Onsdag 19. august kunne ivrige radiolyttere høre banden på NrkP3, fortelle om valgrapping. Her får vi innblikk i hvordan ulike politiske institusjoner bruker rap som virkemiddel for å engasjere ungdommen. OMOD (organisasjon mot offentlig diskriminering) er en av dem, og har laget en internettside hvor ungdommen kan legge inn egne rapsanger for å utrykke sin politiske mening. Men hvor mange når dette egentlig ut til?
HØR Banden i P3 om valgrapping: Banden i P3 om valgrapping
Rap er en musikksjanger som for det meste blir brukt av ungdom. Men å bruke rap for og nå frem til ungdommen blir det samme som å sette alle som passer under definisjonen ”ungdom”, i en bås. En bås hvor alle er hip-hopere og hører på rap. Selv har vi ikke noe forhold til verken hiphop-stilen eller rap. Derfor tør vi påstå at ikke alle ungdommer kan settes i denne hip-hop båsen, heller svært få. Av de få som faktisk er rappere, synes kanskje at politiske institusjoner som samferdselsetaten, trafikketaten og OMOD blir ”hippere” når de bruker og oppfordrer til politisk rap. Men for oss andre blir synet på disse institusjonene svekket. Hvor seriøst ville vi vel tatt Dagfinn Høybråten om han sto i talerstolen og rappet: ”Stem Krf!” med en liten ”yo” som avslutning? Nei, det blir helt feil at ellers seriøse politikere skal velge ut en mindre samfunnsgruppe som hip-hoperne og tro at de når alle ungdommer på denne måten. Hvorfor ikke heller bruke andre musikksjanger som når et bredere spekter? Som for eksempel pop eller rock?
Sant nok, ville ungdommen heller valgt ”Simpsons” fremfor de kjedelige debattprogrammene som ruller på tv for tiden. Debattprogrammene hvor politikerne angriper hverandre og aldri klarer å svare konkret på spørsmålene de blir stilt. Det er ikke lett å engasjere ungdom til å ta del i politikken, fordi få av sakene appellerer til ungdom. Vil de virkelig at vi skal engasjere oss bør de først og fremst ikke se ned på ungdommen, ved å generalisere oss og tro at det eneste vi tenker på er rap og hip-hop. Politikerne bør rett og slett være seg selv og sette saker som ungdom interesserer seg for i fokus. Vi er nemlig ikke bare en gjeng hip-hopere.
– Merete og Melissa