Guide til rekordnær asteroide-passering i kveld

I kveld passerer asteroiden 2012 DA14 kun 27 700 kilometer fra Jorden. Dette er den suverent nærmest passasjen til et såpass stort objekt som noen gang er registrert. Det er ingen fare for kollisjon med Jorden, men i områder med bra vært, er det mulig å observere denne unike begivenheten. Det kan hende at Jordens tyngdekrefter vil få asteroiden til å brekke i flere biter. Dette kan i tilfelle også observeres fra bakken.

Slik kan det se ut fra asteroiden under nærpassasjen. Illustrasjon: NASA

Slik kan det se ut fra asteroiden under nærpassasjen. Illustrasjon: NASA

Asteroiden 2012 DA14 farer forbi Jorden med 28 200 km/t og når den passerer nærmest oss rundt 20.41, er avstanden bare 27 700 kilometer – godt under avstanden til TV-satellitter og kommunikasjonssatellitter som står over ekvator.

Selv med en liten kikkert, slik som en turkikkert, er det mulig å observere asteroiden under nærpassasjen. Problemet er å finne asteroiden siden den beveger seg såpass raskt at den besøker en rekke stjernebilder i løpet av kvelden.

www.astroevents.no finnes det søkekart som viser posisjonen minutt for minutt. Der finnes også flere observasjonstips, samt linker til NASAs TV-sending og annen informasjon. På www.astroevents.no vil bilder bli lagt ut så snart disse blir tilgjengelige.

Det forventes at vi ikke bare vil få bilder tatt med teleskoper, men også radarbilder. Disse vil gi oss informasjon om asteroidens størrelse (65 meter er bare et estimat), og form. Merk at lysstyrken kan variere litt siden asteroiden har uregelmessig form og fordi den roterer.

Dersom 2012 DA14 hadde truffet bakken, hadde den utløst en eksplosjon svarende til omtrent 300 Hiroshimabomber og laget et krater på minst 600 meter i diameter.

Dette innlegget ble publisert i asteroider, himmelfenomen. Bokmerk permalenken.

En kommentar til Guide til rekordnær asteroide-passering i kveld

  1. OJ Nordhagen sier:

    Du skriver «På http://www.astroevents.no finnes det søkekart som viser posisjonen minutt for minutt.» Really?? Henvis neste gang til heavens-above.com som har meget presise stjernekart med baner inntegnetfor enhver posisjon for av allt som «kan krype og fly»! vh fra Sola (!!)

Det er stengt for kommentarer.