Eventyrlig vakkert

Aldri har jeg opplevd natur så vakker, jeg har hatt klump i halsen i hele dag! Et utrolig landskap og nærkontakt med storkobbe, har gjort stort inntrykk. Og når vi vet at livsgrunnlaget for selene er i ferd med å smelte bort, blir det ganske sterkt..Storkobbe.jpg

Avsender: Unni Ødegård

I dag skulle vi ut på Kongsfjorden, med Kit Kovacs og hennes team fra Norsk Polarinstitutt. De undersøker storkobbens forhold, og merker unger. Under vanlige forhold er det snøskuter som er det selvfølgelige fremkomstmiddelet, men vi måtte bruke båt, for fjorden er helt fri for fast is. Forskere.JPG
Ikke det beste utgangspunktet for storkobbe, som i disse dager føder unger. De føder nemlig på isen..

Det går ikke an å forklare følelsen, egentlig, men det er litt sånn «hvilken planet er dette» – følelse. DET ER SÅ VAKKERT! Uvirkelige blå isfjell seiler forbi båten vår, og vi opplever nærkontakt med storkobbe – og fester alt til filmrullene, selvfølgelig.
EVENTYRLIG!.JPG

Det knytter seg stor spenning til hvordan storkobba vil takle tilværelsen på så lite is, og vi så tydelig i dag at de ikke hadde store plassen å boltre seg på. De får unger på isen, de hviler på isen – ja, de bor på isen! I en vik med litt mer sjøis enn andre steder, fant vi mye større tetthet av storkobbe enn vanlig. Om noen dager er det «høysesong» for storkobbe-fødsler, da får vi nok inntrykk av hvordan det går!

Jeg er solbrent på nesa, bustete på hjertet etter å ha sett inn i øynene på en vakker sel, og full av forventning til hva vi kommer til å oppleve i dagene fremover. Er snart tilbake!

Dette innlegget ble publisert i Øyenvitne i Arktis. Bokmerk permalenken.

6 kommentarer til Eventyrlig vakkert

  1. Beboer sier:

    Intressant at dere bidrar til den globale oppvarmingen ved å fly med helikopter. Er dere klar over hvor mye dere forurenser på en slik tur? Langt mer enn jeg som beboer gjør på min scooter i løpet av sesong! Skjerp dere. Samme kan Sysselmannen gjøre som alt for ofte drar på «oppdrag», men som ikke er annet enn en tur for å oppleve naturen med kameraet rundt nakken…. (Ofte observert på isbjørn jakt.)

  2. Hans sier:

    Hei.

    Veldig bra initiativ å lage en dokumentar om endringene til dyr i arkits ! Vi som bor nord i landet er jo ikke ukjent med at naturen endrer seg med den globale oppvarminga. Bodde i Oslo ifjor, og der merker man jo ikke en drit til global oppvarming, Erling Fossen mente til og med at global oppvarming var bra fordi han syntes det var for kaldt om vinteren.

    Veldig bra at dere lager denne dokumentaren i sammarbeid med Norsk Polarinstitutt, -det sikrer at det er en faglig kvalitet i det arbeidet som blir lagt ned ! Gleder meg faktisk til å se hva dere kommer til å presentere til sending.

    Vet ikke hvordan det er for deg, men for min del gjør det mye med sinnet å reise til Svalbard og oppleve naturen. Var der for ca. 4 år siden og det har definitivt påvirka måten jeg lever livet på. Tviler desverre på at den opplevelsen du hadde ute i vannet der er noe du vil klare å kommunisere via tv. Svalbardoppholdet førte til at jeg flytta tilbake til et enklere liv med dårligere lønn og kjipere bolig, men med et nærere forhold til naturen.

  3. Emilie sier:

    Hei

    Det høres skikkelig spennende den reisen dere har dratt på. Det er da ganske synd at det har gått bort en del med is. Skjempe søtt bilde av storkobba. Håper de klarer seg. Det var brae bilder av lanskapet dere har hvert på. Det at isen smelter er et tegn på at den globale oppvarmingen har startet, å det er ikke bra. Det vi må gjøre for å kaskje stoppe oppvarmingen er å ikke ha så mye forurensning som vi har. Vi kan bidra til å ta buss i stedet for å ta bil. Hvis det er flere som tar buss så går det litt ned med forurensningen. Det jeg vil si til slutt er at dere i nrk og dere andre som har tatt de fine bildene må fortsette og lege inn fine bilder for da kan man se hvordan verden er uten å være akuratt der og da. Lykke til videre.

  4. unni Ødegård sier:

    Vi var så heldige at vi fikk være med helikopteret som skulle på et annet oppdrag likevel. Unni

  5. Trude sier:

    Hei! For en eventyrlig verden det må være der oppe! Nei her i Oslo merker vi lite til global oppvarming. Ta flere bilder, for det er veldig fint å kunne se noe fra denne verdenen, som kanskje snart forsvinner helt…. Det ser virkelig ut som en annen planet. Jeg håper denne dokumentaren vil bidra til enda mer global oppvåkning!
    Hilsen Trude Audny 🙂

  6. Christiane sier:

    Hei Unni!
    Fantastiske fine bilder fra Svalbard! Dette ser og høres skikkelig spennende ut!Gleder meg til å se dokumentaren.Samtidig skremmende å se hvordan isen smelter og hva dette vil gjøre med forholdene til dyrelivet..Christiane:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *