To sorte øyne

-Jeg har verdens beste jobb, har jeg tenkt i hele dag, når vi beveger oss mellom blå iskunst og får lov til å være med å filme når Kit Kovacs og hennes kolleger fanger og undersøker selunger. DSC_0063.JPG

DSC_0114.JPG
Konsekvensene av at isen i Arktis er i ferd med å smelte er vanskelige å fatte, men når vi på nært hold får oppleve dyr som er så avhengige av isen som storkobbe, blir det litt enklere. Vi filmer til vi nesten stuper, til vi ikke har kjent tærne våre på mange timer og vi skjelver av kulde inne i overlevelsesdrakten. Det er fantastisk å lage naturprogram, og Kit Kovacs og hennes kolleger har virkelig tatt oss og kameraet med på utrolige opplevelser.
DSC_0022.JPG

I dag fikk vi være med å fange storkobbe-unger, som de merker, veier og tar prøver av. Og jeg fikk hjelpe til! Jeg fikk holde ungene (som faktisk veier rundt femti kilo!), mens de jobbet med dem på små isflak som fløt rundt. Ungene var helt rolige, de bare lå i fanget mitt, kallet litt på moren, som hele tiden holdt seg i nærheten. For noen nydelige dyr! Silkebløt pels, stive barter og store sorte øyne. Jeg er forelsket..
Etter de var ferdige slapp de ungene fri til moren, med et merke på luffene, og litt maling i pelsen.
ferdig.JPG

De følger disse nyfødte ungene i flere uker denne våren, og så i flere år fremover. Det er et viktig arbeid, som gjør at de får vite mer om hvordan disse vakre dyra vil takle klimaendringene.
Torgeir.JPG
Det er ikke fritt for at også Torgeir og jeg føler at vi gjør noe viktig vi også, når vi lager dokumentar om dette. Alt vi har lest i avisene om issmelting i Arktis får mening når vi opplever det vi gjør her. Målet er jo å klare å formidle noe av dette til Ut i naturen sine seere også!
Gleder meg vilt til i morgen! Da skal vi forsøke å filme selene under vann!
So long!

Dette innlegget ble publisert i Øyenvitne i Arktis. Bokmerk permalenken.

En kommentar til To sorte øyne

  1. Monica sier:

    hei hei
    er spent på denne viktige dokumentaren. Som du sier, vi har alle hørt om denne issmeltingen og at dette vil få store konsekvenser. Det vil være lettere fordøyelig og forståelig for hvermannsen om noen endelig kan forklare dette med blokkbokstaver og animasjoner. Hva har skjedd over tid og hvor fort går dette? Hva forårsaker dette? hvilken generasjon vil dette påvirke direkte og hvor mye sjøis/temperatur/nedbør osv bør det være for å opprettholde økosystemet? Mange undrer seg over dette med tid. Vil det foregå slik som med dinosaurene eller rekker survival of the fittest å gjøre seg gjeldende? Jeg er utrolig spent på resultatet. Ønsker dere lykke til og takk for at dere produserer dokumetarer. Norge trenger kunnskap og informasjon ikke bare show-underholdning/tidsfordriv.

    Monica

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *