Stjerneskuddene er i gang!

Natt til fredag får vi en av årets aller flotteste stjerneskuddsvermer – Perseidene. Men allerede nå er svermen i gang med rundt 20 stjerneskudd i timen midt på natten og det blir flere og flere meteorer frem mot maksimum natt til fredag. Perseidene er den eneste svermen vi her i Norge kan nyte i noenlunde sommerlige temperaturer, men det er bare i Sør-Norge himmelen er mørk nok til å se stjerneskuddene.

Denne uvanlig kraftige meteoren ble fotografert fra Norge i 1999. De fleste Perseide-meteorene er mye svakere, men hvert år opptrer enkelte virkelig oppsiktsvekkende stjerneskudd. Foto: Arne Danielsen

Denne uvanlig kraftige meteoren ble fotografert fra Norge i 1999. De fleste Perseide-meteorene er mye svakere, men hvert år opptrer enkelte virkelig oppsiktsvekkende stjerneskudd. Foto: Arne Danielsen

Det kan ventes omkring 100 – 120 stjerneskudd i timen, det vil si 1-2 per minutt. De vil stråle ut fra et punkt i stjernebildet Perseus på nordøsthimmelen.

Stjerneskuddene skyldes støv som kometen Swift-Tuttle har lagt fra seg når den har besøkt de indre delene av Solsystemet. Kometen bruker omkring 130 år på et omløp og legger igjen et uhyre langstrakt støvbånd når den er nærmest Solen og fordampende stoff spruter ut fra kometkjernen.

Støvkornene kommer inn i atmosfæren med 210 000 km/t og brenner opp p på grunn av friksjonen med luften. De minste partiklene veier rundt et 100-dels gram og ville knapt vært synlige om vi hadde hatt de i hånden. Likevel klarer de å lage et lysfenomen som er synlig på opptil flere hundre kilometers avstand!

Svermen Perseidene er langvarig og har allerede begynt, men med lavere aktivitet enn forventet natt til 13. august.

For å oppleve meteorsvermen på sitt beste er det viktig å være på et mørkest mulig sted, ha godt mørketilvendte øyne, se høyt på himmelen mot nordøst og dessuten være tålmodig. Stjerneskuddene kommer gjerne i rykk og napp. Aktiviteten er som regel størst etter midnatt.

Men høstens flotteste meteorshow kan ventes på Lucia-kvelden med 120 eller flere stjerneskudd i timen. De såkalte Geminidene har blitt gradvis flottere de siste årene og det er store forventninger til årets utgave. I fjor var det hele 170 meteorer per time på det meste. Svermen kan sees fra hele landet.

Men dette er bare innledningen til en fantastisk periode med himmelfenomener som starter med formørkelser rett før og rett etter jul.

Dette innlegget ble publisert i meteorer. Bokmerk permalenken.

16 kommentarer til Stjerneskuddene er i gang!

 1. Anne Marthe sier:

  Glede meg!
  Håpe det bare blir stjerneklart!

 2. sølvi næss bremvåg sier:

  Tror du forholdene vil være bra på Hitra(Sør – Trøndelag) for å få med seg dette fenomenet. Har tenkt å ta med barna ut på en holme ute i vår flotte skjærgård og overnatte i telt for å få å få med oss dette.

 3. Gunn sier:

  Vi så et stjerneskudd rett før midtnatt i går kveld i Trondheim. Det kom helt overraskende på oss – og det var kjempeflott å se på!! Håper å få se flere i natt 🙂

 4. Noen meteorologer her…? Jeg er villig til å kjøre et par timer (fra Skien) for å få best forhold for fotografering i natt. Noe forslag til reisemål? Kanskje være på Haukelisæter rundt midnatt? Ser ikke håpløst ut på YR…

 5. Bjørn Åge sier:

  Du er en fin fyr Knut Jørgen. sidene dine gjør meg interesert, så et stjerneskudd. henter et nytt glass vin og koser meg videre ute i denne fine sommernatten.
  Ha fortsatt en god natt.

 6. Anne Marthe sier:

  Var heldig med været i natt, så fekk sjå stjerneskudda! 😀

 7. Odd Arne sier:

  Satt ute på verandaen fra midnatt og frem til ca. kl. 0200….så MANGE svake og noen kraftige stjerneskudd….før skyene kom…..

 8. Sabina sier:

  Jag jobbar i Norge i Otta uppe på fjället.. Jag var nyss ute och jag såg faktiskt 5 stjärnfall.. på bara 15 minuter.. Fast de var väldigt svaga.. Helt fantastiskt. Har följt bloggen i ca 3 veckor. Jag hoppas på mycket mer info om kommande Himlafenomen. Men jag åker snart hem till Sverige igen och hoppas på att jag också kan se det som komma skall där jag bor 🙂 Om det är någon som vet jag bor i mellersta Sverige ca 6 mil norr om Karlstad i värmland. Om det finns en möjlighet att se det som sker därifrån jag bor så vore jag tacksam för information 🙂

 9. J sier:

  Har dere en større versjon av det bildet?

 10. bjørn sier:

  Natt til i dag var det bare å titte opp. Så et fantastisk opplysnings glimt, og to vanlige stjerneskudd. Det ene var det råeste jeg har sett, lagde en ring rundt seg selv etterpå. Det er stjerneskudd det!

  Månen var også formørket i går, den ble så kul 03:40 at jeg stod å irriterte meg over at jeg ikke kunne vekke alle naboene for å prøve å ta bilder. Veldig synd man vanligvis må sove på slike netter.

 11. Katya sier:

  Så en fantastisk stjerneskudd natt til idag! Den lyste opp sterkt og varte en liten stund før den forsvant ca.Kl.1:00.
  Var utrolig vakkert!!

 12. bjørn sier:

  jeg så et som gikk oppover her om dagen, men jeg bor også på militært område, så det blir vanskelig å si – som å analysere uten video etc. kult uansett!

 13. Hanne Beathe Winge sier:

  Jeg så akkurat to brennende ildkuler over himmelen. Jeg bor i Tønsberg, ved Skallevoldstranden, og klokken var 02.20 den 27. november 2011 da jeg så dem. De kom fra sør og gikk mot nord. For meg så det ut som den ene sluknet ca over Horten, litt østenfor. De hadde et varmt orange lys, og da jeg så i kikkerten, så det ut som de brandt med flammer. Jeg tipper det tok ca ett drøyt minutt fra de kom opp i sør til den ene sluknet og den andre forsvant i nord. SÅ dumt at jeg ikke tenkte på å ta bilde!!!!!

Det er stengt for kommentarer.