Orkanene rører på seg

NASA

(Bilde: NASA)

Stakkars lille Wake Island ligger an til å bli overkjørt av supertyfonen Ioke (ikke Loke). Og på «feil» side av Mexico, i Stillehavet, herjer den kraftige orkanen John.

Mens alle venter på den første kraftige orkanen i Atlanterhavet, er det helt andre steder det foregår for tiden. Den superkraftige supertyfonen Ioke har vært på vei vestover i Stillehavet i lengre tid, faktisk helt siden 19. august! Hittil har den ikke forårsaket noe skade, men det ser altså ille ut for den knøttlille Wake Island. Alle innbyggerene er (selvsagt) evakuert i god tid.

I den østlige delen av Stillehavet kommer som regel vindene fra øst, og stormer og orkaner blir følgelig vanligvis ført vestover (som Ioke). Noen ganger går imidlertid ikke alt etter planen. I 1959 slo en særdeles kraftig kategori 5-orkan inn over land på vestkysten av Mexico, og mellom 1 000 og 2 000 mennesker mistet livet i de voldsomme oversvømmelsene. Her er en illustrasjon av hvilken bane denne navnløse orkanen fulgte.

ll.: Wikipedia Commons

(Ill.: Wikipedia Commons)

Langs kysten av Mexico beveger orkanen John seg for øyeblikket uventet nærmt land. Det var først ventet at den skulle bli ført vestover, men nå ser det ut til at den vil treffe land helt sør på Baja, og først deretter stikke til havs. Den var lenge en kategori 4-orkan, med en vindstyrke på 215 km/t, men har nå dempet seg noe, antagelig fordi den er for nærmt land. Orkaner trenger varmt hav som brennstoff.

Slik så den ut i går kveld på vei mot nord-nordvest:

NOAA

(Bilde: NOAA)

Vi kan såvidt skimte en annen tropisk storm – Kristy, neste bokstav i alfabetet – i venstre billedkant. Denne er heldigvis på vei vestover. Det går an å følge med på John hos National Hurricane Center i Miami.

Dette innlegget ble publisert i Ekstremværuka 2006. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *