Av de hundrevis av pressemeldinger som ramler ned i inn-boksen om dagen, falt jeg for overskriften i den vi fikk fra tomtefesterforbundet: ”Tomtefesterne er valgkampens skjulte joker. Som forrige gang kan de avgjøre det hele”.
Vel vel. Det er mulig vi har gått glipp av store nyheter med tomtefesterne, men Kristin Halvorsen var nok nærmere sannheten da hun trakk joker-kortet i Dagsrevyen i går. Hun har slitt nesten like mye som tomtefesterne med å komme til orde. Men hun har rett i at SV er jokeren for et rødgrønt flertall.
Partiet ligger under seks prosent på meningsmålingen Norstat har gjort for NRK. Det er så dårlig at hele det rødgrønne prosjektet kan falle. Om de skulle nå flertallsmålet, må SV likevel vurdere om de er tjent med å fortsette i en regjering der de sjøl får mindre innflytelse og Arbeiderpartiet mer.
I boka ”Nærmere” beskriver Erik Solheim hvordan han opplevde sin aller første partilederutspørring på tv i 1989. SV hadde fem prosent på meningsmålingene, det lå an til et katastrofevalg etter at Hanna Kvanmo hadde lagt inn årene. Solheim skriver at han kom ut av studio som en oppvridd vaskeklut. ”Har ikke fått sagt noe, ikke svart på noe, ikke presentert SVs fabelaktige politikk”. Godteposen han hadde med for å vise hvor mye tilsettingsstoffer norske barn får i seg, ble revet ut av hendene hans.
Men så viste det seg altså at utspørrerne var for tøffe, og det var Solheim som endte med all sympati. Solheim skriver: ”Lykken er gjort. SV er kommet inn i valgkampen. For første gang på lenge lurer folk på hva vi mener. (..) Resten av valgkampen blir så travel at jeg ikke rekker å sende blomster til Bjørn Hansen og Tom Berntzen. Men jeg har takket dem mange ganger siden”.
Tjue år senere fikk Kristin Halvorsen omtrent den samme behandlingen da hun kom først ut i TV2s partilederutspørring. Det gikk heller ikke bra. Programlederen var tøff, men denne gangen skyldte ingen på ham. SV kom aldri inn i valgkampen. Svært få har lurt på hva SV mener.
Det skyldes verken dårlige medieopptredener eller at SV er oversett i media. De har bare ikke hatt saker som har provosert, begeistret eller overrasket velgerne. Paradoksalt nok er SVs hovedsaker i valgkampen nøyaktig de samme som velgerne sier er viktigst. Ifølge en undersøkelse Synnovate har gjort for NRK og Dagbladet er det skole og miljø. Men partiet sliter med å forklare hvorfor de ikke har gjort mer mens de har hatt flertall.
Det er lett å finne paradoksene, og de brutte valgløftene. De vil ha lavere klimautslipp, men utslippene har økt. De vil ha heldagsskole og skolemat, men har ikke kommet lenger enn til frukt i ungdomsskolen og et par timer ekstra i småskolen.
Frustrerte SV-velgere har hovedsakelig gått til Arbeiderpartiet. Blant de som stemmer rødgrønt ser det nå ut til at Arbeiderpartiet tar æren for politikken, mens SV og Senterpartiet får skylda.
Fire dager før valget kan det igjen se ut til at Jens Stoltenberg blir statsminister uansett hva som skjer. Spørsmålet i norsk politikk blir da hvilke partier som står nærmest til å dra ham i den ene eller andre retningen.
Kristin Halvorsen har skrytt av at det er SVs innflytelse som har gitt Arbeiderpartiet en radikal profil som også har gitt dem et løft opp på meningsmålingene. Spørsmålet er hvor lenge den innflytelsen skal gå ut over hennes parti.
Nå blir vi kvitt det røde spetakkelet en gang for alle.Maktsyke menneske og mot monarki men tropper opp på fester på slottet og hver fredag gliser hun ved kongens bord.Frekke dama.
Jeg er enig. Men det meste du skriver gjelder også for Senterpartiet, Venstre og Krf. I starten av valgkampen dreide seg alt om Ap eller Frp. Så fikk Høyre en god meningsmåling og plutselig virket det som alle hadde bestemt seg for at de kommer til å gjøre det bra. Og slikt er selvforsterkende. Nå kommer dekkselgere og andre som vil være på et vinnende lag plutselig på at: Jo, Høyre var det jo jeg likte best.
Og utenfor oppmerksomheten står SV, Senterpartiet, Krf og V og alle de saker de ønsker å få profilert.
Hva er hensikten med at motstandere av monarki ikke skal delta i arrangement på slottet dersom de er tillitsvalgte av folket? Merkelig logikk. Det blir omtrent som om at de politikere som mener at politikere tjener for mye selv ensidig skal gå ned i lønn? Som om arbeidet ditt er mindre verd enn andres, bare fordi du har et annet standpunkt? Kristin Halvorsen er muligens en av de mest folkelige og skvære politikere vi har (bare spør Eli Hagen). Jeg husker mange som mente at det ville bli kaos i finansdepartementet med henne som minister. Hva mener du egentlig Siri? At hun skulle skulke sitt arbeid som minister ved kongens bord når dette faktisk er jobben hennes? Tror du det er av frekkhet at noen blir finansminister?
Sa du skvær ? haha.En politiker som ikke holder ord og skulle gått av for lenge siden.Som kjefta på Bondevik for all fattigdom og mente at med et pennestrøk skulle den vært avskaffet !! som var så lite ydmyk og ikke kunne be om unnskyldning til de fattige før hun ble tvinget i kne !! en som er så imot monarki bør holde seg langt unna kongen og slettes ikke være på festene.Hun taler med to tunger,jeg tror hun er for monarki også.Hvem hører på Eli hagen da,få.Kristin som står på talerstolen å snakker om størrelse på et fikenblad Sponheim skulle dekt over seg med vinner ingen respekt.Som bruker hersketeknikker overalt,som er et så sylfrekt menneske som sier både det ene og det andre.Og hun får gå ifred,det er jo så mange journalister som stemmer på henne.Det er så mange trøndere som ikke kan fordra den dama,men blir uvel når hun dukker opp med gliset sitt.MAKT MAKT MAKT,det er det eneste hun tenker på.Siv og Erna fri oss fra henne.