Travel torsdag i litteraturen

Torsdag og midt i festivalen. Løper fra arrangement til arrangement på en dag full av høydepunkter. Sterkest inntrykk i dag gjorde de 13 bidragsyterne til boken ”Utilslørt. Muslimske råtekster”, som ble lansert i kulturhuset Banken. De er alle unge, muslimske kvinner – norske – og er blant de totalt 19 kvinnene som har skrevet om sitt ståsted som muslimsk kvinne i Norge i dag. Salen var stappfull, forsamlingen ytterst lydhør – for det var usedvanlig taleføre unge damer som åpnet opp for et nyansert syn på islam i Norge.

13 av de i alt 19 forfatterne i antologien "Utilslørt" fortalte om sine tekster på Lillehammer. Foto: Anne Cathrine Straume

Noen bar hijab, andre ikke; de er studenter, journalister, leger og akademikere. De har bakgrunn fra mange forskjellige land; felles for dem alle er at de til stadig blir konfrontert med sin tro. Jeg gleder meg til å lese boken, tror det er en bok mange, både kvinner og menn, bør lese.

U-prisen

Kan en bok med tittelen ”Fittekvote” handle om feminisme? Det er i alle fall en bok norske ungdommer har satt pris på. I dag fikk Axel Hellstenius og Morten Skårdal U-prisen for beste ungdomsbok fra 2010. U-pris til Hellstenius og Skårdal . Åtte skoleklasser fra hele landet har lest fem romaner i finale-heatet. I natt har de sovet i gymsaler rundt i Lillehammer-distriktet, for i går var det møte i storjuryen som avgjorde hvilken bok som var aller best. Flere hundre ungdommer og stor stemning i Banken!

Nok en vinner

Og jeg har møtt nok en vinner i dag. Den australske forfatteren og illustratøren Shaun Tan er på litteraturfestivalen. I fjor fikk han ALMA-prisen (Astrid Lindgrens minnepris på hele 5 millioner kroner) og dessuten en Oscar (!) for beste animerte kortfilm ”The lost thing”. Filmen ble vist for en engere krets i kinoen i dag – anbefales! Det gjør også bøkene til Tan – flere av dem er utgitt på norsk. De er vakre, vemodige, overraskende, originale. Tan er en kunstner som bruker lang tid, men det er tid han bruker godt, og som gjør resultatet enestående.

Mer?

Intervju med Beate Grimsrud om mottakelsen av ”En dåre fri” og oppstyret rundt Nordisk Råds litteraturpris, som gikk til Island og ikke Norge/Sverige. Men tirsdag fikk hun Dobloug-prisen, en svensk-norsk pris som også har stor prestisje. Samler nå lyder og inntrykk, som skal serveres for P2-lytterne på lørdag. I morgen kommer Wendy Guerra og Colm Toibin – fine folk, det også…

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

En kommentar til Travel torsdag i litteraturen

  1. Tilbaketråkk: Godbiter uke 21 | kaffedamen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *