Fosse, for den du er og hvordan du ser.. !

 6. Kark sier:

  Sukk…

 7. SV-kvinne sier:

  Kva med kvina i desse dikta? Kor er ho? SV vil ha kvoter i diktninga, eg trur nett meg trong det!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *