Kjør debatt!

Så ble den altså noe av. De to presidentkandidatene står nå faktisk på scenen her i Oxford Mississippi. John McCain bestemte seg for å komme likevel. 3000 journalister og jeg var allerede på plass her ved University of Mississippi.

Og fra McCain får de i all hovedsak høre EN ting: McCain vil kutte i offentlig forbruk for å stanse den økonomiske krisen.

Debatten har vart i en halvtime,  og republikanernes presidentkandidat har allerede sagt «kutte offentlig forbruk» åtte ganger, i følge min uoffisielle opptelling.

Sikkerhetspolitikk og økonomisk politikk går hånd i hånd sier, debattleder Jim Lehrer.

Publisert i Ukategorisert | 5 kommentarer

Førr ei dame 2

Jeg sitter her dagen etter Sarah Palins landsmøtetale og har hittil bare hørt godord.  Og det VAR litt av en forestilling.  Selv kyniske politiske kommentatorer har gitt seg ende over.  Det ble snakket om at dette var hennes «make or break» – resultatet ble definitivt make. Les videre

Publisert i Ukategorisert | 3 kommentarer

Stakkars Bristol

Det er ett menneske jeg synes virkelig synd på i disse dager.  En 17 år gammel jente fra Alaska, som heter Bristol Palin.  Først måtte hun hjem til strengt religiøse mor og far å fortelle at hun hadde gjort det hun hadde fått beskjed om ikke å gjøre.  I alle fall ikke før hun var gift.  Nemlig å gå til sengs med kjæresten Levi.   Så blir hun kastet inn på en scene hun ikke har bedt om å opptre på og graviditeten hennes blir gjenstand  for debatt opp og nedad stolpe i aller beste sendetid.

Les videre

Publisert i Ukategorisert | 7 kommentarer

Imponerende hemmelighold

Sarah Palin

I hele går spekulerte CNN og andre medier i hvem som skulle bli visepresidentkandidaten til John McCain.  Jeg hørte  på presentasjonen av de mange mannlige kandidatene i hele går.  CNN erklærte i går ettermiddag at det var like før de visste hvem det var.  Minnesota-guvernøren Tim Pawlenty var den som ble nevnt oftest.  Men plutselig kom et skuffet TV-tryne på skjermen og erklærte at 47 år gamle Pawlenty ikke ville være i Dayton, Ohio i dag.  Og det må man jo nesten være, når det er der McCain skal presentere sin parkamerat. Les videre

Publisert i Ukategorisert | 4 kommentarer

Veeeeenting.. og et apropos

Tove Bjørgås

Selv mange av oss pressefolk måtte vente i sju timer inne på fotballarenaen Invesco Field i kveld.  Sånn er det altså blitt når en vil se  Barack Obama, en mann som ikke en gang er valgt til president i USA ennå. Les videre

Publisert i Ukategorisert | 2 kommentarer

Jevn stigning

De kaller Denver «The mile high city» etter som den ligger på nesten 1700 meter, og mange demokrater mener nok at demokratenes landsmøte steg til enda mer drastiske høyder i kveld.

 Joda, det er velregisserte greier. Videosnutter og storskjermer, svulstig musikk og blinkende lys; Og showinstruktører som går rundt på gulvet i den svære landsmøtehallen og sørger for at folk klapper på de riktige stedene og holder opp plakater hvor det står. «More of the same», hver gang en av talerne snakker om John McCain. Likevel koker det på ekte vis inne i landsmøtehallen, og personlig synes jeg talen til Joe Biden i kveld var et klart høydepunkt så langt. Les videre

Publisert i Ukategorisert | Skriv en kommentar

Førr ei dame……………

Mens Tove er på Demokratenes landsmøte i Denver, forbereder jeg meg til Republikanernes i Minneapolis/St. Paul til uken.  Men jeg følger jo med på hva som skjer i Denver også, der den ene interessante taleren etter den andre opptrer i TV-kanalenes prime time.

Tirsdag var det Hillary Clintons tur.  Mange lurte på hva  hun ville si og hvordan hun ville opptre.  Hos flere av tilhengerne hennes er bitterheten etter den beinharde primærvalgkampen så stor at de heller vil stemme på  John McCain enn på Barack Obama. Les videre

Publisert i Ukategorisert | 1 kommentar

Sirkus med Scoopmuligheter

Sirkus Denver er utmattende, men på INGEN måte kjedelig.  50 000 mennesker eller noe sånt og jeg er kommet hit for å være med på det største landsmøte i det demokratiske partiet gjennom tidene. Les videre

Publisert i Ukategorisert | 10 kommentarer

Midt i historien..

Hei!

En ting er sikkert.  Nominasjonskampen i her USA i 2008  kommer, uansett hvem som flytter inn i Det hvite hus 20. januar 2009, til å få stor plass i historiebøkene.

Med denne bloggen håper jeg på diskusjon mer brukere av nrk.no om denne spesielle perioden i amerikansk historie. Les videre

Publisert i Ukategorisert | Skriv en kommentar

Jernhelse

Hva er det med disse menneskene som vil bli president i USA?  Er det gode gener eller gode hjelpere som gjør at de hver eneste dag stiller friske og opplagte til nye valgkampevenementer?

Selv gikk jeg rett i dørken med kraftig forkjølelse etter supertirsdagen den 5. februar.  Mens John McCain (71), Hillary Clinton (60) og ungsauen Barack Obama fortsatte videre i morderisk tempo.  De har  i lange perioder hatt gjennomsnittlig tre arrangementer pr. dag.  Enkelte dager opptrer de ikke bare i en stat, men i to.  De reiser med fly og buss og bil og på hotellrommene får de minimalt med søvn.  I tillegg trykker de et ukjent antall hender, må klemme små barn og ferdes i store forsamlinger der  basiller og andre uhumskheter har god grobunn.

Jeg har sett dem i aksjon.  De virker uforskammet opplagte alle tre.  Riktignok skumles det om føflekkreften som McCain hadde for noen år siden, og om de beinharde drøye fem årene han var krigsfange  under Vietnam-krigen i det som kaltes Hanoi Hilton.   Men jamen holder han koken.

Størst press er det likevel på de to demokratiske kandidatene.  Hillary Clinton  mistet riktignok stemmen et øyeblikk og så litt sliten ut  under den verste Obama-bølgen, men det varte veldig kort tid.  Og nettopp Hillary  imponerer ekstra.  For det ER vanskeligere å se velpleid ut når du er kvinne.  Håret, for eksempel.  Hillary har aldri flatt hår, som alle vi andre.  Og sminken er alltid helt perfekt, og leppestiften sitter på døgnet rundt.   De helt kortklipte krøllene til Obama og de hvite fjonene til McCain er noe helt annet å holde orden på.

Men Hillary klarer selvfølgelig ikke dette alene.  Hun har stylist med overalt, og dessuten har de alle tre en hær av hjelpere som ordner alt det praktiske.  Og kanskje er det derfor de ikke blir syke?  Fordi de slipper å tenke på alle trivialitetene?

Det er en litt roligere periode for oss journalister akkurat nå, med nominasjonsvalg i mindre stater.  Men presidentkandidatene kan aldri hvile.   Valgmøtene fortsetter dag ut og dag inn.  Hver eneste stemme teller for Obama og Clinton.  Selv McCain, som allerede er nominert som republikanernes kandidat,  fortsetter.  For en presidentkandidat kan ikke hvile før han sitter i Det Hvite Hus.

Det er lenge igjen til det store slaget står i november.  Utholdenhet og jernhelse er åpenbart nødvendige egenskaper for USA’s neste president.  Og ikke å forakte for oss som følger valget tett, heller.  Selv måtte jeg til med en antibiotika-kur her forleden, fordi forkjølelsen aldri ble borte.   Leser at trening og nok søvn er avgjørende for hvordan man står løpet.   Her er det bare å holde ut.

Publisert i Clinton, McCain, Obama, Ukategorisert | 2 kommentarer