Siste sjanse til å se Merkur

Merkur, den innerste planeten i Solsystemet, er bare synlig i kortere perioder. Årsaken er at den befinner seg så nær Solen at den som regel drukner i sollyset. Planeten har nå ståt gunstig til i noen dager, men er nå raskt på vei mot sollyset. Fortsatt i noen daager kan den sees uten kikkert på morgenen. På et sted med perfekt horisont mot øst, kommer Merkur opp rundt 05.30 i Sør-Norge, litt senere i nord. Deretter kommer den gradvis høyere på himmelen, men samtidig blir det lysere og i 7-tiden forsvinner planeten i morgendemringen.

 

 

Romsonden Messenger passerte nylig  meget nær Merkur og tok en lang rekke bilder. Disse viser en forrevet steinplanet med massevis av kratere og en del sprekker – planeten har tydeligvis krympet. Da den var ung var Merkur meget varm og etterhvert som den har kjølnet har den samtidig krympet litt.

 Merkur i slutten av oktober 2008

I et teleskop klarer vi ikke å skjelne slike detaljer, men vi kan tydelig se at planeten har fase – den ligner på Månen. Årsaken er at bare deler av den er opplyst av Solen sett fra vår posisjon i rommet.

 

Mer om Merkur.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.