Rekord-ildkule

I dag tidlig norsk tid førte en ytterst spektakulær ildkule til omfattende skader i Uralfjellene. Mange tusen vindusruter ble blåst inn av trykkbølgene. Analyser viser at dette er det mest energirike meteorfallet på Jorden siden den berømte Tunguska-hendelsen 30. juni 1908!

Det var en 15 meter stor asteroide som traff atmosfæren over Russland med en hastighet på 18 km/s (64 800 km/t). Asteroidens masse er estimert å være 7000 tonn og energien svarende til 300 kilotonn TNT, eller omtrent 20 Hiroshima-bomber!

Trykkbølgen fra ildkulen forplantet seg ned til bakken der det oppstod omfattende skader på bygninger og over 1000 mennesker fikk større eller mindre skader. Dette er de største skadene som er registrert i verden på grunn av en astronomisk hendelse i moderne tid.

Hendelsen hadde ikke noen sammenheng med asteroiden 2012 DA14 som passerte forbi Jorden i kveld.

Asteroiden delte seg i en rekke mindre biter på sin vei gjennom atmosfæren, og det er oppdaget minst to større hull i isen på en innsjø i nærheten.

Dette innlegget ble publisert i asteroider, meteorer. Bokmerk permalenken.

13 kommentarer til Rekord-ildkule

  1. Stein G sier:

    Hei,

    Kan du oppgi referansen for påstandene om 15 meter, 18 km/s og 7000 tonn?

    mvh

  2. Ragnar sier:

    Hei, du skriver at dette ikke hadde noen sammenheng med asteroiden 2012 DA14 som passerte forbi Jorden. Er ikke disse 2 hendelsenehver for seg så uvanlige, og samtidig så like, at det er nærliggende å tro at DET ER en sammenheng, dvs at det er flere mindre asteroider som følger DA14, men at de er for små til å kunne observeres/ oppdages før de kommer inn i vår atmosfære, og at det var en slik som rammet Russland?

  3. matti sier:

    Hvorfor varslet ikke myndighetne om at denne Asteroiden kom?

  4. Bent Stoa sier:

    Hei.

    Jeg trodde først det var noe tull da jeg så noen innlegg med link til dette på Facebook, men forstod alvoret da jeg så flere og flere aviser som publiserte den samme nyheten.

    Det var litt av et fenomen, og leit at så mange ble skadet, og at det ble så mye materielle skader. Likevel er det jo bra at meteroritten ikke landet i befolket område.

    Jeg lurer på om det er noen som vet hvor meteoritten brøt gjennom atmosfæren, sånn omtrentlig, hvilket sted var under der? Og hvor var det den landet, etter sin lynraske ferd?

    Heldigvis har vi Knut Jørgen Røed Ødegård til å forklare for oss om dette fenomenet. Tusen takk for alt du bidrar med!

    Hilsen Bent Stoa

  5. Thomas sier:

    Vil de prøve å ta asteroiden opp av innsjøen?

  6. Alen Bakous sier:

    Hei Knut ! Har et par spørsmål til deg som jeg håper du kan besvare ?

    1) Hvorfor ble det ikke registrert større skader dersom denne ildkulen tilsvarte ca 20 Hiroshima bomber ? Hva hadde skjedd dersom dette hadde truffet bakken og ikke vannet ?

    2) Du sier at det ikke er noe grunn til bekymringer. Men i diverse medier kunne man lese at denne Ildkulen hadde en fart på utrolige 18 km i sekundet ! Folk ble rett og slett tatt på sengen. Det kom aldri noen advarsler eller lignende. Er det slik at vi dessverre ikke rekker å reagere før katastrofen er et faktum ?

    Takker for svarene 🙂

    • Hei,

      generelt er faren for en slik hendelse så liten at vi ikke skal bekymre oss noe særlig.
      Energien til en slik ildkule blir fordelt langs hele banen gjennom atmosfæren, men kanskje mest i den nedre delen/siste delen der atmosfæren er tettest og spesielt mye akkurat når objektet fragmenterer.

      Dermed blir konsekvensene «bare» innblåste vindusruter og noen bygningsskader, ikke total ødeleggelse av en hel storby, slik som i Japan etter atombombene.

      Når restene av ildkulen treffer bakken som meteoritter, er hastigheten så lav at det ikke blir særlig store skadevirkninger. Dersom større objekter hadde kommet inn i atmosfæren, ville det derimot raskt blitt betydelige skader.
      Se http://www.astroevents.no!

  7. rune dyrstad sier:

    Hadde jeg ikke fått så mye info om metoritt ville jeg sagt at det var et terrorangrep på » atomkraftverket».Kanskje bandittene i Andromeda har sett seg lei på oss.

  8. Bjørn Samson Rørvik sier:

    Hei eg har eit spørsmål som du kanskje kan svare på ,det er den meteoren som eksploderte over sibir korleis gjekk trykkbølga ,var den bare nedover eller gjikk nen oppover også,var me såfall heldig att den neste meteoren ikkje skiftet bane ? sikkert eit dumt spørsmål men men

    • Hei,

      trykkbølgene gikk i alle retninger, men oppover blir atmosfæren raskt tynnere og i verdensrommet et det lufttomt. Dermed kan ikke trykkbølgene påvirke objekter som ikke har kommet inn i atmosfæren, inkludert asteroiden 2012 DA14.

  9. Elias sier:

    Hei! Jeg synes de grå skyene som fyller mye av den blå himmelen i Oslo i dag, minner veldig om askeskyene man så etter vulkanutbruddet i 2010. Kan det være en sammenheng med meteoritten i Russland?

  10. Gunn sier:

    Så det somjeg har skjønt nå etterhvert kan være en meteoritt. Så den høyt, men ikke altfor høyt på himmelen i dag.. Den hadde en voldsom fart. Men jeg rakk å finne frem kikkerten.. Og da så jeg en sto «ball av flammer» villeste jeg har sett!! Lurer på om den lander et sted eller forsvinner ut i ingenting.. Helt sprøtt!!

  11. Jarle Rydningen sier:

    Hei. Det snakkes om energi tilsvarende 20 Hiroshima bomber. Det er jo «litt».
    Gikk all denne energien i lufta i atmosfæren?
    Hullene i isen på innsjøen er jo relativt store, mange meter i diameter.
    Er legemet som nå ligger på bunnen like stort som hullet på isen?
    Hvis det er det, burde ikke de ha forårsaket mye større ødeleggelser på selve isen?
    De må jo på tross av at de har passert atmosfæren fortsatt hatt en stor slagkraft, tenker jeg?
    Mvh jarle

Det er stengt for kommentarer.