Orkanen Florence

NOAA

(Bilde: NOAA)

Den store tropiske orkanen Florence befinner seg mandag morgen like ved Bermuda. Opptil 25 cm regn og 2-3 meters stormflo ventes.

Florence er årets andre orkan i Atlanterhavet, etter at Ernesto noen timer såvidt var sterk nok til å bli den første for noen uker siden. Mange forventet at Ernesto skulle gjøre store skader, men den utviklet seg heldigvis aldri noe videre. Det ser ut til at det må et kvinnenavn til for at orkanene skal bli sterke nok. Mange husker fjorårets Katrina, Rita og Wilma.

For øyeblikket er Florence en kategori 1-orkan. Dette er det svakeste trinnet på Saffir-Simpsonskalaen, men betyr likevel at vindstyrken rundt lavtrykksenteret er på 150 km/t. Dette er nesten like mye som norgesrekorden, som er 165 km/t i forbindelse med «Nyttårsorkanen» i 1992.

Florence har en litt uvanlig struktur, noe som innebærer at et stort område har vind med orkan styrke eller mer. For øyeblikket gjelder det en sirkel med radius på 100 km fra sentrum av orkanen, men vind med vindstyrke sterk kuling eller mer dekker et område med radius 400 km.

Det var på forhånd spådd en mer enn gjennomsnittlig aktiv sesong, men dette har hittil ikke slått til. Det er imidlertid ennå tidlig i sesongen; i fjor kom Wilma sent i oktober, og dette er den kraftigste orkanen man noensinne har registrert i Atlanterhavet.

Bildet av Florence over er tatt mandag morgen. Den beveger seg altså rett mot Bermuda, et lite øysamfunn med nesten 70 000 innbyggere (se Wikipedia). I 2003 traff kategori 3-orkanen Fabian Bermuda og gjorde omfattende skader. Fire mennesker ble drept.

Vi ser også på bildet at det syvende tropiske lavtrykket er under utvikling sørøst for Florence. Dette forventes å bli til stormen Gordon i løpet av et døgn, og også dette utysket vil bevege seg nord mot Bermuda.

Etter kursen å dømme ser det ut til at Florence (og kanskje også Gordon) vil fortsette ferden nordover som et kraftig lavtrykk (uten tropisk karakter). Den kan da bli tatt av vestavindene og dermed bli ført opp til Nord-Europa, men det er for tidlig å spå noe om dette.

Dette innlegget ble oppdatert mandag morgen.

Dette innlegget ble publisert i Ekstremværuka 2006. Bokmerk permalenken.

En kommentar til Orkanen Florence

  1. hei,tror starten på sesongen er i gang, men den er veldig sen og »slow-starting» dette året……min hypotese for en slik laber orkan-sesong, er at kanaristrømmen, eller den vestafrikanske hav strøm, har vært extrem kald denne våren og sommeren, og dette har dermed ikke klart å generere »tropical depressions»i området rundt og sør for Kapp Verde-øyene……denne strosirkulasjonen av havvann, er jo indirekte styrt av golfstrømmen og kaldt ferskvann fra øst-grønlandstrømmen. kan stor nedsmelting i de arktiske områdene være en av årsakene til årets lave aktivitet/sene oppstart………jeg bare spør……tror ekspertene og entusiastene i statene klør seg svært i hodet etter rekordsesongen forrige år………

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *