La oss lese en sommerbok sammen!

Sommeren er som kjent en glimrende anledning til å lese en bok – gjerne flere. Hvorfor ikke lese en bok sammen med oss i NRK og andre rundt om i landet? Om du har tenkt å tilbringe sommerferien i Norge eller dra ut i verden, det spiller ingen rolle.

Her er noen tråder fra sosiale medier:

[View the story "Sommerboken " on Storify]

Foto: NRK/Heinesen forlag. Instagram-filter Amaro.

Les og diskuter Tove Janssons Sommerboken med oss!

I juli og august har vi valgt en Sommerens bok i stedet for en Månedens bok, og det er Tove Janssons nydelige Sommerboken. Den ble utgitt for første gang i 1972 og har dermed 40-årsjubileum i år. En helt ny norsk utgave av boken ble dessuten lansert av Heinesen forlag i år, med forord av selveste Tove Nilsen.

Perfekt sommerlektyre, med andre ord!

Dette skriver Tove Nilsen om boken:

”Noen bøker leser man og blir ferdig med. Andre lever man med. Sommerboken er en slik bok for meg. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har lest den, eller lest i den, men hver gang oppdager jeg noe nytt og hver gang blir jeg glad for at denne boka finnes”.

Les også Anne Cathrine Straumes anmeldelse her: 40-årsjubileum for finsk livsfilosofi

Boken handler om Sophia og hennes farmor, som tilbringer somrene på en øy i den finske skjærgården. De utforsker, opplever og samtaler i sin lille, og likevel så store, verden. Tove Jansson er blant verdens fremste barnebokforfattere, men Sommerboken er altså en voksenbok, selv om mange vil være enige i at den også kan leses for barn.

Har du ikke lest Sommerboken enda? Les den sammen med oss i sommer!
Har du allerede lest den? Bli med og del dine tanker om den!

I løpet av hele sommeren kan du høre reportasjer og samtaler om Tove Jansson og boken i Kulturhuset på P2 og vi vil også snakke med deg om boken her på bloggen.

I slutten av august arrangerer vi panelsamtale om Sommerboken i Botanisk hage i Oslo, med forfatter Tove Nilsen, billedkunstner Päivi Laakso og astrofysiker og forfatter Eirik Newth. Samtalen kan du høre i Kulturhuset torsdag 30. august.

Hvis du har lyst til å lese Sommerboken i sommer, skriv «Jeg er med!» i kommentarfeltet under =)

Dette innlegget ble publisert i Barn og ungdom, Klassiker, Månedens bok og merket med , , . Bokmerk permalenken.

58 kommentarer til La oss lese en sommerbok sammen!

  1. Marianne Roen sier:

    Leste den uvitende om diskusjonen som pågår her. Den var ingen barnebok, men mange fine refleksjoner og beskrivelser av forholdet mellom farmor og barnet. I dag ville far vært mer delaktig, forhåpentligvis, og ikke bare arbeidet mens de var på feriestedet.

  2. Kirsti sier:

    Jeg har skrevet litt om boken på bloggen min. Har lest den i små porsjoner de siste ukene, kjenner lengsel etter sol og hytte og langsomme dager! Og etter tid til å filosofere over livet og døden og hva som skjer!
    Særlig gjorde episoden med været der Sofie ble bønnhørt om at noe skulle skje, inntrykk! Stakkars barn!

  3. Hildegunn sier:

    Jeg er forøvrig enig med andre her som mener dette ikke er en barnebok.

    Dette er en bok for nostalgiske voksne 🙂

  4. Hildegunn sier:

    Da jeg leste Sommerboken, kom minner fra barndommen tilbake. Minner om meg og min mormor og hennes kreative og rare påfunn.

    Hun kunne lage fantasifulle figurer av trerøtter. Hun pyntet hatter med fargerike blomster og flagrende bånd. Rosemalte møbler og andre gjenstander hjemme.
    Vi kunne krangle om bagateller om f.eks. hvilken farge det hadde vært på en bil som hadde passert – begge like skråsikker i sin sak.

    Sommerboken er en fortelling om ens barndoms opplevelser gjenfortalt med et barnlig sinn. Forfatteren prøver å ta leseren inn i sin og sin farmors verden. Ganske vellykket!

    «Gud kunne holde rede på alle som bad på én gang. Han er så klok, så klok, mumlet farmoren søvnig under hatten.
    Svar ordentlig, sa Sophia. Hvordan kan han nå det?
    Han har sekretær… «

  5. Linn T. Sunne sier:

    Det siste anførselstegnet forsvant visst på veien. Lesingen har gått litt sakte for min del, og det tror jeg kanskje passer bra. Ofte er ett kapittel eller to passe og må fordøyes. Er omtrent halvveis, og har ikke falt så for boka som jeg kanskje forventet. Har bare hørt skryt om den og hadde kanskje litt for høye forventinger?

    • Ana Leticia Sigvartsen sier:

      Hei, Linn! Er det noe spesielt som du ikke liker så godt?

      • Linn T. Sunne sier:

        Nei, den er kanskje bare litt uvant? Tempoet er rolig, språket litt gammelmodig. Ganske annerledes enn det jeg pleier å lese – og det er alltid fint å utfordre egne lesevaner. Men noen av kapitlene blir nok litt stillestående, syns jeg.

  6. Linn T. Sunne sier:

    Det kan selvfølgelig finnes barn som liker denne boka, men jeg syns ikke den er noen barnebok. Det finnes mange barnebøker som tar for seg forholdet mellom barn og besteforeldre, men perspektivet her syns jeg ikke tilhører barnet. Handling og tema diskvalifiserer ikke barneleseren, men tempo og stil syns jeg ikke passer. Tror Sommerboken har liten appell til barn flest. Ikke minst var Tove Jansson selv opptatt av at det ikke var noen barnebok, som det står i forordet. Forfatteren har ikke noe monopol på hvordan boka skal brukes og leses, men jeg tror nok hun har rett. 😉

    Et eksempel fra boka: «Jævla unge, tenkte farmoren, forferdelige barn, men sånn går det når de forbyr en alt som er morsomt.

  7. Solveig sier:

    Etter min mening er dette ikke en barnebok. Slik jeg ser det er det flere ting som peker i den retning. Blant annet: Det er en høy forekomst av ord som kan være fremmed for barn. Ikke for det, jeg er opptatt av at barn skal utvide ordforrådet sitt, men når frekvensen er såpass høy, vil det gå ut over både forståelse og leserglede.

    I tillegg er formatet ikke godt egnet for barn. Det er en forholdsvis liten bok (mulig det finnes flere versjoner, men jeg kjenner kun til A6 formatet jeg selv har..), skriften er liten og teksten er kompakt.

    Tematikken er også tidvis “tung”, selv om ikke barn nødvendigvis skal skånes for “ubehagelig” tematikk –etter min mening i alle fall ikke møte den alene.
    Når dette er sagt, henvender mye av innholdet seg til barnet i leseren, gjennom enkle, men fantasifulle tegninger, gjennom et “rett frem språk” og ikke minst gjennom det at en av hovedpersonene er 6 år gammel.

    Kanskje går det an å si, som jeg ser en har kommentert, at det kan dreie seg om all-alderlitteratur. Enkelte sekvenser/kapittel kan kanskje godt egne seg til høytlesing, og gjerne som utgangspunkt for en samtale om sår tematikk: annerledeshet, alderdom og død, savn og ensomhet.

    Nå har jeg kun kommet halvveis i boka, men dette er tanker jeg har gjort meg så langt.

  8. Flott tiltak Nrk.

    Jeg blogger min vei igjennom hele leseprosessen

    les mer her: – «Oj, jeg skal lese en gammel barnebok sammen med @Nrkbok # 3»

    http://tinyurl.com/crmcppm

    • Hilde Bruvik, NRK.no sier:

      Hei Ine Marit, så flott at du blogger om Sommerboken. Hvorfor mener du at dette er mest en barnebok?
      Jeg har notert meg så langt at barnet Sophia bruker et veldig direkte språk, for eksempel i dette sitatet helt i starten av boken:
      «Jeg vil se på, sa hun. Da satte farmoren hennes gebisset på plass med et schmokk, det gikk glatt og var egentlig ikke noe å snakke om. Når dør du? spurte barnet. Og hun svarte: Snart. Men det har du slett ikke noe med. Hvorfor ikke? spurte barnet».
      Er det noen av dere andre som leser boken som har gjort dere opp en mening om dette er en bok for barn eller for voksne?

    • Ingrid Mathilde sier:

      Er du sikker på at det er en barnebok? For meg er det en all-alderbok. Har en tanke om ei god bok, er ei bok uten aldersgrense. Slike bøker kan leses med jevne mellomrom, og sier forskjellige ting hver gang. Jeg leser ikke Kristin Lavransdatter på samme måte nå, som da jeg var 15 år. Sommerboken vil jeg ta med på sommerleselista, sammen med Kilden av Gabriel Scott.

  9. Solveig sier:

    Jeg er med! Startet i dag, og er allerede fengslet!

  10. Hilde Bruvik, NRK.no sier:

    Nå overtar jeg stafettpinnen etter Melody Talebi, som allerede har funnet sitt favorittsitat fra Sommerboken: ”Du må da forstå at livet er vanskelig nok som det er, om man ikke skal straffes for det etterpå. Man blir trøstet, det er jo hele ideen.”

    Jeg regner med at sikkert ikke alle av dere har lest hele boken ferdig ennå. Men er det noen flere som har funnet noen gullkorn fra Sommerboken så langt?

  11. Kirsti sier:

    Jeg er med! Fant boka på bokhandelen i går, og fikk fortalt hun i kassa om boka som hun aldri hadde hørt om…

  12. Linn T. Sunne sier:

    Jeg er med! Nå må jeg bare få tak i boka…

  13. Dagne Sigrid Nordli sier:

    Jeg er med!

  14. Oj, tror jeg tar sjansen. Tror jeg prøver meg på en klassiker 🙂

    Dette kan jo gå bra.

    Jeg er med

  15. Melody Talebi, NRK.no sier:

    Da har jeg funnet favorittsitatet mitt fra boken:

    ”Du må da forstå at livet er vanskelig nok som det er, om man ikke skal straffes for det etterpå. Man blir trøstet, det er jo hele ideen.”

    Dette er fra da farmor og Sophia snakker om det finnes en helvete 🙂

    Er det noen andre som har kommet over et sitat som har truffet dem rett i hjertet? Del gjerne med oss 🙂

  16. Einar Lie Slangsvold sier:

    Hurra for Tove Jansson. Jeg er med!

  17. Melody Talebi, NRK.no sier:

    Da henger jeg meg på her og leser Sommerboken, nå som vi har sendt Ana på sommerferie 🙂 Begynte på boken i dag. Den bringer frem sommeren for meg, sommeren jeg savner så mye i disse grå dagene. Mye gråvær i år… deilig bok så langt 🙂

  18. Ingrid Mathilde sier:

    Dette ser kjekt ut, eg er med. Likte godt grunngjevinga for å gå på land der det sto skilt med «Privat. Ingen adgang».

    • Ana Leticia Sigvartsen sier:

      Jeg også, Ingrid! =)

      «Ingen mennesker med god oppdragelse går i land på en annens øy når den er tom. Men når folk setter opp en plakat, så gjør man det fordi det er en utfordring. Selvfølgelig, sa Sophia og utvidet i alvorlig grad sine kunnskaper om livet. De fortøyde ved plakaten.»

      Noen andre som har favorittsitater fra boka?

  19. Jabbsaft sier:

    Jeg er med

  20. Randi Tangvik Tellefsen sier:

    Jeg er med, godt i gang 🙂

  21. Tea Skattebo sier:

    Jeg er med! Nydelig bok:)

  22. Nina Engh sier:

    Jeg vil også være med:)

  23. Sidsel sier:

    Jeg er med!

  24. Helen Fisher sier:

    I’m in!
    I’m also going to attempt to read it in both English and Norwegian (which I’m learning).
    Beautiful book, the prose is stark and meaningful in it’s sparsity. The other translations have’t been as good, but I’ve not tries Art In Nature yet (just released).

    • Ana Leticia Sigvartsen sier:

      Hi Helen! Great to hear that you want to read the book with us–and in two languages 🙂 Please share your comments and questions here whenever you want!

  25. Hildegunn sier:

    Jeg er med. Må bare kjøpe boken først 🙂

  26. Live Østvik sier:

    Jeg er med!

  27. Kjersti S. Lie sier:

    Jeg er med 🙂

  28. Linda sier:

    Jeg er med! Venter på at den skal komme i posten 🙂

  29. Anne Cathrine Straume sier:

    Så bra at vi blir en riktig stor lesesirkel! Kom gjerne med synspunkter på boken – hva er det som gjør den så god? Og kan det bli for mye av det gode?
    Sender en liten utfordring til våre mannlige bokvenner – som så langt glimrer med sitt fravær. (Harald Stanghelle sa mye fornuftig om boken i Kulturhuset her om dagen.)

  30. Ida Sognnæs sier:

    Jeg er med!

  31. anne marit sier:

    Jeg har lest den før og er med. Fantastisk bok.

  32. anne marit sier:

    Jeg har lest den før og er med! Fantastisk bok.

  33. Leyla sier:

    Jeg vil også være med 🙂

  34. Cathrine sier:

    Jeg er med! 🙂

  35. Kristin sier:

    Jeg er med. 🙂

  36. Dez sier:

    Har bestilt boken på Deichmanske.no, så da begynner lesingen snart ; )

  37. Liv Kristin sier:

    Jeg er med!

  38. Désirée sier:

    Jeg er med : D

  39. Anna sier:

    Jeg også!

  40. Turid Kleiva sier:

    Eg blir med – trur eg!

  41. Hege F. sier:

    Ja! Har lest og lest om att boka sidan eg kjøpte den i Helsinki i fjor haust, men les den gjerne endå ein gong. Vi også gjerne slå eit slag for å lese den på originalspråket!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *