Ny ildkule traff Jupiter

Fredag 20. august kl. 20.22 norsk tid ble Jupiter truffet av et annet himmellegeme. Resultatet ble en voldsom eksplosjon og en ildkule som var synlig fra Jorden, en halv milliard kilometer unna. Dette er tredje gangen på et drøyt år at nedslag på Jupiter blir observert og forskerne må endre estimatene for hyppigheten av slike hendelser dramatisk!

Nedslag på Jupiter (lys flekk som strekene peker på). Foto: Msayuki Tachikawa

Nedslag på Jupiter (lys flekk som strekene peker på). Foto: Msayuki Tachikawa

I juli 1994 ble det for første gang observert nedslag på Jupiter. Det var snakk om mer enn 20 biter av en komet. Den gangen ble det estimert å være en 1000-årsbegivenhet eller sjeldnere. Men 20. juli 2009 observerte amatørastronomer et nytt nedslag og det samme skjedde 3. juni i år. Hvert av nedslagene utløser energimengder tilsvarende svært mange atombomber.

Nedslagene i 1994 forårsaket enorme mørke røykskyer i atmosfæren. Skyene kunne sees i flere måneder får de gikk i oppløsning.

Men verken i juni eller denne gangen har det dukket opp tilsvarende flekker i Jupiter-atmosfæren. Årsaken kan være at objektene rett og slett har vært for små og at de har brent opp før de har nådd tilstrekkelig dype lag i atmosfæren. Denne gangen var det to japanske amatørastronomer som oppdaget hendelsen.

Mange forskere foreslår nå at Jupiter blir overvåket kontinuerlig for å finne ut hvor ofte slike nedslag faktisk finner sted.

Nedslaget i juni 2010.

Knus himmellegemer med katastrofekalkulatoren.

Forøvrig er Jupiter nå meget flott synlig fra Norge. Kikk mot øst sent på kvelden eller om natten og du ser en meget klar, lysende flekk. Dette er Jupiter! Med en liten kikkert kan vi se inntil fire av månene til planeten og dersom atmsofæren hos oss er rolig og klar kan vi også se skybeltene. Det kan lønne seg å holde utkikk – kanskje får du se et nytt nedslag!

Dette innlegget ble publisert i Jupiter. Bokmerk permalenken.

25 kommentarer til Ny ildkule traff Jupiter

  1. bjørn sier:

    Hvor nærme er den?
    Jeg synes det er litt skummelt med jordskjelv i mengder, og at den gasskjempen er fire måner nærme. Månene har også et ganske ekkelt gjenskinn, grunnet – må jeg bare anta at dette er en planet skummet av gass i slike mengder.

    Ikke for å bli altfor «akopalyptisk, men kan du være vennlig å forklare litt om banene til Jupiter?

  2. passordet mitt på facebook er buksererfine****

  3. bjørn sier:

    3 -dje største himmelegeme!

  4. Jan Strandhaug sier:

    spennende det som er i verdensrommet

  5. bjørn sier:

    Jeg rakk det!!
    RE: ikke nå lenger, hehe. 😉

    «5 Er tallet for likevekt og balanse. – Håper Jupiter fortsetter med det.»

  6. bjørn sier:

    Siden Norge aldri stiller med noen reell utdannelse, tenkte jeg å opplyse om at månen helt sikkert kommer fra Jupiters forrige «passering».

  7. bjørn sier:

    p.s , om jeg får et siste spørsmål.

    Hvorfor er Jupiter en planet, når den i beskrivelsene kommer frem som en kald sol?

  8. Shahram sier:

    Det var spennende. Hvor stor var det? Kva skjer hvis noe sånn kommer mot jorda?

  9. bjørn sier:

    Det var like før jeg gikk inn på wikepedia. Og registrerte meg. For på rette på at Jupiter er det 4 de største himmellegemet.

    Jeg rekker aldri å ta doktorgrad i astronomi for å skrive rapporten…. 3 de største! fantastisk!

  10. Bjornh sier:

    Månen ligger ca. 380,000 KM unna jorden.
    Det er ca 9 rundturer rundt jorden.
    Jupiter ligger mellom 700,000,000 og 800,000,000 km unna jorden.
    Solen ligger ca 150,000,000 km unna jorden.

    Disse tallene er litt omtrentelige pga at avstanden varier litt avhengig av bane.

    Jupiter er blitt kalt ‘solystemets støvsuger’ – dens tyngdekraft tiltrekker seg himmelegemer som ellers ville ha passert. Det er godt mulig at takket være Jupiters tilstedeværelse har jorden flere ganger unngått å bli truffet av asteroider, kometer eller annet.

    Hvis Canis Majoris, som er en av de største stjernene vi vet om kunne plasseres i solystemet vårt i stedet for vår sol (som og er en stjerne), så ville ytterkantene av den sannsynligvis ha nådd så langt ut i solsystemet at den ville slukt Jupiter. Det ville ta 1100 år å fly rundt overflaten av Canis Majoris i et fly som holdt 900 km i timen.

  11. Bjornh sier:

    Her er to fantastiske videoer:

    – The Millennium Simulation –
    http://www.bjornh.com/blog/the-millenium-simulation/
    «The Millennium Run used more than 10 billion particles to trace the evolution of the matter distribution in a cubic region of the Universe over 2 billion light-years on a side. It kept busy the principal supercomputer at the Max Planck Society’s Supercomputing Centre in Garching, Germany for more than a month. By applying sophisticated modelling techniques to the 25 Tbytes of stored output, Virgo scientists have been able to recreate evolutionary histories both for the 20 million or so galaxies which populate this enormous volume and for the supermassive black holes which occasionally power quasars at their hearts. By comparing such simulated data to large observational surveys, one can clarify the physical processes underlying the buildup of real galaxies and black holes.»

    – Star Size Comparisons –
    http://www.bjornh.com/blog/star-size-comparisons/
    «There are stars out there that are of truly enormous size. If you swapped out Canis Majoris with our Sun, it’d be so huge that it’d reach out beyond Jupiter’s orbit! And if you were to fly a Passenger jet plane, flying at 900 KM/H, it’d take you 1100 years to orbit it once!»

  12. Frode Kolltveit sier:

    «Astronomiprofessoren som oppdaget planeten Gliese 581g mener sjansene for at det er liv på planeten er hundre prosent.»

    «troloig ditt og trolig datt»

    ler meg ihjel hvær gang, er så avsindig idiotisk, og hva fn tror dem folk flest er, vel tydligvis fremstiller nrk osv oss som hjærnedøde zombier… patetisk, og fulstendig idiotisk når ble «trolig ditt og trolig datt» 100% liv på den idiotiske kula… hærregud

  13. elisabeth sier:

    hei. har den nye planeten og jorda felles sol ??vil gjerne ha svar:)

  14. Bjørn sier:

    hei. har den nye planeten og jorda felles sol ??vil gjerne ha svar:)

    Ja det er mulig vi har et pol-skifte nå, og at den «nye» planeten er jorden.
    Ingen som snakker om det. Mulig det er et sort hull som ligger nærme jorden også. Fest vilt det neste året, for det virker mer sannsynlig at noe skjer, enn at ingenting gjør det. Tipper Jupiter passerer, og at jorden står stille i 3 måneder. Merk også diverse tunneler osv med store luftetårn. Jess, ikke gjør noe drastisk da. alle i Norge blir sikkert reddet to dager før. Vi er veldig rike, who knows.

  15. Bjørn sier:

    Ellers trykk på Nasa knappen for mer info om den nye planeten. man kan også benytte søke funksjonen. Fyldige artikler, og flotte bilder.
    Kos deg!

  16. Bjørn sier:

    Shitt.
    Poenget er vel at professorer går ut å sier at global oppvarming ikke har noe med saken å gjøre.
    Så selv om jeg kan gjette at jordens pustesystem har tippet over, så er det reelt sett ingen akademikere som kan si helt sikkert at jeg tar feil.

    Da er det bra jeg postet!
    p.s

    Er det noen som vet hvorfor enkelte spillere treffer kurven oftere enn andre? Alt faller i leiligheten min i kveld, bli med på gravitasjons bølgen!

  17. Bjørn sier:

    hei Knut Jørgen, jølle. ;=) Hvorfor skrev du ikke om Jupiter for 11 måneder siden??
    Kult om du svarer!!

  18. Bjørn sier:

    Konstali?
    Det må være noen der ute…
    -i går så jeg et mega kult Jupiter -bilde med månene som en rettvinklet trekant i forhold til planeten.
    Jupiter er kuul.

  19. Sigrid sier:

    hei!
    ‘vi har om univeset på skolen å har noen spørsmål til deg om planeten håper du vil svare:)
    1.hvorfor har planetene forskjellige former å farger?
    2.Hvordan mener du planetene ble dannet?

    Vi er hjelpeløse å håper du vil svare1 :):D

  20. Bjørn sier:

    Håper dette er bra svar!

    1. planetene har formet seg som den påvirkning tid og rom har på ulike grunnstoffer. Noen som mener alt vi har på jorden stammer ifra 4 eksploderende stjerner og hva de inneholdt. Mens jeg er kjekkas og tror det er fem, fordi 5 er et råere tall.
    2. dette er det jeg baserer boka mi på, og jeg nekter å si det før jeg får en tese, en (R) eller noe for den. Tror ikke Hawkings tyngdekraft teori holder i lengden, når jeg synes han leter for lokalt (det har med objektenes tiltrkningskraft å gjøre) , altså jeg tror universet er vanskeligere enn begrensningen til objektene, som tyngdekraft i bunn og grunn er. Et forhold….. hawkings tenker bare på sex…. hehe;=)

  21. margrethe sier:

    Hei!!Så en ganske så stor ildkule eller noe lignende igår kveld som hadde en enorm fart.Hva kan dette ha vært.Nesten så man så flammene rundt den.Gikkk bare noen sekunder.Aldri sett noe så stort.Luerer så enormt på hva det var?

  22. KJ-want_to_be sier:

    Kornsirkel forumet.
    Vi møtes der alle som ser brennende kuler oppe på himmelen. :=)
    -Om objektet faller rett ned, er det 99% sikkert rom-søppel.
    -Flyvende brennende ting er steiner. Hører mange av disse stammer fra solsystemets begynnelse, og har virret rundt siden da uten en fast tilhørighet av noe slag.
    Sakte lys i bane er gjerne en rom – stasjon, eller en satelitt.

  23. andreas sier:

    er det barn som skriver her inne eller? kunskapsnivået er rimelig lavt….

    Jupiter er en gassgigant , den består i hovedsak av gass den samme gassen som gjør at solen «brenner» men jupiter er mye mindre en solen og derfor antenner ikke varmen som opptår pga gravitasjonen planeten.

    Magrethe du har sett en meteor, de faller til jorden hele tiden, de fleste er veldig små, men pga hastigheten og varmen som oppstår når de treffer atmosfæren virker de større pga flammene!-)

    tviler på at det er romsøppel…

    last ned dette programmet så kan dere lære alt om universet !-)

    http://www.worldwidetelescope.org/Home.aspx

  24. andreas sier:

    rettelse

    (derfor antenner ikke gassen av varmen som opptår pga gravitasjonen på planeten.)

  25. Wenche M Hansen sier:

    Hei!
    Vi er et par som drømmer om å se nærmere på stjernehinmmelen sammen. Vi vurderer ulike teleskop som kan ta oss ut i universet, men lider av kunnskapsmangel som nybegynnere og ber om råd om hva som kan oppfylle våre ønsker. Vi har sett på en løsning som heter Celestron Nexstar 8 SE – noen kommentarer på dette? Vi ønsker å se planetene sånn noenlunde klart, samt få en nærmere opplevelse av øvrige himmelfenomener.

    Snarlig svar fra erfarne hobbyastronomer imøteses.

    Takk så mye

    mvh
    wenche

Det er stengt for kommentarer.