Sykehjemsrushet

Både Arbeiderpartiet-toppene og FrP-sjefen besøkte sykehjem i går. Sykehjems-rushet er i gang, til tross for at FrPs eldregeneral ikke engang har kommet hjem fra Spania ennå.  Siv Jensen kalte Arbeiderpartiets eldreplan for pinlig, flau og innholdsløs.

Men på Ammerudhjemmet lurte både ansatte og beboere hvorfor 400 sykehjemspasienter bor på dobbeltrom i Oslo – der FrP styrer sammen med Høyre. Det er ikke bare Arbeiderpartiet som har lovet enerom i en årerekke.  

103 år gamle Ester Sigvartsen var ikke i nærheten av å kalle Siv Jensens egne løfter flaue, pinlige og innholdsløse. Hun ville ikke klage, sa hun, men hun syns nok gamle folk burde få lov til å bo på eget rom. Ingen kan være uenig med henne i det. Her er innslaget i Dagsrevyen.

 Spørsmålet er hvordan dette kan være så forferdelig vanskelig? For jeg tror faktisk på at politikere som snakker om eldresatsing, ØNSKER å gjøre det de sier.  Likevel. Er det mulig å innføre rushtids-avgift for politikere på sykehjems-turné i valgkampen? Og ekstra straffegebyr for dem som ikke kommer opp med bedre løsninger?

En 90 år gammel dagbruker på Ammerudhjemmet bo- og kultursenter skrev i går dette diktet. Siv Jensen fikk en kopi, og forfatteren syns det var greit at vi publiserer det her også. Det oppsummerer sykehjems-rushet i valgkampen veldig bra, syns jeg.

Vi eldre og valget   

Nå er det valg igjen

– det merkes på gård og i grend.

Det bankes på port og det ringes på dør.

Politikerne er ute med det samme, gamle budskapet som før. 

Vi møter dem på gater, torg og streder

– kort sagt alle steder

Også på alders- og sykehjem.

Det tas i hånd, klappes på kinn og strykes over hår

og fortelles om alt det fine som vi får: 

Det blir hvitvin til middag og rødvin til kvelds.

Sykehjem får vi også til fjells.

Det loves i nord og det loves i sør,

sykehjem har vi i Spania fra før. 

Ingen skal få avslag på alders- eller sykehjemsplass.

Ingen skal bo på bad eller lager:

Hver en krik og krok skal være tom,

alle skal få enerom!

Ingen skal bli liggende med brukte bleier eller klut,

alle skal få komme mye mer ut. 

Det skal bli et annet styre og stell,

nok bemanning skal pusle rundt oss i fra morgen til kveld.

Livet skal bli som en fest,

og vi skal selvsagt være gjest.

Det er nesten ikke til å tro,

det lyder som et eventyr fra Asbjørnsen og Moe. 

Dette er ikke hverdagskost.

HUSK: vi er politikernes salderingspost.

Når stemmer er avlagt, valget er over og valglokalet stengt,

da blir alle fromme løfter glemt! 

Observatør, 90 år

tirsdag 11. august 2009

Om Lilla Sølhusvik

Lilla Sølhusvik er reportasjeleder for valget på radio. Hun har jobbet som politisk journalist siden 1996, og har også vært utenriksreporter og redaksjonssjef for NRK Alltid Nyheter.
Dette innlegget ble publisert i Arbeiderpartiet, Frp, Høyre og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

8 kommentarer til Sykehjemsrushet

  1. Elling Disen sier:

    Ingen tviler vel på intensjonene. Jeg er 45 nå og mener å ha hört eldremaset parallelt med distriktsmaset i hele mitt voksne liv. Om en blir apatisk av noe, så er det disse to områdene.

    At ansvarlige politikere kommanderer fram hele sykehjemmet og flyr rekkelangs med barsnlige kommentarer i direktesending, blir for bramfritt. Er det noen medieeksperter som kan opplyse om effekten av slike övninger ? Hvordan kan man feire seg selv med slik uverdig framfart og likevel kreve verdighetsgaranti ?

    Stoltenbergs hær på 10 000 er sannsynligvis Tordenskjolds soldater iflg de som pröver å telle. Fortsatt er det langt fra enerom i praksis. Vi vil vite fakta før vi bråker om tiltak : Er virkelig enerom for alle et realistisk mål iom eldrebølgen ? Finns det så stor byggekapasitet ? Hva om en større andel fikk bli hjemme som de høyst sannsynlig vil ? Kan ikke kontanstøtte og tid deles ut for eldrepass i tillegg til barnepass ? Skal det være så vanskelig å organisere dette ? Hvofor dette evinnelige plunderet med kommunene ?

    Har vanskelig for å akseptere at velbrukte metoder ikke kan forandres iom at vi er mer eller mindre tverrpolitiske enige om målsetningene. Hvorfor da pøse på med enda mer napoleonsk taktikk dvs nye 12 000 ?

    Liv Signe kom ikke med noe nytt idag heller. Vi fikk høre at distriktene er fattigere men at formueskatten skal opprettholdes. Hvorfor kan man ikke komme med en konkret visjon gitt mulighetene ? Feks at landskapsarkitektur, vedlikehold av bygningsmasse og veier og rasjonelt landbruk utmerket godt kan organiseres i selskaper utenom den tradisjonelle odelsretten, som høyst sannsynlig er den viktigste årsaken til stagnasjon. Boplikten er til og med kontraproduktiv. Nordmenns hug til natur og heimplass burde komme mye mer til sin rett om ikke det statsfinansierte bygdetrollet sto i veien. Snart vokter en seg for å fly i skauen på grunn av rovdyra som er tilfelle i mange svenske kommuner. Hvordan kom vi dit ?

    Men Sps slue bønder gir seg aldri : Nå er det vindkraft og biobrensel som gjelder. For da kan vi få jobber som teknikere på mølla respektive betalt for sagflisa når odelsretten og pottitene ikke er lønnsomme lenger. Ingen bryr seg om å høre på kompetente realister og ingenjører som sier at vind, sol og bio er helt inadekvate feilsatsinger både kvantitivt og kvalitativt.

  2. Elling Disen sier:

    Ingen tviler vel på intensjonene. Jeg er 45 nå og mener å ha hört eldremaset parallelt med distriktsmaset i hele mitt voksne liv. Om en blir apatisk av noe, så er det disse to områdene. At ansvarlige politikere kommanderer fram hele sykehjemmet og flyr rekkelangs med barsnlige kommentarer i direktesending, blir for bramfritt. Er det noen medieeksperter som kan opplyse om effekten av slike övninger ? Hvordan kan man feire seg selv med slik uverdig framfart og likevel kreve verdighetsgaranti ? Stoltenbergs hær på 10 000 er sannsynligvis Tordenskjolds soldater iflg de som pröver å telle. Fortsatt er det langt fra enerom i praksis. Vi vil vite fakta før vi bråker om tiltak : Er virkelig enerom for alle et realistisk mål iom eldrebølgen ? Finns det så stor byggekapasitet ? Hva om en større andel fikk bli hjemme som de høyst sannsynlig vil ? Kan ikke kontanstøtte og tid deles ut for eldrepass i tillegg til barnepass ? Skal det være så vanskelig å organisere dette ? Hvofor dette evinnelige plunderet med kommunene ? Har vanskelig for å akseptere at velbrukte metoder ikke kan forandres iom at vi er mer eller mindre tverrpolitiske enige om målsetningene. Hvorfor da pøse på med enda mer napoleonsk taktikk dvs nye 12 000 ? Liv Signe kom ikke med noe nytt idag heller. Vi fikk høre at distriktene er fattigere men at formueskatten skal opprettholdes. Hvorfor kan man ikke komme med en konkret visjon gitt mulighetene ? Feks at landskapsarkitektur, vedlikehold av bygningsmasse og veier og rasjonelt landbruk utmerket godt kan organiseres i selskaper utenom den tradisjonelle odelsretten, som høyst sannsynlig er den viktigste årsaken til stagnasjon. Boplikten er til og med kontraproduktiv. Nordmenns hug til natur og heimplass burde komme mye mer til sin rett om ikke det statsfinansierte bygdetrollet sto i veien. Snart vokter en seg for å fly i skauen på grunn av rovdyra som er tilfelle i mange svenske kommuner. Hvordan kom vi dit ? Men Sps slue bønder gir seg aldri : Nå er det vindkraft og biobrensel som gjelder. For da kan vi få jobber som teknikere på mølla respektive betalt for sagflisa når odelsretten og pottitene ikke er lønnsomme lenger. Ingen bryr seg om å høre på kompetente realister og ingenjører som sier at vind, sol og bio er helt inadekvate feilsatsinger både kvantitivt og kvalitativt.

  3. Bård Flaarønning sier:

    Siv Jensen har ingen troverdighet på eldreomsorg lengere. I går slo hun ut plattformen for hele FrPs politikk med å fraskrive seg ansvaret for sykehjemsituasjonen i Oslo fordi «dette ikke er eid av kommunen» Valgkampens største tabbe er hittill begått. Privatisering= Ansvarsfraskrivelse! Stem Rød/Grønt 09!

  4. Cissa sier:

    Hvorfor besøker politikerne sykehjemmene bare i valgkampen, og hvor ble de av alle de flott løtften fra forrige valg kamp???? Nei, dette er kvalmt. Jobber selv innefor hels og omsorg og skal aldri mer stemme Ap, som lovet meg flere hender, høyere stilling, og enerom til alle ved forrige valg. Det har vi ikke sett noen ting til…

  5. elsemorsk sier:

    Stemme rød/grønt? Etter de siste 4 års skandaler og uinnfridde løfter? Nei tusen takk.
    Siv Jensen sa i samme intervju at Frp innrømmer problemene Oslo.
    Men at tilflyttingen har økt voldsomt, og det vet jo alle at er tilfelle!
    Nå trykker de rød/grønne hender igjen. Det er usmakelig, og de må tro vi er dumme og glemske!
    Vi vil ha helt nye koster i ledelse, med helt ny politikk.
    Stem Frp/Høyre!

  6. Odd Frantzen sier:

    Hvilke skandaler og hvilke uinfridde løfter?

  7. Elling Disen sier:

    Skandale : At Jens referer til Gros legekompetanse for å begunne at eldre har rett til kost

    Unnfridde löfter : Sykepleierne har jo regnet utat det bare bidde 4500 av 10 000. Og at disse 4500 IKKE på noen måte var öremerket.

    Ingen tviler vel på intensjonene. Jeg er 45 nå og mener å ha hört eldremaset parallelt med distriktsmaset i hele mitt voksne liv. Om en blir apatisk av noe, så er det disse to områdene. At ansvarlige politikere kommanderer fram hele sykehjemmet og flyr rekkelangs med barnslige kommentarer i direktesending, blir for bramfritt. Er det noen medieeksperter som kan opplyse om effekten av slike övninger ? Hvordan kan man feire seg selv med slik uverdig framfart og likevel kreve verdighetsgaranti ?

    Fortsatt er det langt fra enerom i praksis. Vi vil vite fakta før vi bråker om tiltak : Er virkelig enerom for alle et realistisk mål iom eldrebølgen ? Finns det så stor byggekapasitet ? Hva om en større andel fikk bli hjemme som de høyst sannsynlig vil ? Kan ikke kontanstøtte og arbeidstid deles ut for eldrepass i tillegg til barnepass ? Skal det være så vanskelig å organisere dette ? Hvorfor dette evinnelige plunderet med kommunene ? Har vanskelig for å akseptere at velbrukte metoder ikke kan forandres iom at vi er mer eller mindre tverrpolitiske enige om målsetningene. Hvorfor da pøse på med enda mer napoleonsk taktikk dvs nye 12 000 ?

  8. Stian Karlsen sier:

    Siv Jensen skylder på tilflyttingen i Oslo? Det har helt sikkert skjedd endel tilflytting, men demografisk, kan ikke denne tilflyttingen ha stort å gjøre for veksten på sykehjemmene. De som flytter til Oslo er mellom 18 og 45 år, og ikke den typiske sykehjemsbeboer med andre ord. Greit nok at det har skjedd noen valgløftebrudd de siste fire årene, men jammen har vi det godt i Norge. Hvis man stemmer FrP/Høyre, vil vi få ett hav av løftebrudd, og ingen i dette landet vil få det bedre, bortsett fra Rimi Hagen. Så stem rødgrønt, for din egen og alle rundt deg sin del.
    (Dette innlegget er ikke tilsiktet mangemillionærer, som faktisk kan komme til å få det enda bedre hvis FrP/Høyre vinner valget)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *