Bred oppslutning om digitalisering

Stortinget behandlet torsdag formiddag meldingen om kringkasting i en digital fremtid, og med  unntak av Fremskrittspartiet, fikk kulturministeren bred tilslutning for planene om en overgang fra analog til digital radiodistribusjon.

Tre år etter at utredningsarbeidet startet, konkluderte Stortinget idag diskusjonen om digitalradio. Overgangen skal  være aktørstyrt, dato for utfasing av FM settes når 50 prosent har DAB og den endelige slukkingen skjer når DAB-nettet dekker tilnærmet hele landet. Stortinget støttet kulturministerens opplegg og vi er i den heldige situasjonen i Norge at det er bred politisk enighet om prosjektet. Nå er det opp til radioaktørene i Norge å tilføre DAB godt innhold og opp til elektronikkbransjen å bygge DABradio-markedet som kan gi langt bedre avkastning enn ved å bidra til å holde liv i en FM-teknologi som er på vei ut. Etter en stund å ha følt at lydkoding var det radiolyttere i Norge var mest opptatt av, var det greit å konstatere at den kampen mange har ført mot DAB ikke har fått gjennomslag, hverken i Kulturdepartementet eller i Stortinget.  

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med , , . Bokmerk permalenken.

3 kommentarer til Bred oppslutning om digitalisering

  1. Rune Ulfsnes sier:

    Er det ut fra det du sier her,slik å forstå at NRK og radiosjefen blåser en lang marsj i lydkvalitet på det produktet dere selger.Mange av dab kanalene deres er jo nærmest mono.Og i tilegg mener dere at det er en fordel at stortinget er enige med dere i at lyden ikke betyr noe….?
    Dette vil ikke stå for ettertiden.
    Er det så vanskelig å forstå at det faktisk er lydkvaliteten som er problemet å akseptere for lytterne?-Og hvorfor blir ikke lytterne hørt.
    Dab er forsåvidt greit nok det,men da må lydpotensialet i det minste draes helt ut.
    Ha et godt nytt år!!
    Mvh Rune

  2. Øyvind Vasaasen sier:

    Hei Rune og godt nytt år til deg også.

    Jeg mener at lykvaliteten på dagens DAB-tilbud fra NRK er bra. Jeg foretrekker det fremfor FM. DAB gir oss muligheten til å variere lydkvaliteten mellom ulike kanaler (variere bittratene), og det utnytter vi for å gi lytterne mer innhold (flere kanaler). Jeg er klar over at dette er veldig kontroversielt blant folk som er opptatt av lydkvalitet, men alle undersøkelser vi har sett rundt dette tyder på at en klart fleretall av lytterne ønsker mer innhold fremfor økt lydkvalitet.

    I en kommersiell verden vil alltid kvalitet bli vurdert opp mot økonomi. England er et godt eksempel på det hvor veldig mange av de reklamebaserte DAB-kanalene sender med lave bittrater, gjerne i mono. Digitaliseringen, uansett system/radio eller TV, åpner opp for dette og jeg er ganske sikker på at mange innholdsaktører i fremtiden kommer til å prioritere økt innhold som gleder mange fremfor økt kvalitet som gleder de som er mest opptatt av akkurat det.

    Men når det er sagt, kommer vi i NRK alltid til å bestrebe oss på å sende radio og TV i best mulig kvalitet innenfor de økonomiske og tekniske rammene vi har. Likevel tror jeg det alltid vil være noen som kritiserer oss for at vi ikke utnytter lydpotensialet godt nok, slik som du gjør. Det er synspunkter vi tar med oss når vi skal planlegge den videre utviklingen av DAB i Norge.

    Mvh
    Øyvind

  3. Rune Ulfsnes sier:

    Hei igjen!
    Du,det er egentlig ikke NRK forsåvidt jeg kritiserer,mere rammene dere har å rutte med,for jeg antar faktisk at dere gjerne VIL gi lytterne god lyd også,i tilegg til et godt programtilbud.(Noe som for øvrig holder den desidert høyeste kvaliteten i landet).Men hadde det ikke vært litt lurt å heller rendyrke et noe mindre omfangsrikt konsept enn det dere legger opp til nå?Det koster svært mye penger å være overalt i alle medier med et utall kanaler der etterhvert også programkvaliteten nødvendigvis må bli lidende.
    Da kanskje det hadde vært mulig å heller heve både lyd og programkvalitet noe.Kan dere ikke overlate de smaleste nisjekanalene til andre aktører,og heller satse på kvalitet over HELE NRK linja i stedet.
    Husk at lydkvalitet har gått nord og ned i det siste i alle medier,og de siste modige som er villige til og opprettholde denne i sitt tilbud vil etterhvert vinne alle audiofile,samt alle med et normalt oppegående sourroundanlegg i stua.Alt som holder høy kvalitet kommer før eller siden til å bli vinneren i audioverdenen,det har historien vist oss før,og selv om det nå i en ti femten år har gått nedover med lydbevissthet,er det ingen historiske holdepunkter for at det ikke vil gå opp igjen.Bare vent til Mp3 generasjonen begynner å bli døvhørte av bøttelyden etter lavkvalitets podcast…Kanskje en digresjon det da,men sørg bare for å være på vinnerlaget Øyvind,for det tviler jeg ærlig talt på at dere er på vei til akkurat nå.Bruk,som sagt,gjerne DAB,men ta`n helt ut!
    Ønsker et fortsatt godt nytt år!
    Mvh Rune

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *