SXSW 2011 – tre festivaler i ett

Dobbelt Spellemannvinnere Kvelertak er debutanter på SXSW i år. Foto: Per Ole Hagen/NRK

Dobbelt Spellemannvinnere Kvelertak er debutanter på SXSW i år. Foto: Per Ole Hagen/NRK

Den årlige samlingen av film-, internett- og musikkfolk i Austin, Texas starter fredag 11. mars. Det mange tror er en ren musikkfestival, er egentlig tre festivaler ved siden av og oppå hverandre.

Dave Grohl kommer til SXSW i forbindelse med dokumentarfilmen om Foo Fighters. Foto: Per Ole Hagen/NRK

Dave Grohl kommer til SXSW i forbindelse med dokumentarfilmen om Foo Fighters. Foto: Per Ole Hagen/NRK

Filmfestivalen i SXSW er den lengste, og varer fra 11. til 19. mars. Her vises en mengde filmer, det er seminarer, intervjuer, og mange kjente skuespillere og andre filmfolk viser seg frem. Drøyt 120 filmer i forskjellige kategorier vises i løpet av festivalen. I tillegg ”special events” som en samling filmer fra R.E.M.s siste album, pluss uferdige filmer ”works in progress” som vises frem. Av kjente skuespillere og filmfolk som kommer, er kanskje Jodi Foster , Jake Gyllenhaal, Conan O’Brien, Kristen Wiig, Dave Grohl, Ellen Barkin og Billy Bob Thornton de best kjente. På dagtid er det seminarer og paneler, pluss et eget mentorprogram for nykommere i bransjen.

Michael Stipe fra R.E.M. Foto: Per Ole Hagen/NRK

Michael Stipe fra R.E.M. Foto: Per Ole Hagen/NRK

Samme dag som filmfestivalen starter, begynner også den interaktive festivalen. Denne festivalen kunne like godt ha hett ”digital”; siden den omhandler alle aspekter ved internett, spill, nye medier, men hovedvekten er på interaktivitet. Festivalen varer fra 11. til 15. mars. I løpet av årene har deltakelsen på denne delfestivalen økt, og det sies at det i år er 30% flere deltakere enn i fjor. I løpet av de årene jeg har vært der, har denne festivalen endret seg fra en happening for spesielt interesserte til en festival med et tettpakket program og så mange deltakere at Austin Convention Center, som er gigantisk stort, ikke har plass til alle seminarene, slik at nærliggende hotell er tatt i bruk.

Siden seminarvirksomheten skjer på dagtid, er det også stor aktivitet på festfronten. Store aktører har partyer i løpet av festivalen, bl.a. HBO, som arrangerer en Treme-kveld, med musikk av flere av de som spiller i serien. Det er også flere bruncher hvor man kan treffe kjente, knytte nye kontakter og bli bespist.

Datarock spiller på SXSW i år og var der også i 2009. Foto: Per Ole Hagen/NRK

Datarock spiller på SXSW i år og var der også i 2009. Foto: Per Ole Hagen/NRK

Musikkfestivalen starter den 15. og varer til søndag 20., med hovedtrykket fra onsdag til og med lørdag. Vår egen by:Larm er basert på denne festivalen, g den består av konserter, hvor 2000 forskjellige band og artister viser seg frem i løpet av fire kvelder, pluss seminarer og paneler  om dagen. Hvert år er det en kjent åpningstaler, i år har Bob Geldof denne jobben. Bandene som spiller på festivalen er i hovedsak nye og mindre kjente band, samt band med ambisjoner om å utvide karrieren til nye markeder, men det er også tradisjon for at endel kjente og større band og artister spiller. I år er Queens Of The Stone Age, Emmylou Harris, Duran Duran og James Blake på plakaten.

Marit Larsen er også debutant på SXSW i år. Foto: Per Ole Hagen/NRK

Marit Larsen er også debutant på SXSW i år. Foto: Per Ole Hagen/NRK

Hvert år kommer flere norske band og artister til SXSW. I år er det 16 av dem: Altaar, Casiokids, Datarock, Harry’s Gym, DE Håker Flaten, Kvelertak, Marit Larsen, The Megaphonic Thrift, Mylittlepony, Serpentine, Simon Says No!, Silje Nes, Sondre Lerche, Tôg, Youth Pictures Of Florence Henderson og Årabrot.  Sondre Lerche spilte SXSW første gang i 2003, mens BigBang var der i 2001. Real Ones, Henning Kvitnes, Erik Moll Datarock og Thomas Dybdahl har vært på festivalen flere ganger, og med godt resultat. En viktig faktor for å få noe ut av festivalen, er at bandet har gjort leksa si før de kommer.  De må knytte kontakter og sørge for at de riktige folkene kommer og hører dem på konsertene. Uten dette er det kun små sjanser for å komme inn på det amerikanske markedet.

Katzenjammer gjorde stor suksess med utradisjonelle konserter i 2009. Foto: Per Ole Hagen/NRK

Katzenjammer gjorde stor suksess med utradisjonelle konserter i 2009. Foto: Per Ole Hagen/NRK

Ved siden av de 200 offisielle konsertene, arrangeres det konserter og fester bortimot hele døgnet de samme dagene. Det er vanskelig å finne ut eksakt hvor mange som spiller her, men det er helt klart over 1000. I 2009 gjorde Katzenjammer stor suksess med å leie en hestedrosje på musikkgata, 6th Street, og så spilte de seg gjennom gata. De spilte også på frikonserter, og fikk stor oppmerksomhet lokalt. BigBang har også hatt nytte av festivaljobbene på SXSW, og fikk bl.a. collegeturneer etter de første besøkene på SXSW.

Vi vil gi løpende rapporter fra den interaktive festivalen og fra musikkfestivalen på denne bloggen. Dessuten vil NRKbeta rapportere fra interaktiv, mens Lydverket lager sendinger og rapporterer fra musikkfestivalen .

Dette innlegget ble publisert i Festivaler, South by South West. Bokmerk permalenken.

3 kommentarer til SXSW 2011 – tre festivaler i ett

  1. SXSW sier:

    Malin Pettersen spiller showcase under SXSW i år.
    19.03.2011, 19:00
    Carolina Chickadee presents, Austin, SXSW.

  2. Per Ole Hagen sier:

    Takk skal du ha. Hun står ikke på den offisielle lista fra Music Export Norway, men jeg vet at mange flere norske artister spiller på uoffisielle og offisielle showcaser under festivalen.

  3. Tilbaketråkk: NRK Lydverket » Sirkus SXSW

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *