Vakre solnedganger

Den senere tiden har vi opplevd en rekke spesielt fargerike soloppganger og solnedganger her i landet. Årsaken er et vulkanutbrudd som fant sted i Alaska i august. Kasatochi-vulkanen hadde et stort utbrudd 7. august som sendte gasser og aske høyt opp i atmosfæren. Utslippene spredte seg til hele den nordlige halvkule.

Materiale fra store vulkanutbrudd og andre store hendelser i atmosfæren er kjent for å frembringe fargerike soloppganger og solnedganger. Sollyset brytes i partiklene og lager et severdig skuespill. I 1991 forårsaket vulkanen Pinatubo på Filippinene en kraftig effekt som kunne merkes over hele kloden og dessuten reduserte solinnstrålingen litt slik at Jordens middeltemperatur kortvarig sank med noen tidels grader.

Utbruddet i august var mindre, men har forårsaket fargerike solnedganger over store deler av den nordlige halvkule.

Her finnes det bilder av skyen fra vulkanen og skyens spredning.

I Norge har effekten vært tydelig helt siden slutten av august og man kan se det både fra bakken og fra luften. Under Kinaturen min i begynnelsen av september for å rekognosere til neste års store solformørkelse farget solnedgangen flyet rødt.

Her kan du lese mer om de vulkanske solnedgangene og se en rekke bilder fra mange land.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

En kommentar til Vakre solnedganger

  1. Ivar Hanestad sier:

    16 mai på Filippinene (Cebu). En måne nærmest skjult av solen og med en fantastisk lsende stjerne i senter over. Hva er dette? tusen takk for svar!

Det er stengt for kommentarer.