Sidsel Wold om tegneserieromanen «Jerusalem»

Sidsel Wold er NRKs tidligere utenrikskorrespondent i Midt-Østen. Hun har lest denne tegneserieromanen og deler sine inntrykk av leseropplevelsen – og denne underlige, aggerssive, ulykkelige byen.

JERUSALEM
Chronicles from the holy city

Av Guy Delisle
(På norsk i februar 2013, utgitt av Aschehoug.
Norsk tittel: Opptegnelser i Jerusalem)

Jerusalem er verdens mest fascinerende by.
Det vil jeg påstå etter å ha reist mye i verden, og etter å ha bodd i Jerusalem i fem år.
Men den er også en av verdens mest ulykkelige, underlige og aggressive byer.
For en utlending som flytter dit blir man kjente med byen dag for dag, lag for lag.
Det er en lang mental reise. Sakte går nye ting opp for deg, sakte får du byen under huden.
Du blir sjokkert, opplyst, fascinert og deprimert.

Det finnes ingen andre byer som Jerusalem, og det tar tid å finne ut av dette stedet.
Og det er denne reisen tegneren Guy Delisle tar oss med på.

Med sine underfundige tegninger tar han oss med på sin opplevelse og oppdagelse det året han bodde i Jerusalem. Han utforsker stedet.

Vi blir med når han møter grupper og personer: palestinere, israelere, muslimer, kristne og samaritanere, og mange andre. Vi er med når han oppdager det religiøse og politiske livets konsekvenser for ham og ikke minst de fastboende. Vi ler og smiler med hans opp- og nedturer som spouse og en småbarnsfar som skal få dagene til å gå opp med henting og kjøring av barn hit og dit.
Han tar oss med på samtalene rundt bordet når expats, altså utstasjonerte utlendinger, diskuterer situasjonen og hva de har sett og hørt.

Vi er med ham når han møter denne konfliktens store og sammensatte menneskegalleri.
Guy Delisle er en kanadisk tegneserieskaper og animatør. Kona er ansatt i MSF – Leger uten Grenser – og det er hennes jobb som bringer dem til Øst-Jerusalem i 2008-2009. Ja, for han finner raskt ut at arabiske Øst – og jødisk Vest-Jerusalem byr på to forskjellige virkeligheter.

Delisle utforsker også Jerusalems omegn; Israel og Palestina.
Boken hans med korte og lenge historier i tegneserieform er på 336 sider.
Her humrer man seg gjennom sidene, og her er også mye å lære.

Jeg bodde også i byen det samme året, har vært på mange av de samme stedene og i mange av de samme situasjonene og kjenner meg i igjen hele veien.
Det er med snert og humor og ikke så liten forundring at Guy Delisle åpner den israelsk-palestinske virkeligheten for oss.

Guy Delisle har også laget tegneserieromanen «Burma Chronicles». Hvis du har lyst å lese flere skråblikk på steder i verden som er så mye mer enn nyhetsbildet forteller om.

Dette innlegget ble publisert i Gjesteblogg, politisk litteratur, Skjønnlitteratur og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Sidsel Wold om tegneserieromanen «Jerusalem»

 1. terje ekebakken sier:

  Fantastisk beskrivelse av boka. Etter at jeg besøkte Jerusalem nå i påsken så fikk jeg denne boken i gave etter at jeg kom hjem.
  Jeg følte meg utrolige hjemme i boken etter egne opplevelser og anbefaler alle med interesse for konflikten å lese den.

 2. herregud! heldigvis Litt Snart var endelig hjemme du også denne hyggelig liten bok som er menneskelig veldig riktig! og det er så hyggelig å lese .. men over klisjeer (sarkastisk) og et paradoks fortsatt lyd, forfatter av boken er det ingenting i den forstand av historien det Hellige Land. kan være, rasjonelle i Israel, og omtrent samtidig, og Vilje skrevet Forsett, en skjebne som er utenfor oss. Jødisk humor er faktisk til stede i denne boken. men som en konvolutt, en boks som ikke vibrerer lyd. er det ikke den kabbalistiske Amfibie kreativ! Jeg kan gi deg to bøker å se på:
  – «Hvordan forstå Israel i 60 dager (eller mindre).» Tegneserier etter:. sarah Glidden – steinkis com-
    eller «Amos Oz» (en fortelling om kjærlighet og mørke).
     fra Frankrike, etter franskmann jeg leste deg, jeg har bodd i Israel, og lære språket norsk. ha en flott, fortsatt helg , uke! bruno.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *