En sesjon det var knyttet store forventniger til på den interaktive festivalen under SXSW, var Daniel Ek, grunnlegger og leder av Spotify. Han ble intervjuet av Eliot Van Buskirk fra Wired foran tre-fire tusen tilhørere. Det store spørsmålet som hang i lufta, var: når blir Spotify tilgjengelig i USA?
Daniel Ek er en usedvanlig veltalende og også tiltalende og tillitsvekkende mann, og det er lett å glemme at han bare er 26 år. Han startet sitt første selskap som 14-åring, og mange mener at Spotify er en av redningsplankene for den globale musikkindustrien. Men noen dato for når de lanseres i USA ville ikke Ek ut med.
– Vi jobber hele tida med å utvikle programmet og legge til funksjonalitet, og i løpet av de neste ukene vil folk merke at vi er på vei mot neste generasjon av programmet. Han var også opptatt av at de ikke vil lansere i USA før neste generasjon er klar, så kanskje svaret ligger her et sted?
En viktig kritikk av Spotify har vært at det ikke genererer så mye penger til artistene og de andre rettighetshaverne. Dette har bl.a. skyldtes at andelen betalende abonnenter har vært for lavt, og at reklamen på gratisversjonen ikke har stått for stort nok bidrag. På spørsmål om hvor mye én, ett tusen, hundre tusen spillinger av en sang genererer, ville ikke Ek gi noe konkret svar.
– Vi legger alle pengene vi tjener i en pott, og så deler vi med alle rettighetshaverne, svarte han. Dette er en annen måte å beregne betaling på enn for andre tradisjonelle tjenester, og kanskje ligger noe av forklaringen på at USA-lanseringen drøyer her. I tillegg er det amerikanske musikkmarkedet veldig forskjellig fra Europa, hvor de så langt er inne i 6 land.
– Vi holder på med forhandlinger med rettighetsorganisasjoner og plateselskapene i USA, og også rundt regnet 5000 publishere, som er en helt annen virkelighet enn vi er vant til.
– I de 6 landene vi er inne i, England, Spania, Frankrike, Sverige, Norge og Finland, har vi til nå 7 millioner brukere, og ca. 350.000 av disse er betalende abonnenter. Antallet betalende abonnenter øker jevnt og trutt. I Norge er det pr. i dag over 600.000 brukere, men Spotify vil ikke si hvor mange av dem som er betalende.
Under intervjuet snakket Daniel Ek også om teknikken bak Spotify, P2P. Denne teknologien gjør bl.a. at Spotify ikke belaster nettet like mye som om alt hadde blitt spilt av direkte fra en sentral database. Det valgte også å lage en applikasjon i stedet for en webbrowerbasert løsning, noe som har gjort at Spotify har veldig rask aksesseringstid. Hvis du har en rimelig ok nettforbindelse merker du stort sett ikke at du streamer over nettet i stedet for å spille av fra din egen maskin. I tillegg har de allerede lansert mobile løsninger og muligheten for å lytte både via Mac-en, PC-en eller mobilen off-line.
Andre temaer som ble berørt, var hvordan tjenester som Spotify påvirker totaløkonomien i det musikalske ekosystemet. Her kunne Daniel Ek opplyse om at Sverige hadde en positiv vekst i markedet i fjor, både i digitalt salg, naturligvis i lovlig streaming, og faktisk også i CD-salg. Hans tese er at Spotify driver opp salget av CD-er,
– Jeg kjøper gjerne den musikken jeg elsker, mens jeg bruker Spotify til å høre på all musikken jeg liker.
jei sperm
Spotify er en genistrek.
Et langt mer interessant spørsmål er når Pandora kommer til Norge!
De trenger ikke spotify i usa når de har pandora akkurat.
«Et langt mer interessant spørsmål er når Pandora kommer til Norge!
De trenger ikke spotify i usa når de har pandora akkurat.»
Dummeste jeg har hørt! Spotify og pandora er to vitt forskjellige tjenester; uttalelsen din vitner om at du neppe har prøvd dem begge. Et lite hint; tvungent valg basert på likhet mellom sanger vs fritt valg i stor database.
Spotify er rett og slett glimrende! Jeg er selv både musiker, kompnist og musikkprodusent og vet at flere og flere også i bransjen ser ut til å sette pris på Spotify. Jeg betaler medlemsavgift så slipper jeg reklame og får 2.stk ivites pr. mnd. Pandora er noe helt annet en Spotify ! Men grooveshark er vel å finne på alle kontinenter? (Mye av det jeg ikke finner på Spotify ligger tigjengelig på grooveshark.)Når det gjelder streaming av spill er det også på gang nå med USA baserte OnLive og Europeiske gaikai i løpet av sommeren.
Jeg og mange med meg ønsker oss musikkfiler med cd-kvalitet for kjøp på nettet. Jeg betaler gladelig litt for å kjøpe slik kvalitet dersom det blir så enkelt tilgjengelig og søkbart som feks i Spotify.
Når noe slikt kommer på nett, setter jeg aldri min fot i en plateforretning mer. Et tilbud med flere millioner titler og hvor man prøvelytte osv hadde vært topp, og evt. betale et par kroner for en låt hadde vært helt ok. For oss som skal ha musikken via DAC og inn på et fett anlegg blir ikke spotify bra nok kvalitet, enda.
Vet ikke om streaming er tingen med så høy kvalitet foreløpig.
«Jeg og mange med meg ønsker oss musikkfiler med cd-kvalitet for kjøp på nettet. Jeg betaler gladelig litt for å kjøpe slik kvalitet dersom det blir så enkelt tilgjengelig og søkbart som feks i Spotify.»
Det er jo mulig å kjøpe musikk gjennom Spotify. Eller kan du prøve ut Platekompaniets streametjeneste Wimp som er en god konkurrent til Spotify. De har godt utvalg, god lydkvalitet og et enkelt grensesnitt. All musikken der er i AAC 256. En låt koster 8 kr, og et album 79kr. men Wimp er desverre bare gratis den første måneden, etter det koster det 99kr per måned, altså det samme som Spotify premium.
Det burde ikke være så vanskelig å regne ut hvor mange som betaler for Spotify i Norge. 600.000 av 7 mill. internasjonalt, der blir 5% andel. Altså er det grunn til å tro at av Norges 600.000 brukere så er det fattige 30.000 som betaler. Jeg tror nok det ender med at Spotify helt og fullt blir en betalingstjeneste. Kan ikke skjønne noe annet.
«Jeg og mange med meg ønsker oss musikkfiler med cd-kvalitet for kjøp på nettet.»
Enda bedre: Hva med å selge Super Audio CD kvalitet på nett?
Det er ingenting magisk med CD-kvaliteten.
Super Audio CD har dessverre ikke slått igjennom, men lyden er fantastisk.
Støtt Wimp……best på lyd og funksjonaliet !!!!
I’m from Brazil congratulations blog
Spotify er genialt, også for uetablerte artister… Men utbetalingen er defus…